K-kaupassa
Luovuimme 1.8. Internet Explorer -selaimen tuesta. Parhaan käyttökokemuksen saamiseksi suosittelemme vaihtamaan johonkin seuraavista Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome tai Microsoft Edge.
Fairtrade eli Reilu kauppa

Fairtrade eli Reilu kauppa

Kansainvälinen Reilun kauppa sai alkunsa jo 1980-luvulla ja K-ruokakaupoista Reilun kaupan tuotteita on saanut jo kymmeniä vuosia.

Mitä on Reilu kauppa?

Reilussa kaupassa kehitysmaiden viljelijät saavat tuotteestaan vähintään takuuhinnan. Takuuhinnan lisäksi viljelijäyhteisölle maksetaan Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu koko yhteisön hyväksi.

Lisillä on tehty paljon hyvää: rakennettu terveysasemia ja kouluja, porattu kaivoja, palkattu lääkäreitä ja opettajia ja kehitetty työntekijöiden elinoloja.

Reilu kauppa suojaa lapsia, sillä lapsityövoiman hyväksikäyttö on Reilussa kaupassa kielletty. Viljelijäperheiden toimeentulon parantuessa Reilun kaupan myötä yhä useampi lapsi pääsee myös kouluun.

Suurtilojen työntekijät saavat vähintään lakien mukaista palkkaa ja asialliset työolot. Reilun kaupan tuotteet viljellään ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Puolella Reilun kaupan tuottajaorganisaatioista on myös luomusertifiointi.

Reilu kauppa tarjoaa yksinkertaisen tavan vaikuttaa myönteisesti kehitysmaissa elävien ihmisten elämään arkisten valintojen kautta. Lue lisää (Reilu kauppa ry verkkosivuilta)!

Reilun kaupan historiaa

Kansainvälinen Reilun kaupan merkkijärjestelmä sai alkunsa 1980-luvulla meksikolaisten kahvinviljelijöiden aloitteesta.

Kahvin hinta oli maailmanmarkkinoilla tuolloin niin alhainen, ettei se riittänyt viljelijöiden toimeentuloon. Niinpä hollantilaiset avustustyöntekijät virittelivät kehitysyhteistyöprojektia kahvinviljelijöiden tueksi. Viljelijät haluaisivat mieluummin ansaita toimeentulonsa omalla työllään kuin olla kehitysavun kohteita.

Tästä viljelijöiden toiveesta sai alkunsa prosessi, jonka lopputuloksena Hollannissa tuli vuonna 1988 myyntiin ensimmäinen tuote, joka oli merkitty Reilun kaupan sertifiointimerkillä. Tuote oli kahvi, joka oli kasvatettu Meksikossa Chiapasin alueella.

Tuotteet K-ruokakaupoissa

K-ruokakauppojen valikoimissa on jo yli 180 Reilun kaupan tuotetta, joista monet ovat K-ryhmän oman tuotemerkin, Pirkan, tuotteita. Pirkka kukat ovat ylivoimaisesti suosituin Reilun kaupan tuoteryhmä K-ruokakaupoissa. Muita erityisen suosittuja Pirkka Reilun kaupan tuotteita ovat hedelmät, suklaat, kaakao sekä kahvi.

Reilun kaupan viikko

Reilun kaupan viikkoa vietetään vuosittain lokakuussa. Viikon tarkoitus on tehdä Reilun kaupan toimintaa ja tuotteita tunnetuksi ja muistuttaa siitä, miten kukin meistä voi omilla ostosvalinnoillaan vaikuttaa.