Chili terävöittää tulisuudellaan

Chili terävöittää tulisuudellaan

Chilit ovat pienempikokoisia kuin vihannespaprikat, mutta voimakasta makua löytyy sitäkin enemmän. Chili on erittäin monipuolinen raaka-aine, ja se sopiikin kaikenlaiseen ruoanlaittoon - kastikkeisiin, majoneeseihin, salaatteihin, patoihin, pihveihin, chili con carneen ja moneen muuhun!

Chilit kuuluvat koisokasvien sukuun, ja erilaisia lajikkeita tunnetaan jopa 200. Värejä löytyy aina punaisen eri sävyistä oranssiin, keltaiseen ja jopa tummanvioletteihin ja mustiin asti. 

Chili tuo tulisen säväyksen moniin erilaisiin ruokiin. Chili on suosittu raaka-aine muun muassa majoneeseissa. Valmistat helposti chilimajoneesin yhdistämällä 2dl majoneesia 1-2 hienonnettuun chiliin! Chili on hyvä lisä myös monenlaisiin salaatteihin, kokeile esimerkiksi chili-perunasalaattia.

Palkojen tulisuus johtuu kapsaisiinista ja sen sukulaisyhdisteistä. Chilien tulisuus ilmoitetaan yleensä asteikolla 0–10. Tavallinen paprika on esimerkiksi tulisuudeltaan 0, jalapeno 5, cayenne 8 ja habanero 10.

Chili con carne on helppo arkiruoka

Chili con carne on herkullinen klassikkoruoka, joka saattaa ensikertalaiselle kuulostaa vaikealta, mutta oikeasti kyseessä on hyvinkin helppo, ja myös halpa, arkiruoka. Chili con carne on ihanan mausteinen naudan lihasta ja pavuista valmistettu ruoka, joka maustetaan Pirkan chilitomaattimurskalla ja valkosipulilla. Sen voi nauttia sellaisenaan, riisin kera tai tacojen täytteenä. Kokeile myös Chili con nyhtökauraa, jossa liha korvataan nyhtökauralla. Chili con carnen voi hyvin tehdä myös kanasta - Chili con kana tehdään broilerinjauhelihasta ja lisämakua tuovat pieni ripaus kaakaojauhetta ja Valio Koskenlaskija Ruoka cheddar -juusto.

Raikkaisiin salsoihin tulisuutta chilillä

Perinteinen tomaattinen, chilillä maustettu salsa kuljetetaan ääntä kohti maissilastujen avulla. Mangosalsa nautitaan grillatun kanan tai jättikatkarapujen kanssa. Chilistä saa potkua myös savustettuun paprikasalsaan, joka sopii mukavasti grilliruokien lisäkkeeksi.

Tutustu myös muihin herkullisiin chiliresepteihin!

Chilireseptit

Lisää chilistä

Sinua saattaisi kiinnostaa