K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Paistinpannun valinta ja hoito

Paistinpannun valinta ja hoito

Näin valitset paistinpannun oikeaan tarkoitukseen ja käsittelet ja hoidat sitä oikein.

Näin valitset paistinpannun

Paistinpannuja on tarjolla joka lähtöön. Joku vannoo valurautapannun nimeen, toinen käyttää pinnoitettua paistinpannua ja joku on nähnyt huippukokin käyttävän hiiliteräspannua. Millainen pitäisi valita?

Kysyimme tv-kokki ja ruokakonsultti Alex Nurmelta, millainen paistinpannu kotikokin keittiöstä pitäisi löytyä. Hän kehottaa valitsemaan sellaisen paistipannun, joka soveltuu omaan arkiseen ruoanlaittoon.

– Pinnoitetulla paistinpannulla pärjää pitkälle. Tarjolla on laadukkaita pinnoitettua paistinpannuja, joilla saa hyvän paistopinnan ja pystyy paistamaan kaikenlaista ruokaa. Hyväkuntoisella pannulla voi paistaa jopa täysin ilman rasvaa. Kotikokki pärjää 1–2 erikokoisella paistinpannulla ja yhdellä korkeareunaisella kasarilla, jossa voi myös hauduttaa, Alex Nurmi sanoo.

Paistinpannun paisto-ominaisuudet ovat sitä paremmat, mitä paksumpi se on, sillä paksumpi runko jakaa lämmön tasaisemmin ja varaa paremmin lämpöä. Paksulla rungolla varustetulla pannulla voi paistaa kerralla vaikka paketillisen jauhelihaa ilman, että pannu jäähtyy ja paistaminen muuttuu keittämiseksi.

Pinnoitettu paistinpannu

Tarjolla on laadukkaita pinnoitettuja pannuja, joilla saa hyvän paistopinnan. Pinnoitettu paistinpannu ei ole kuitenkaan ikuinen. Sen käyttöikä on 1­–2 vuotta. Pinnoitettu paistinpannu kestää noin 260 C-asteen lämpötilan. Älä kuumenna pinnoitettua pannua niin kuumaksi, että siitä alkaa nousta savua. Älä käytä pinnoitetun pannun kanssa metallista lastaa äläkä laita pannua astianpesukoneeseen. Pannun tuotetiedoista selviää, mille lämmönlähteille se soveltuu: se riippuu pannun pohjamateriaalista.

Pese pinnoitettu pannu käytön jälkeen lämpimällä vedellä ja pesuaineella. Ilman pesua pannun pintaan mahdollisesti jäävä rasva hiiltyy pannun pintaan seuraavalla käyttökerralla ja heikentää pinnoitteen tarttumattomuutta. Pinnoite irtoaa käytössä ajan mittaan. Nykyiset PTFE-pinnoitteet eivät ole ihmiselle millään tavalla vahingollisia, vaikka pinnoitetta joutuisikin ihmisen elimistöön.

Pirkka paistinpannu 26 cm - kuva

Pirkka paistinpannu 26 cm

Katso lisää ›

myhome paistinpannu 28 cm - kuva

myhome paistinpannu 28 cm

Katso lisää ›

Keraaminen paistinpannu

Nimestään huolimatta keraaminen pannu ei ole keraamista materiaalia, vaan se on käsitelty silikaattipohjaisella pinnoitteella. Se kestää kuumia lämpötiloja ja sen käyttö vaatii vain vähän rasvaa. Keraaminen pannun sopii varsinkin kalan, vihannesten ja munien paistammiseen. Keraamista pannua pestään ja käsitellään samalla tavalla kuin pinnoitettua pannua.

Heirol Cerasafe paistinpannu 28 cm - kuva

Heirol Cerasafe paistinpannu 28 cm

Katso lisää ›

Valurautapannu

Jos paistat paljon lihaa, valitse valurautapannu. Se on painava eikä yhtä helppokäyttöinen kuin pinnoitettu pannu. Käytännössä se vaatii aina rasvan käyttöä paistamisen aikana. Valurautaista pannua voi käyttää kaikilla lämmönlähteillä.

Valurautapannu vaatii rasvapolttoa. Sen voi tehdä kuumuutta kestävällä kasviöljyllä. Sivele pannulle ohut kerros öljyä talouspaperilla niin, ettei öljy valu noroina. Kuumenna pannu niin kuumaksi, että öljy alkaa selvästi savuta. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä. Yksikin rasvapoltto saattaa riittää, useampi parantaa tarttumattomuutta.

Valurautapannua ei saa koskaan pestä astianpesukoneessa eikä voimakkaalla tiskiaineella. Kuivaa pannu pesun jälkeen huolellisesti ja öljyä kasviöljyllä, ettei pannu ruostu. Hyvin hoidettuna valurautapannu on lähes ikuinen.

myhome valurautapaistinpannu 28cm - kuva

myhome valurautapaistinpannu 28cm

Katso lisää ›

Hiiliteräspannu

Hiiliteräspannulle tehdään rasvapoltto samalla tavalla kuin valurautapannulle. Hiiliteräspannu sopii esimerkiksi lihan, kalan, omelettien ja pannukakkujen valmistamiseen. Hiiliteräspannua ei saa pestä astianpesukoneessa eikä käsitiskiaineenkaan käyttö ole suositeltavaa: pesuaineet pilaavat rasvapolton. Pesun jälkeen se on kuivattava huolellisesti ja käsiteltävä kasviöljyllä.

Hiiliteräs on valurautaa kevyempi, mutta kestää hyvin hoidettuna lähes ikuisesti. Hiiliteräs soveltuu myös induktioliesille. Muista, että hiiliteräs kestää huonosti happamia raaka-aineita.

Opa Heavy Metal hiiliteräspannu 28 cm, musta - kuva

Opa Heavy Metal hiiliteräspannu 28 cm, musta

Katso lisää ›

Ruostumaton teräs

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu pannu on materiaaliltaan huolettomin ja se soveltuu kaikille liesille. Se ei ruostu pesussa eikä väänny kuumuudessa. Se kestää myös happamia ruoka-aineita. Käytännössä se vaatii aina rasvan käyttöä paistamisen aikana. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu pannu voidaan pestä myös tiskikoneessa.

Fiskars Norden teräs paistinpannu 26cm - kuva

Fiskars Norden teräs paistinpannu 26cm

Katso lisää ›

Heirol Steely paistinpannu 28 cm - kuva

Heirol Steely paistinpannu 28 cm

Katso lisää ›

Hackman steel paistinpannu 26 cm - kuva

Hackman steel paistinpannu 26 cm

Katso lisää ›