Venetsialaiset - veden, tulen ja valon juhla

Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietetään venetsialaisia eli kesän päättävää veden, tulen ja valon juhlaa.

Loppukesän huipennus, venetsialaiset, päättävät kesän mökkeily- ja veneilykauden. Perinne on alkujaan lähtöisin nimensä mukaisesti Italian Venetsiasta, jossa karnevaaleja vietettiin ilotulitteiden valossa. Suomessa venetsialaisia vietetään erityisesti Länsi-Suomen ja Pohjanmaan rannikkokaupungeissa. 

Näin venetsialaisia juhlitaan

Venetsialaiset kokoavat yhteen ystävä- ja perhepiirin hyvän ruoan, mukavan seuran ja värikkäiden valojen juhlaan. Pimenevä elokuun ilta saa valoa, kun puutarhat, huvilat, mökkien rannat ja veneet koristellaan ulkovaloilla ja pöytään katetaan värikkäitä venetsialaisia kynttilöitä. Monessa paikassa järjestetään myös ilotulitus juhlan kunniaksi.  

Venetsialaiset - menu sesongin herkuista

Venetsialaisten kunniaksi pöytään katetaan sesongin tuoreita makuja, grilliherkkuja ja rapujuhlista tuttuja ruokalajeja. 

Venetsialaisten menun alkupaloina maistuvat vaikkapa ruokaisan raikkaat salaatit tai kevyet keitot. Antipastosalaatti ja mustikkainen salaatti minikokoisten smushien kera tai lämmittävä täyteläinen tomaattikeitto ja tanskalaiset rapuvoileivät sopivat venetsialaisten juhlaruokailun aloitukseen.

Pääruokana voi nautiskella vaikkapa itse poimituista suppilobahveroista valmistettua sienimunakasrullaa, lämmittävää Välimeren munakoisopataa tai tuttua uunilohta Välimeren tapaan valmistettuna.

Rapujen ystävä voi valita rapuherkkuja myös venetsialaisten menuun. Täyteläinen rapujuhlien juustopiirakka maistuu niin saksiniekkojen kera kuin ilmankin.

Venetsialaisten jälkiruokana maistellaan sesongin tuoreita marjaherkkuja. Oman marjatarhan eri väriset herukat hurmaavat herukka-vaniljapiirakan muodossa. Lähimetsän puolukoista syntyy kirpeän makea puoloffee eli puolukka-toffeepiirakka. Loppukesän mustikat koristavat pieniä suloisia inkivääri-mustikkaleivoksia. Sesongin tuoreista marjoista on helppo valmistaa myös makean raikas marjarahka, näyttävä kaura-juustokakku tai helppo kananmunaton marjakakku. Suomalaisista omenoista on helppo tehdä näyttävät juustokakkutäytteiset uuniomenat

Venetsialaisten reseptit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.