Paistinpannun valinta ja hoito

Paistinpannun valinta ja hoito

Päivitetty 27.9.2022

Näin valitset paistinpannun oikeaan tarkoitukseen ja käsittelet ja hoidat sitä oikein.

Näin valitset paistinpannun

Paistinpannuja on tarjolla joka lähtöön. Joku vannoo valurautapannun nimeen, toinen käyttää pinnoitettua paistinpannua ja joku on nähnyt huippukokin käyttävän hiiliteräspannua. Millainen pitäisi valita?

Kysyimme tv-kokki ja ruokakonsultti Alex Nurmelta, millainen paistinpannu kotikokin keittiöstä pitäisi löytyä. Hän kehottaa valitsemaan sellaisen paistipannun, joka soveltuu omaan arkiseen ruoanlaittoon.

– Pinnoitetulla paistinpannulla pärjää pitkälle. Tarjolla on laadukkaita pinnoitettua paistinpannuja, joilla saa hyvän paistopinnan ja pystyy paistamaan kaikenlaista ruokaa. Hyväkuntoisella pannulla voi paistaa jopa täysin ilman rasvaa. Kotikokki pärjää 1–2 erikokoisella paistinpannulla ja yhdellä korkeareunaisella kasarilla, jossa voi myös hauduttaa, Alex Nurmi sanoo.

Paistinpannun paisto-ominaisuudet ovat sitä paremmat, mitä paksumpi se on, sillä paksumpi runko jakaa lämmön tasaisemmin ja varaa paremmin lämpöä. Paksulla rungolla varustetulla pannulla voi paistaa kerralla vaikka paketillisen jauhelihaa ilman, että pannu jäähtyy ja paistaminen muuttuu keittämiseksi.

Pinnoitettu paistinpannu

Tarjolla on laadukkaita pinnoitettuja pannuja, joilla saa hyvän paistopinnan. Pinnoitettu paistinpannu ei ole kuitenkaan ikuinen. Sen käyttöikä on 1­–2 vuotta. Pinnoitettu paistinpannu kestää noin 260 C-asteen lämpötilan. Älä kuumenna pinnoitettua pannua niin kuumaksi, että siitä alkaa nousta savua. Älä käytä pinnoitetun pannun kanssa metallista lastaa äläkä laita pannua astianpesukoneeseen. Pannun tuotetiedoista selviää, mille lämmönlähteille se soveltuu: se riippuu pannun pohjamateriaalista.

Pese pinnoitettu pannu käytön jälkeen lämpimällä vedellä ja pesuaineella. Ilman pesua pannun pintaan mahdollisesti jäävä rasva hiiltyy pannun pintaan seuraavalla käyttökerralla ja heikentää pinnoitteen tarttumattomuutta. Pinnoite irtoaa käytössä ajan mittaan. Nykyiset PTFE-pinnoitteet eivät ole ihmiselle millään tavalla vahingollisia, vaikka pinnoitetta joutuisikin ihmisen elimistöön.

Keraaminen paistinpannu

Nimestään huolimatta keraaminen pannu ei ole keraamista materiaalia, vaan se on käsitelty silikaattipohjaisella pinnoitteella. Se kestää kuumia lämpötiloja ja sen käyttö vaatii vain vähän rasvaa. Keraaminen pannun sopii varsinkin kalan, vihannesten ja munien paistammiseen. Keraamista pannua pestään ja käsitellään samalla tavalla kuin pinnoitettua pannua.

Tefal Ceramic control paistinpannu 28 cm - kuva

Tefal Ceramic control paistinpannu 28 cm

Katso lisää ›

Heirol Cerasafe Pro paistinpannu 28 cm - kuva

Heirol Cerasafe Pro paistinpannu 28 cm

Katso lisää ›

Valurautapannu

Jos paistat paljon lihaa, valitse valurautapannu. Se on painava eikä yhtä helppokäyttöinen kuin pinnoitettu pannu. Käytännössä se vaatii aina rasvan käyttöä paistamisen aikana. Valurautaista pannua voi käyttää kaikilla lämmönlähteillä.

