Näin onnistut: Kalan savustus

Näin onnistut: Kalan savustus

Päivitetty 13.4.2023

Savustettu kala maistuu ympäri vuoden, mutta erityisen ihanaa se on kesällä - itse valmistettuna.

Mitä kalaa?

Rasvaiset kalat, kuten lohi, kirjolohi, siika, lahna, kampela ja muikku, ovat monien mielestä parhaita savustettavia, mutta kokeile myös ahventa, kuhaa ja haukea

Pienet ja keskikokoiset kalat voi savustaa sellaisenaan perattuina. Savustettavia kaloja ei tarvitse suomustaa.

Savustetut ahvenet (680x300) Kuvassa: Savustetut ahvenet

Kuinka kauan?

Pienemmät kalat savustuvat 15–25 minuutissa, suuremmat 30–50 minuutissa. Kala on kypsää, kun nahka ja evät irtoavat helposti tai kalan sisälämpötila on noin 65 astetta. Varo kypsentämästä kalaa liikaa, ettei se kuivu.

Suolaaminen

Savustettavan kalan voi suolata ennen savustusta irtosuolalla tai suolaliuoksessa. Hiero merisuolaa peratun ja suomustetun kalan sisälle ja pintaan (2 tl / 800 g). Anna kalan suolaantua jääkaapissa pari tuntia. Jos haluat suolata kalan vasta savustuksen jälkeen, upota kuuma kala tai fileet kuumaan 10-prosenttiseen suolaliuokseen muutamaksi minuutiksi.

Mikä puru?

Savustuspöntön pohjalle ja sähkösavustimen purupellille sirotellaan ohut kerros savustuspurua, josta muodostuu ruoan maustava savu. Varmista, että purut ovat kosteita ja kostuta purut tarvittaessa esimerkiksi sumutepullon avulla. Jos purua on liian vähän, savun maku jää miedoksi, mutta jos purua on liikaa tai se on liian kuivaa, se saattaa syttyä palamaan.

Leppäpuru on perinteisin puru kalan savustukseen. Saatavilla on myös omenapuusta, tammesta, hikkorista ja kirsikkapuusta valmistettua purua, joista kukin antaa omanlaisensa savuaromin.

Makua ja väriä

Lisää savustuspurujen päälle 1–2 sokerinpalaa, jotka palaessaan antavat savukalalle kauniin värin. Katajanoksa savustuspurujen päällä antaa lisämakua savustettavaan kalaan. Kalan rinnalle savustusritilälle voi lohkoa esimerkiksi sitruunaa, joka antaa lisämakua kalaan. Voit kostuttaa puruja myös oluella, jonka avulla saat savuun lisää aromia.

Muista!

Savustuslämpötilat ovat melko matalia (noin 100 asteen tienoilla), jotta savua ehtii muodostua, eikä savustettava kala pääse kuivumaan.