Suomalaisen naisvartalon asiantuntija

Mitä tapahtuu yhtenä tavallisena päivänä Suomessa? Siitä kertovat nämä tarinat. Yksi arjen valinta johtaa toiseen – ja toinen kolmanteen. Niistä on kotimainen päivä on tehty.

11:00 Heli Hoisko, 44, on ehtinyt tehdä hommia kotona työhuoneessaan Hämeenlinnassa jo monta tuntia. Hän tuijottaa tiukasti tietokoneen ruutua, ja Nanson ensi vuoden kuosit ja mallistot alkavat syntyä.

”Olen miettinyt suomalaisia naisten vartaloita ja elämäntapoja viimeiset 20 vuotta. Kun näen suunnittelemani vaatteen naisen päällä, tulen iloiseksi. Jos naisen vartalotyyppi on haastava ja vaate on hänelle eduksi, tulen onnelliseksi.”

Helin unelma olisikin suunnitella vaate, jonka kaikki naiset haluaisivat päälleen. Heli valmistui 20 vuotta sitten suunnittelijaksi Lahden muotoiluinstituutista.

”Tietääkseni kurssilaisistamme suunnittelutyötä tekee vielä neljä. On haikeaa, kun alan osaaminen häviää Suomesta.”

Mutta Nansolla hänellä on yhä ilo saada tehdä töitä monenlaisten osaajien kanssa.

”Kaikki vaiheet ovat tärkeitä, ja esimerkiksi värjäämössä, ompelimossa, kaavoituksessa, leikkaamossa, piirtämössä sekä myynnissä on vankat erikoisosaajansa”, Heli kiittelee.

”Mallisto on kuin puu. Siihen tarvitaan hyvät juuret eli vahva perusajatus. Osaajat puun eri oksilla saavat yhdessä aikaan parhaan lopputuloksen. Kun kävelen tehtaallamme Nokialla eri osastoilla, tunnen ylpeyttä kaikista ihmisistämme, jotka saavat tämän homman aikaan”, Heli sanoo.

Toki paineitakin on.

”Mietin, osaanko varmasti tehdä mallistosta niin hyvän ja myyvän, että ihmiset saisivat pitää työpaikkansa. Toivoisin myös, että kotimaisessa vaatetusteollisuudessa jaksettaisiin uskoa luovuuteen ja rohkeuteen – meille suomaisillehan rohkeus sopii varovaisuutta paremmin.”

Heli hyppää autoon ja lähtee Nanson logistiikkakeskukseen Hämeenlinnaan. Mukaansa hän ottaa paperikääreitä, joissa vilahtavat tulevat kuosit. Paluumatkalla hän aikoo piipahtaa Aulangolla metsässä. 

”Kaipaan välillä levähdyksen hetkiä ja käyn kuvaamassa puita ja lehtiä. Ne ovat mieliteemojani.”

Heli piipahtaa varastolla jalassaan Kuoman kengät. Automatkalle Noora on laittanut  Nanson  mekon.