Valurautapannu vaatii rasvapolttoa. Sen voi tehdä kuumuutta kestävällä kasviöljyllä. Sivele pannulle ohut kerros öljyä talouspaperilla niin, ettei öljy valu noroina. Kuumenna pannu niin kuumaksi, että öljy alkaa selvästi savuta. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä. Yksikin rasvapoltto saattaa riittää, useampi parantaa tarttumattomuutta.

Valurautapannua ei saa koskaan pestä astianpesukoneessa eikä voimakkaalla tiskiaineella. Kuivaa pannu pesun jälkeen huolellisesti ja öljyä kasviöljyllä, ettei pannu ruostu. Hyvin hoidettuna valurautapannu on lähes ikuinen.

Heirol blinipannu valurautaa 14 cm - kuva

Heirol blinipannu valurautaa 14 cm

Katso lisää ›

Opa Valu lettupannu 27cm - kuva

Opa Valu lettupannu 27cm

Katso lisää ›

Maku valurauta paistinpannu 25 cm - kuva

Maku valurauta paistinpannu 25 cm

Katso lisää ›

Hiiliteräspannu

Hiiliteräspannulle tehdään rasvapoltto samalla tavalla kuin valurautapannulle. Hiiliteräspannu sopii esimerkiksi lihan, kalan, omelettien ja pannukakkujen valmistamiseen. Hiiliteräspannua ei saa pestä astianpesukoneessa eikä käsitiskiaineenkaan käyttö ole suositeltavaa: pesuaineet pilaavat rasvapolton. Pesun jälkeen se on kuivattava huolellisesti ja käsiteltävä kasviöljyllä.

Hiiliteräs on valurautaa kevyempi, mutta kestää hyvin hoidettuna lähes ikuisesti. Hiiliteräs soveltuu myös induktioliesille. Muista, että hiiliteräs kestää huonosti happamia raaka-aineita.

Opa Heavy Metal hiiliteräspannu 28 cm, musta - kuva

Opa Heavy Metal hiiliteräspannu 28 cm, musta

Katso lisää ›

Skottsberg paistinpannu hiiliteräs 28 cm - kuva

Skottsberg paistinpannu hiiliteräs 28 cm

Katso lisää ›

Ruostumaton teräs

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu pannu on materiaaliltaan huolettomin ja se soveltuu kaikille liesille. Se ei ruostu pesussa eikä väänny kuumuudessa. Se kestää myös happamia ruoka-aineita. Käytännössä se vaatii aina rasvan käyttöä paistamisen aikana. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu pannu voidaan pestä myös tiskikoneessa.

Fiskars Norden teräs paistinpannu 26cm - kuva

Fiskars Norden teräs paistinpannu 26cm

Katso lisää ›

Heirol Steely paistinpannu 28 cm - kuva

Heirol Steely paistinpannu 28 cm

Katso lisää ›

Recycle paistinpannut

Recycle!-pannuissa on äärimmäisen kestävä naarmuuntumaton titaanipinnoite, joka kestää jopa 6 kertaa pidempään verrattuna Tefalin vakiopinnoitteisiin. Pinnoitteen ansiosta voit käyttää ruoanvalmistuksessa jopa metallisia välineitä. Tefalin älykäs Thermo-Signal-lämpötilanilmaisin vaihtaa väriä, kun pannu saavuttaa ihanteellisen paistolämpötilan. Näin saat helposti täydellisen paistopinnan, rakenteen ja maun. Thermo Fusion-induktiopohja puolestaan takaa nopean lämpenemisen ja lämmön tasaisen jakautumisen, joten saat täydelliset tulokset helposti. Pannussa on lisäksi kaatoreuna, joka estää ruoan valumisen pannun reunaa pitkin liedelle. Niitattu, ruostumattomasta teräksestä valmistettu kädensija takaa vakaan otteen. Recycle!-sarjan tuotteet sopivat kaikille liesityypeille, myös induktiolle. Kestää uunissa 250°C. Tuotteissa on 100 % turvallinen tarttumaton pinnoite, eikä se sisällä PFOA:ta, lyijyä eikä kadmiumia.

Tefal Recycle paistinpannu 24 cm - kuva

Tefal Recycle paistinpannu 24 cm

Katso lisää ›

Tefal Recycle paistinpannu 28 cm - kuva

Tefal Recycle paistinpannu 28 cm

Katso lisää ›