Jäätelötehtaan upseeri

Mitä tapahtuu yhtenä tavallisena päivänä Suomessa? Siitä kertovat nämä tarinat. Yksi arjen valinta johtaa toiseen – ja toinen kolmanteen. Niistä on kotimainen päivä on tehty.

21:00 Ingmanin jäätelötehtaan linjavalvoja Andrei Pimenovia, 46, naurattaa, kun Leo-poika ryhtyy riehumaan ennen nukkumaanmenoa. Vaippa pitäisi kuitenkin vielä saada laitettua. Isää jo vähän väsyttää, sillä hän on lähtenyt kotoa Vantaalta jo ennen puolta viittä työpaikalleen Sipooseen.

”Haluan tsekata, että kaikki on kunnossa, kun muut tulevat töihin kuudelta. Ensin tarkistan tietokoneelta asetukset ja lopuksi raaka-aineiden riittävyyden.”

Päivän mittaan hän valvoo, että linjalla on kaikki hyvin.

”Maistan jäätelöä monta kertaa päivässä ja pidän huolta, että vaikkapa Kingis on grammalleen oikeanpainoinen.”

Pietarin sotakorkeakoulusta 25 vuotta sitten valmistunut Andrei työskenteli aikoinaan ammattiupseerina, mutta Neuvostoliiton hajottua jätti armeijan. Kurssikavereita tavatessa ihmetellään, miten kunkin elämä on maailman mullistuksissa muuttunut.

”Minulla oli Pietarissa bensa-asemia. Tein kovasti töitä, mutta yrityksen pyörittäminen Venäjällä oli haastavaa.”

Ingmanin jäätelötehtaalla Andrei on ollut töissä kohta 14 vuotta. Vuorotyön avulla lastenhoito järjestyy. Vaimo Anastasia työskentelee tilitoimistossa.

”Tykkään tehdä töitä paikassa, jossa on uskoa tulevaisuuteen. Muutenkin haluan olla liikkeessä. En ymmärrä, miksi pitäisi istua paikallaan. Elämä on siihen liian lyhyt”, Andrei toteaa.

Kesäaikaan hän tekee ylitöitä.

”Talvella sitten rauhoittuu, ja teemme taas normaalivuoroja.”

Vaippa on vaihdettu, ja Leo nukahtaa. ”Nyt kannattaa mennä itsekin nukkumaan. Edessä on aamuvuoro.”

Suomalaisen työn puolesta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.