Nämä ruoat suomalaiset hankkivat valmiina jouluksi

Suomalaisten joulukiireitä helpottavat monet valmiit jouluruuat ja vain 12 prosenttia suomalaisista ei turvaudu lainkaan valmisruokiin jouluna.

Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksen mukaan suomalaiset hankkivat valmiina joulupöytiinsä mieluiten leipää tai limppua. Myös sinappi on yksi joulun ehdottomista suosikkituotteista, jonka lisäksi valmiit joululaatikot ja savustetut kalat nauttivat suurta suosiota suomalaisten keskuudessa.

Laatikot, kalat ja leivät suosituimpia 

Niin lapsiperheet kuin vanhuksetkin kertovat hankkivansa perinteisiä jouluruokia valmiina. Leipien, sinapin ja kalojen lisäksi suomalaiset ostavat runsaasti valmiita joululaatikoita. 

- Vaikka erityisesti joulunaikaan kuuluukin monien ruokien valmistus kotona, nousee kyselymme perusteella tiettyjä ruokia, jotka ostetaan mieluiten valmiina. Suomalaiset turvautuvat joulupöydän hankinnoissaan kotimaisiin valmistuotteisiin, joiden valmistaminen omassa keittiössä vaatisi liikaa vaivaa. Joulupöydässä suomalaisuusaste on erittäin korkea, sillä joulun herkut ovat perinteisesti suomalaisia klassikkoita, kertoo Suomalaisen Työn Liiton projektipäällikkö Merja Mantila.

Joulu on erilaisten laatikoiden ja salaattien, kuten rosollin, sienisalaatin ja majoneesisalaattien sesonkiaikaa. Suosituimpia ovat perinteiset porkkana-, lanttu-, peruna- ja maksalaatikot. Lisäksi yhä useamman joulupöydästä löytyy myös uusia tulokkaita; bataatti- ja makaronilaatikkoa.

- Valikoimiin tulee joulun ajaksi myös isompia pakkauskokoja. Myös hedelmä- ja vihannesosastolta myytävät valmiit porkkana-, lanttu- ja bataattisoseet kasvattavat suosiotaan joka vuosi, mutta ottavat enemmänkin osuutta kokonaisilta juureksilta kuin valmislaatikoilta, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan tuoretuotteiden ostojohtaja Jyrki Karlsson.

Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksen mukaan 41 prosenttia vastaajista ostaa lämmin- ja kylmäsavustettua kalaa sekä joululaatikkoja valmisruokina joulupöytiinsä.

- Erilaisten kalaruokien ja laatikoiden suosio on huomattavaa varsinkin Etelä-Suomessa, ja lähes poikkeuksetta tuotteet ovat suomalaisia. Esimerkiksi 51 prosenttia pääkaupunkiseudulla asuvista suomalaisista ilmoitti hankkivansa joulupöytään lämmin- tai kylmäsavustettua kalaa, kun taas Pohjois- ja Itä-Suomessa vastaava osuus oli vain 31 prosenttia. Tässä mielessä myös sijainti saattaa vaikuttaa oleellisesti siihen, millainen joulupöydän kattaus on, kertoo Mantila.

Mitä ruokaa ostat valmiina joulupöytään?

Näin suomalaisten vastaukset jakaantuivat kyselyssä.

  • Leipä ja limppu (61 %)
  • Sinappi (58 %)
  • Lämmin- kylmäsavustettu kala (41%)
  • Laatikot (41%)
  • Sillit ja silakat (31%)
  • Graavikala (28%)
  • Rosolli (27%)
  • En mitään (12%)

 

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin lokakuussa ja siihen vastasi 1107 15–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Kysymyksen vastausvaihtoehdot kartoitettiin esitutkimuksella osana tutkimusta.

Paljon elintarvikkeita ostetaan jouluna valmiina, mutta mitä aiot valmistaa alusta asti itse?
Laatikot
Rosolli
Graavikala
Joulusilli
Sinappi
Joululeipä
Aivan kaiken

Joulureseptit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.