Tärkeiden hetkien tyttö

Mitä tapahtuu yhtenä tavallisena päivänä Suomessa? Siitä kertovat nämä tarinat. Yksi arjen valinta johtaa toiseen – ja toinen kolmanteen. Niistä on kotimainen päivä on tehty.

10:00 Kello kymmenen aamulla Noora Ylikoski, 27, pakkaa autoa Pauligin paahtimon edessä Helsingin Vuosaaressa ja käy päässään läpi tiukkaa viikko-ohjelmaansa. Auto täyteen kahvia, Paula-tytön työasu eli Sääksmäen kansallispuku takapenkille ja nokka kohti Valkeakoskea, jossa Noora tarjoilee kahvia kansallispukunäyttelyssä. Sen jälkeen on vuorossa Sääksmäen museokahvila. Viikkoon mahtuvat myös torikahvit Joensuussa sekä Golfkisa Kuopiossa.

”Mukavaa, että tällä reissulla pääsen Sastamalaan yhdeksi yöksi äidin ja iskän hoiviin.”

Kun Noora vuosi sitten valittiin Pauligin Paula-tytöksi, hän ei osannut arvata, miten kiinnostava työ häntä odotti. Suomalaiset ja Suomi ovat yllättäneet monta kertaa.

”Onhan tämä ihan uskomattoman upea maa! Ennen tätä työtä en ollut ikinä käynyt Lapissa tai vaikkapa raveissa. Ja ihmiset ne vasta mahtavia ovatkin! Välillä kansaa on niin paljon, etten ehdi jutella sen pidempään kenenkään kanssa, mutta jotkut keskustelut jäävät kyllä mieleen.”

Mieleen on painunut muun muassa 40 vuotta yhdessä ollut pariskunta, joka tuli Porin torilla kertomaan Paula-tytölle ensitapaamisestaan kahvikojulla.

”Kun mietin sitä rakkauden määrää, tuli ihan kyynel silmään. Monenlaisia tarinoita olen saanut kuulla, onhan kahvi läsnä niin iloisissa kuin surullisissakin hetkissä suomalaisten elämässä.”

Kun matkaoppaana ja lentoemäntänä työskennellyt Noora valittiin parinsadan hakijan joukosta nykyiseen työhönsä, hän tiesi kuuluvansa jo vuonna 1904 syntyneeseen Paula-tyttöjen ketjuun.

”En kuitenkaan tajunnut, miten vahvasti tämä brändi elää esimerkiksi varttuneemman väen mielissä. Monet jopa osaavat luetella kaikki Paula-tytöt. Aluksi Paula oli piirroshahmo, ja ensimmäinen elävä Paula valittiin vuonna 1950. Kaikki Paula-tytöt ovat edelleen elossa.”

Kun Noora ei ole tien päällä keikkamatkalla, istuu hän koneen ääressä hoitamassa kahviviestintää muun muassa sosiaalisessa mediassa.

”Tykkään työstäni ja voin onneksi keskittyä tähän täysillä, koska kotona minua odottavat vain pölykoirat. Tajuan kyllä, että tämä on ihan poikkeuksellinen aika elämässäni. Kun laitan Sääksmäen puvun päälleni, tulee heti ihan paulamainen olo, ja kahvivinkit alkavat
luistaa.”

Suomalaisen työn puolesta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.