Verkkokaupan kirjautuminen on uudistunut! Lue lisää täältä.
Näin savustat

Näin savustat

Savustaminen on paitsi tämän kesän trendijuttu, myös perheen yhteistä kesäruoanlaittoa parhaimmillaan! Savustaminen antaa kalalle ainutlaatuisen aromin. Kalan lisäksi savustimeen voi laittaa juustoja, kasviksia ja lihaa.

Mitä kalaa voi savustaa?

Rasvaiset kalat, kuten lohi, kirjolohi, siika, lahna, kampela ja muikku, ovat monien mielestä parhaita savustettavia, mutta kokeile myös ahventa, kuhaa ja haukea.

Pienet ja keskikokoiset kalat voi savustaa sellaisenaan perattuina. Savustettavia kaloja ei tarvitse suomustaa.

Kuinka kauan savustetaan?

Pikkukalat kypsyvät noin 20 minuutissa, isot kalat 50–60 minuutissa. Kala on kypsää, kun evä irtoaa helposti.

Savusiika kuvitus

Suolaaminen ennen savustusta

Savustettavan kalan voi suolata ennen savustusta irtosuolalla tai suolaliuoksessa. Jos haluat suolata kalan vasta savustuksen jälkeen, upota kuuma kala tai fileet kuumaan 10-prosenttiseen suolaliuokseen muutamaksi minuutiksi.

Kokeile muutakin kuin kalaa!

Heittäydy vähän villiksi, ja kokeile savustaa vaikkapa kokonainen broileri, porsaan sisäfilee tai ribsejä.

Myös kasvikset ja juusto saavat savustuksesta uutta ytyä - kokeile vaikka savustettuja paprikoita tai savustettua kukkakaalitahnaa!

Savustettu kana kuvitus

Millä makua ja väriä?

Lisää savustuspurujen päälle 1–2 sokerinpalaa, jotka palaessaan antavat savukalalle väriä. Katajanoksa savustuspurujen päällä antaa lisämakua savustettavaan kalaan. Kalan rinnalle savustusritilälle voi lohkoa esimerkiksi sitruunaa, joka antaa lisämakua kalaan. Voit kostuttaa puruja esimerkiksi oluella ja saat savuun lisää aromia.

Mitkä savustuspurut valitset?

Savustuspöntön pohjalle ja sähkösavustimen purupellille sirotellaan ohut kerros savustuspurua, josta muodostuu ruoan maustava savu. Varmista, että purut ovat kosteita. Jos purua on liian vähän, savun maku jää miedoksi, mutta jos purua on liikaa, se saattaa syttyä palamaan.

Leppäpuru on perinteisin puru kalan savustukseen. Saatavilla on myös omenapuusta, tammesta, hikkorista ja kirsikkapuusta valmistettua purua, joista kukin antaa omanlaisensa savuaromin. Lue millaista makua erilaiset puulajit tuovat ruokiin.

Savustuspussi, -savustuspönttö vai sähkösavustin?

Savustimia löytyy moneen lähtöön. Lue käyttövinkit sekä miten savustuspussi, -pönttö ja sähkösavustin eroavat toisistaan!