Kovakuntoinen kenkämies

11:30 Jalkineenpohjantekijällä Markus Vaaralla, 26, on pitänyt kuudelta alkaneessa aamuvuorossa kiirettä, mutta nyt on nälkäisen miehen puolenpäivän paras hetki: lounastauko. Aamulla hän on paistanut unenpöpperössä possupihvin itselleen valmiiksi.

”Minulle ei todellakaan ole ihan sama, mitä lounaaksi syön. Teen aina itselleni maukkaan ruoan. Kotonakin tykkään kokeilla kaikenlaista.”

Kuomiokosken jalkinetehdas Ristiinassa työllistää lähes koko lähitienoon. Kirvesmiesyrittäjänä toimineesta Markuksesta tuli Kuoma-kenkien tekijä, kun hän kyllästyi pääkaupunkiseudun rakennusalan polkuhintoihin ja osti vaimonsa Annin ja tämän vanhempien kanssa talon Ristiinasta.

Pariskunta aloitti työn Kuomiokosken tehtaalla, ja hyvänä jalkapalloilijana tunnettu vaimo pääsi pelaamaan jalkapalloa Mikkeliin. Tulevaisuudensuunnitelmissa kummallakin on kuitenkin opiskeluiden jatkaminen.

”Nyt olen työn ohessa keskittynyt laittamaan talon sellaiseen kuntoon, että olen itsekin siitä ihan ylpeä. Aika paljon olen osallistunut myös kylällä erilaisiin talkoisiin. Täällähän tätä
yhdistystoimintaa riittää.”

Markus on kesällä viettänyt myös elämänsä ensimmäisen kesäloman.

”Tuntuu oudolta, kun kesälomallakin saa palkkaa. Onhan se yrittäjänä toimineelle aikamoista luksusta.”

Markuksen nykyinen työ eli kengänpohjitus on fyysisesti raskasta työtä, joka vaatii sorminäppäryyttä ja puristusvoimaa. Tahti tehtaalla on tiukka, ja kovakuntoinen Markus oli ensimmäisen viikon jälkeen ihan poikki.

”Silloin tajusin, että täällä kyllä aika nopeasti jyvät seuloutuvat akanoista. Olen kuitenkin tykännyt tästä työstä ja olen innostunut siitä, että täällä ei todellakaan tingitä laadusta. Semmoinen meininki sopii minulle.”

Ylpeys omasta työstä onkin Markukselle kunnia-asia. 

”Olimme käymässä Kemijärvellä, ja vaimo rupesi siellä kaupassa hihkumaan, että tässä on pakkaamani kengät. Vähän minua nauratti. Mutta pakkohan minunkin on tunnustaa, että kun näen vaikkapa lapsijoukon, jossa monella on Kuoma-kengät, sydämessä tuntuu hyvältä.”

Suomalaisen työn puolesta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.