Jouluviikon verkkokaupan toimitusajat ovat jo näkyvissä - varaa sinulle paras aika nyt ja muokkaa tilaustasi myöhemmin! Lue lisää täältä.
Näin savustat

Näin savustat

Savustettu kala maistuu ympäri vuoden, mutta erityisen ihanaa se on kesällä - itse valmistettuna. Kalan lisäksi savustimeen voi laittaa juustoja, kasviksia ja lihaa.

Mitä kalaa voi savustaa?

Rasvaiset kalat, kuten lohi, kirjolohi, siika, lahna, kampela ja muikku, ovat monien mielestä parhaita savustettavia, mutta kokeile myös ahventa, kuhaa ja haukea.

Pienet ja keskikokoiset kalat voi savustaa sellaisenaan perattuina. Savustettavia kaloja ei tarvitse suomustaa.

Savusiika kuvitus Kuvassa: Savustettu siika

Näin savustuu siika!

Vaikuttaako savustus hankalalta? Poimi tästä parhaat vinkit sähkösavustimen käyttöön ja savusta juhannuspöytään kesän mehevin siika.

1. Kostuta kunnolla

Hiero merisuolaa peratun ja suomustetun kalan sisälle ja pintaan(2 tl/800 g). Anna suolaantua jääkaapissa pari tuntia. Levitä ohut kerros savustuspuruja purupellille (1–2 dl). Jos purua on liian vähän, savun maku jää miedoksi. Kostuta purut huolellisesti esimerkiksi sumutepullon avulla: liian kuivat purut voivat syttyä palamaan. Katajanoksa pellillä tuo lisämakua, palasokeri antaa väriä.

Tekniikka tutuksi savustus 2022 kuvitus (3)

2. Savustin kuumaksi

Sijoita sähkösavustin paloturvalliselle paikalle. Laita savustimen pohjalle purupelti ja ritilän alle tuleva rasvapelti. Sulje kansi ja työnnä pistoke pistorasiaan. Savustin käynnistyy automaattisesti. Anna savustimen kuumentua 10 minuuttia ja päästä ensimmäiset savut ulos ennen kuin aloitat varsinaisen savustuksen.

Tekniikka tutuksi savustus 2022 kuvitus (1)

3. Aloita savustus

Anna kalan pinnan kuivahtaa sillä aikaa, kun savustin lämpiää. Näin kala imee savun maun paremmin ja pinnasta tulee kaunis. Aseta siika ritilän päälle ja laita savustimeen. Sulje kansi. Seuraa kalan kypsymistä. Oikea savustusaika riippuu kalan koosta ja määrästä. Pienemmät kalat savustuvat 15–25 minuutissa, suuremmat 30–50 minuutissa.

Tekniikka tutuksi savustus 2022 kuvitus (2)

4. Sitten syömään!

Siika on kypsää, kun nahka ja evät irtoavat helposti tai kalan sisälämpötila on noin 65 astetta. Varo kypsentämästä kalaa liikaa, ettei se kuivu. Käytä polttavan kuumien ritilän ja rasvapellin käsittelyssä uunikintaita. Sähkösavustimen pellit ja ritilät kannattaa pestä mahdollisimman pian käytön jälkeen.

Tekniikka tutuksi savustus 2022 kuvitus

Kokeile myös näitä savustusideoita:

Upota suolaliuokseen

Savustettavan kalan voi suolata ennen savustusta myös kylmässä 10-prosenttisessa suolaliuoksessa. Jos haluat suolata kalan vasta savustuksen jälkeen, upota kuuma kala tai fileet kuumaan suolaliuokseen muutamaksi minuutiksi.

Hedelmäpuuta kalalle

Leppäpuru on perinteisin puru kalan savustukseen. Saatavilla on myös omenapuusta, tammesta, hikkorista ja kirsikkapuusta valmistettua purua, joista kukin antaa omanlaisensa savuaromin. Lue täältä, millaista makua erilaiset puulajit tuovat ruokiin.

Tuunaa aromia

Lohko kalan rinnalle savustusritilälle sitruunaa antamaan lisämakua. Tai kostuta puruja oluella ja saat savuun lisää aromia.

Savustuspussi tai savustuspönttö

Savustimia löytyy moneen lähtöön, ja sähkösavustimen lisäksi voit käyttää myös savustuspussia tai savustuspönttöä. Lue käyttövinkit täältä ja katso miten savustimet eroavat toisistaan!

Muutakin kuin kalaa

Heittäydy vähän villiksi, ja kokeile savustaa kalan sijasta kokonainen broileri, porsaan sisäfilee tai ribsejä. Myös kasvikset ja juusto saavat savustuksesta uutta ytyä - kokeile vaikka savustettua paprikasalsaa tai kukkakaalitahnaa!