Näitä suomalaiset syövät vappuna

Arvaatko, mitkä ruoat ja juomat kuuluvat suomalaisten yhdeksän ehdottoman vappusuosikin joukkoon? Katso Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksen tulokset ja nappaa samalla reseptit kaikista herkuista.

Suomalaisen Työn Liiton teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisilla on yhdeksän ehdotonta suosikkiruokaa ja -juomaa vapun herkutteluun. Perinteisimmät vappuherkut ovat pitäneet pintansa, sillä yli 60% vastaajista nosti siman vapun tärkeimmäksi elintarvikkeeksi. Hyvänä kakkosena tulivat munkit. Myös perunasalaatti ja nakit sekä kuohujuomat nostavat suosiotaan kevään karnevaalin aikaan.

Vappuna erityisesti valmiina ostettavien ja helposti valmistettavien ruokien suosio on huipussaan. Ostoskoreihin valitaan runsaasti myös piknikille ja naposteluun sopivia tuotteita.

Lue lisää tutkimuksen tuloksia ja katso vappuruokien suosion jakautuminen alta.

Suomalaisten_vappusuosikit_taulukko

Vappu käynnistää grillikauden

Suomalaisen Työn Liiton kyselyn mukaan vappu on suosituin grillikauden avauspäivä koko Suomessa. Perinteisten grilliherkkujen kylkeen on kuitenkin tarjolla uutta, sillä savukala on suosituin uusi ruokalaji, jota suomalaiset esittivät perinteiseen vappupöytään. Seuraavaksi eniten uusiksi vappuherkuiksi saivat kannatusta jokin uusi salaatti sekä juustot, selviää Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksesta. 

Savukala oli uutena vappuherkkuna erityisesti miesten (41 %) ja yli 50-vuotiaiden (41 %) mieleen, kun taas naisista kolmannes (32 %) valitsisi vappupöytään jonkin uuden salaatin. Vajaa kolmannes, eli 27 prosenttia miehistä sekä 25–34-vuotiaista vastaajista ehdotti vapputarjottavien joukkoon uutena tulokkaana juustoja. Viidennes vastaajista ehdotti vappupöytään perinteisten tarjottavien lisäksi jotakin uutta kasvisruokaa.

– Suomalaisten grillit kuumenevat vappuna ja vaihtoehtoja vappupöytään riittää. Suomalaisen työn päivä on herkuttelun lisäksi kuitenkin hyvä tilaisuus myös juhlistaa Suomessa tehtävää työtä ja tukea suomalaista työtä kotimaisilla valinnoilla, kertoo Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan projektipäällikkö Merja Mantila Suomalaisen Työn Liitosta.

Savustus tulevan kesän trendi

Jo muutaman vuoden ajan savustus on ollut kasvava trendi grillauksessa. Savustukseen soveltuvat erityisen hyvin rasvaiset kalat kuten lohi, siika, silakka, muikku ja kirjolohi. Savustukseen sopivat samat lihat kuin muuhunkin grillaukseen, ja kasvikset saavat savustuksesta uutta ytyä.

– Suomalaiset luonnonkalat kokonaisena ja fileinä kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Kesäisin ehdottomasti suosituin kala savustimeen on suomalainen kokonainen kirjolohi. Lihan ja siipikarjan osalta luulliset tuotteet ovat tämän kesän hitti. Lisäksi broilerissa kasvua odotetaan paistileikkeille. Grilliin ostetaan kuitenkin edelleen eniten porsaan filee- ja kasslerpihvejä tai broilerin fileepihvejä, kertoo tuoretuotteiden ostojohtaja Jyrki Karlsson Keskon päivittäistavarakaupasta. 

Suomalaisten vappusuosikit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.