Mallasohran mestari

Kun viljelijä katsoo peltoaan, mielessä risteilevät monenlaiset ajatukset. Kävimme neljällä tilalla kysymässä, miksi Suomessa kannattaa viljellä.  

Mäntsäläläisen Etu-Heikkilän tilalla seisoo järeitä maatalouskoneita.

”Tässä työssä täytyy olla kiinnostunut koneista. Tekniikka kehittyy koko ajan. Keväällä meille tuli uusi kylvökone, jota ohjaan iPadilla”, Kalle Vuori, 35, kertoo. Hän aloitti yrittäjänä 15 vuotta sitten.

”Tämä on liiketoimintaa siinä missä muukin eli sitä joko hoidetaan hyvin tai huonosti. Jos viljan hinta laskee, pitää vain tehdä töitä kahta kauheammin ja laatia uusia suunnitelmia. Päinvastoin kuin monet muut, haluan nähdä maanviljelyn tulevaisuuden Suomessa valoisana. Olen sellainen luonne, että kovin mustien pilvien alla ei tee mieli työskennellä.”

Kalle on väsymätön hankkimaan tietoa maataloudesta.

”Tykkään myös jutella asioista maanviljelijäkavereideni kanssa. Aika usein olen työpäivän aikana kännykkä korvassa. Ideoita syntyy paremmin, kun ajattelee asioita yhdessä muiden kanssa.”

Tilalla on juuri tehty sukupolvenvaihdos.

”Olen 15 vuoden aikana ostellut lisää maita ja viisi vuotta olen myös viljellyt vuokralla vanhempieni peltoja. Eli muutos ei ole kovin suuri, koska olen näitä peltoja tähänkin asti hoitanut kuin omiani.”

Avovaimo Paula Tukonen, 29, muutti tilalle kolme vuotta sitten. Pari asuu pikkutalossa, Kallen vanhemmat päätalossa.

”Olen maalaistalon tyttö, mutta näitä hommia en liiemmin osaa. Olen töissä Lahdessa toimistohommissa”, Paula toteaa.

Kallen aamu on alkanut ani varhain kuivurin siivoamisella. Nyt illansuussa hän käy katsomassa mallasohrapeltojaan. Puimisen jälkeen mallasohra viedään kuivuriin, josta Kalle kiikuttaa näytteen pohjoismaiden suurimman maltaiden valmistaja Viking Maltin laboratorioon.

”Ohran valkuaisen arvo pitää olla juuri sopiva. Jos se ei mene läpi, myyn mallasohran rehuksi. Kymmenen vuoden aikana niin on käynyt kerran tai kaksi.”

Pellolta Karhu-olueksi

Yhden keskiolutpullon valmistukseen tarvitaan tuhat ohranjyvää. Maltaiden valmistaja Viking Maltilta ohramallas lähtee Sinebrychoffin Keravan panimoon, jossa siitä valmistetaan makea neste eli vierre. Siihen lisätään hiiva ja sen jälkeen alkaa kaksi viikkoa kestävä käyminen. Käynyt vierre suodatetaan ja Karhu-olut on valmis pullotettavaksi.

Lähde: Panimomestari Tapio Kangas-Heiska, Sinebrychoff

Suomalaisen työn puolesta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.