Hyppää sisältöön
Kokonaisia tuoreita chilejä harmaassa metallipurkissa. K-Ruoka raaka-aine.

Chili terävöittää tulisuudellaan

Julkaistu 29.10.2024

Chilien käyttöön voi hurahtaa! Chili tuo tarvittavan terävän säväyksen moniin erilaisiin resepteihin. Chili sisältää runsaasti C-vitamiinia, mutta tulisuutensa vuoksi sitä ei kannata liikaakaan syödä. Opi uutta chilien käytöstä ja kokeile rohkeasti lisätä tulisuutta tuttuihin arkiruokiin!

Miksi chili polttaa?

Chilien polttavan makutuntemuksen aiheuttaa kapsaisiini. Kapsaisiini huijaa suussa olevia "palohälyttimiä" eli poltteesta kertovia reseptoreita, jotka lähettävät varoitusviestin aivoihin. Kapsaisiinia on eniten chilin seinämissä, mutta koko hedelmämalto sisältää sitä. Eri chililajikkeiden tulisuus vaihtelee kapsaisiinin määrästä riippuen, ja lajikkeen sisällä määrät vaihtelevat myös.

Mikä on maailman tulisin chili?

Chilien tulisuutta mitataan Scovillen asteikoilla. Maailman tulisin chili on nimeltään Dragon's Breath, josta on mitattu yli 2,4 miljoonaa scovillea. Mittaustulos on kuitenkin epävirallinen. Virallisesti ykköspaikkaa pitää Carolina Reaper, jossa scoville-lukemat ovat keskimäärin noin 1,6 miljoonaa yksikköä. Muita erittäin tulisia chilejä ovat: Moruga Trinidad Scorpion, Naga Viper, 7 Pot Douglah ja Ghost Pepper. Lue lisää chililajikkeista.

Miten helpottaa chilin poltetta?

Suun osalta chilin aiheuttamaa poltetta saa hillittyä parhaiten esimerkiksi leivällä, riisillä, maidolla tai jogurtilla. Tulisuuden aiheuttava kapsaisiini on öljyliukoista, joten kulaus kylmää vettä vain pahentaa tulisuuden tunnetta.

Miten chiliä käsitellään?

Tuorechiliä käsitellessä kannattaa olla varovainen. Kannassa ja ulkopinnassa poltetta ei ole, mutta sisäosaa käsitellessä on hyvä käyttää suojakäsineitä. Työskennellessä paljain käsin on syytä vältellä silmien ja muiden herkkien kohtien hieromista, ja pestä kädet huolellisesti chilin käsittelyn jälkeen!

Vaikka tulisuuden luullaan usein piilevän chilin siemenissä, ovat tulisimmat osat todellisuudessa sisäosan vaaleita siemenkiinnikkeitä. Jos haluat siis ruokaasi vähemmän potkua, poista myös ne käsin tai varovasti pienellä veitsellä.

Miten kuivattaa chiliä?

Chilien kuivaaminen on hyvä tapa säilöä chilejä. Kuivattu chili säilyy useita vuosia, kunhan kuivaamisen suorittaa huolella. Joskus chili kuivuu huoneenlämmössä ihan itsestään, mutta chilit voi kuivata myös ihan tarkoituksella laittamalla puolitetut chilit ritilälle ja 50°C uuniin. Luukun väliin kannattaa laittaa vaikka puulasta, jotta ilma kiertäisi riittävän hyvin.

Mihin chiliä voi käyttää?

Chili sopii moneen eri ruokaan tuomaan tulisuutta ja makua, kunhan tykkää tulisesta ruoasta. Chiliä voi lisätä ruokaan kypsennettäväksi tai sillä voi höystää annokset jälkikäteen. Chilin pieni potku sopii täydellisesti myös jälkiruokiin ja se onkin suklaan kanssa yllättävän toimiva makupari!

Nappaa chilit näppärästi verkkokaupasta

Lisää vinkkejä kasvisten käyttöön ruoanlaitossa!