K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Näin onnistut: Kalan savustus

Näin onnistut: Kalan savustus

Savustettu kala maistuu ympäri vuoden, mutta erityisen ihanaa se on kesällä, itse valmistettuna.

Mitä kalaa?

Rasvaiset kalat, kuten lohi, kirjolohi, siika, lahna, kampela ja muikku, ovat monien mielestä parhaita savustettavia, mutta kokeile myös ahventa, kuhaa ja haukea

Pienet ja keskikokoiset kalat voi savustaa sellaisenaan perattuina. Savustettavia kaloja ei tarvitse suomustaa.

Kuinka kauan?

Pikkukalat kypsyvät noin 20 minuutissa, isot kalat 50–60 minuutissa. Kala on kypsää, kun evä irtoaa helposti.

Suolaaminen

Savustettavan kalan voi suolata ennen savustusta irtosuolalla tai suolaliuoksessa. Jos haluat suolata kalan vasta savustuksen jälkeen, upota kuuma kala tai fileet kuumaan 10-prosenttiseen suolaliuokseen muutamaksi minuutiksi.

Mikä puru?

Savustuspöntön pohjalle ja sähkösavustimen purupellille sirotellaan ohut kerros savustuspurua, josta muodostuu ruoan maustava savu. Varmista, että purut ovat kosteita. Jos purua on liian vähän, savun maku jää miedoksi, mutta jos purua on liikaa, se saattaa syttyä palamaan.

Leppäpuru on perinteisin puru kalan savustukseen. Saatavilla on myös omenapuusta, tammesta, hikkorista ja kirsikkapuusta valmistettua purua, joista kukin antaa omanlaisensa savuaromin.

Makua ja väriä

Lisää savustuspurujen päälle 1–2 sokerinpalaa, jotka palaessaan antavat savukalalle väriä. Katajanoksa savustuspurujen päällä antaa lisämakua savustettavaan kalaan. Kalan rinnalle savustusritilälle voi lohkoa esimerkiksi sitruunaa, joka antaa lisämakua kalaan. Voit kostuttaa puruja esimerkiksi oluella ja saat savuun lisää aromia.

Muista!

Savustuslämpötilat ovat melko matalia, noin 100 asteen tienoilla, jotta savua ehtii muodostua ja savustettava kala ei pääse kuivumaan.

Savukala hurmaa kesäpöydässä