MIKÄ TOMAATTI MAISTUU TEILLÄ PÄIN?

Suomalaisen tomaatin sesonki on parhaimmillaan heinäkuussa, mutta monia lajikeita on saatavilla ympäri vuoden. Yleisin tomaattilajikkeemme on tuttu pyöreä ja punainen tomaatti. Plussa-datan mukaan* perinteinen tomaatti maistuu erityisesti länsirannikolla Pohjanmaalla ja Satakunnassa sekä Itä-Suomessa Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa sekä Päijät-Hämeessa.

Soikea ja täyteläisen makuinen luumutomaatti sisältää vain vähän siemeniä. Miniluumutomaatti on luumutomaatin pieni, soikea ja makea pikkusisar. Se sopii koristeluun, salaatteihin ja syötäväksi sellaisenaan. Luumutomaatit ovat valikoimissa ympäri vuoden. Suomalaiset miniluumutomaatit saapuvat kauppoihin maaliskuussa ja toukokuussa päästään herkuttelemaan erikoistomaattisekoituksella, kirsikkaminiluumutomaattimixillä. Luumutomaatti maistuu Varsinais-Suomessa, Keski-Pohjanmaalla ja Savossa.

Kirsikkatomaatteja on monia eri lajikkeita, joiden maut ja värit vaihtelevat. Useimmiten ne ovat makeita, kiinteitä ja väriltään punaisia, mutta myös keltaisia, oransseja ja raidallisia lajikkeita löytyy. Kirsikkatomaateja ostetaan koko Suomessa aina Uudeltamaalta Lappiin.

K-hevimestari vinkkaa

"Kypsä tomaatti on kimmoisa, ja sen väri on kauniin tasainen, oli sitten kyseessä punainen tai keltainen yksilö. Kaikkein ihanteellisin säilytys-lämpötila on +10 astetta. Tomaatti sopii moneen, ja on makuasia, mitä lajiketta haluaa milloinkin käyttää. Hampurilaisen väliin sopii esimerkiksi iso pihvitomaattisiivu ja grillivartaisiin on helppo pujottaa makeita minitomaatteja, joiden makeus voimistuu grillin lämmössä. Itse popsin kirsikkatomaatteja suoraan rasiasta, ne ovat kuin karkkia!” vinkaa K-Citymarket Malmin hedelmä- ja vihannesosaston vastaava Krista Räisänen.

Entä tunnetko jo kirsikkatomaatin, Dunnen, helmitomaatin, pihvitomaatin ja grillitomaatin? Entä Pirkan uuden heviherkun, Red Desire tomaatin? Tutustu nyt tomaattilajikkeisiin ja valitse omaan ostoskoriisi tomaattitorin makeimmat.

Tomaattikartta

*Vuonna 2016 tomaatteja ostaneiden K-Plussa-asiakkaiden korostuminen alueittain.  

Haukkaa näitä

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Tunnetko tomaattitorin punaposket?

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Näin onnistut

Mitä Suomi syö?

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Anna palautetta