Omistaan ylpeä

Mitä tapahtuu yhtenä tavallisena päivänä Suomessa? Siitä kertovat nämä tarinat. Yksi arjen valinta johtaa toiseen – ja toinen kolmanteen. Niistä on kotimainen päivä on tehty.

8:00 Reiman myyntijohtaja Matti Lehtovirta, 35, viettää iltaa yksin kotona. Harvinainen hetki paljon työmatkoilla olevalle miehelle! Vaimo Joanna on Rosa-tyttären kanssa ostamassa väitöstilaisuuteensa vaatteita.

”Tänään on hyvä päivä. Putsasin parvekekukatkin. Ja aamulla olimme ultraäänessä: meille tulee toinenkin tyttö.”

Matin työmaata ovat maat, joihin Reima haluaa laajentua.

”Aina puhutaan, että myyntitilanne Kaukoidän maissa merkitsee sopeutumista paikalliseen kulttuuriin. Tuon mantran sijaan voisimme korostaa ylpeästi suomalaisuuden piirteitä. Olemmehan monella tapaa omintakeisia.”

Itse hän nauttii saadessaan mennä paikkaan, jossa Reimaa ei vielä tunneta.

”Silloin saan olla aidosti innostunut itseni ja voin päästää tarinankertoja-minäni kunnolla valloilleen.”

Matille on selvää, ettei hän myy uudelle asiakkaalle ensisijaisesti vaatteita vaan kertoo suomalaisesta elämäntavasta ja lapsuudesta sekä Reimasta. Jos hän aloittaisi myymällä pelkkiä vaatteita, peli olisi menetetty.

”Suomessa lapset saavat vielä olla lapsia ja pukeutua vaatteisiin, joissa voivat liikkua. Täällä ollaan käytännöllisiä ja leikitään pakkasessa päiväkodin pihalla. Kun näytän korealaisille kuvia suomalaisista lapsista omissa touhuissaan, he ovat ihmeissään. Olenkin usein ajatellut, että loppujen lopuksi myyn heille tietynlaista utopiaa elämästä sekä tarinaa suomalaisen identiteetin rakentumisesta.”

Taitavana myyntitykkinä tunnettu Matti ei voisi kuvitella myyvänsä mitä tahansa tuotteita.

”Kyllähän se sujuisi, mutta tästä jutusta olen aidosti ylpeä. Luultavasti olen tässä näin kokonaisvaltaisesti mukana, koska lapsiperheen arki on tällä hetkellä niin lähellä sydäntäni. Yrityksessä, jossa haluan työskennellä, pitää olla rohkeutta, pitkäjänteisyyttä ja selvä suunta. Sellainen asenne kantaa halki vaikeidenkin vaiheiden.”

Suomalaisen työn puolesta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.