Chili terävöittää tulisuudellaan

Chili terävöittää tulisuudellaan

Päivitetty 19.12.2023

Chilien käyttöön voi hurahtaa! Chili tuo tarvittavan terävän säväyksen moniin erilaisiin resepteihin. Opi uutta chilien käytöstä ja kokeile rohkeasti lisätä tulisuuttaa tuttuihin arkiruokiin.

Chili sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja, kuituja ja hivenaineita. Popsimalla chilejä voit lisätä jännittäviä hetkiä arjessasi mutta myös edistää terveyttä, sillä chilin on tutkittu alentavan verenpainetta ja kolesterolia.

Miksi chili polttaa?

Chilien polttavan kirpeän makutuntemuksen aiheuttaa kapsaisiini. Kapsaisiini huijaa suussa olevia "palohälyttimiä" eli poltteesta kertovia reseptoreita, jotka lähettävät varoitusviestin aivoihin. Kapsaisiinia on eniten seinämissä, mutta koko hedelmämalto sisältää sitä. Eri chililajikkeiden tulisuus vaihtelee kapsaisiinin määrästä riippuen, ja lajikkeen sisällä määrät vaihtelevat myös.

Tulisuutta mitataan Scovillen asteikoilla. Kun tavallisen vihannespaprikan tulisuudeksi on mitattu nolla scovillea, nousevat jalapeñon scoville-lukemat 2 500-8 000 yksikköön.

Mikä on maailman tulisin chili?

Maailman tulisin chili on nimeltään Dragon's Breath, josta on mitattu yli 2,4 miljoonaa scovillea. Mittaustulos on kuitenkin epävirallinen. Virallisesti ykköspaikkaa pitää Carolina Reaper, jossa scoville-lukemat ovat keskimäärin noin 1,6 miljoonaa yksikköä. Muita erittäin tulisia chilejä ovat: Moruga Trinidad Scorpion, Naga Viper, 7 Pot Douglah ja Ghost Pepper.

Lue lisää chililajikkeista tästä.

Miten helpottaa chilin poltetta?

Suun osalta chilin aiheuttamaa poltetta saa hillittyä parhaiten esimerkiksi leivällä, riisillä, maidolla tai jogurtilla. Tulisuuden aiheuttava kapsaisiini on öljyliukoista, joten kulaus kylmää vettä vain pahentaa tulisuuden tunnetta.

Pilaako chili makuaistin?

Makuaisti ei pysty erottamaan kapsaisiinia, joka aiheuttaa tulisuuden tunteen suussa. Chilin tulisuuden tunne liittyy siis suun hermopäätteisiin eikä makuaistiin. Lisäksi makunystyrät uusiutuvat tasaisin väliajoin. Chiliruokia voi siis kokkailla huoletta!

Miten chiliä käsitellään?

Tuorechiliä käsitellessä kannattaa olla varovainen. Kannassa ja ulkopinnassa poltetta ei ole, mutta sisäosaa käsitellessä on hyvä käyttää suojakäsineitä. Työskennellessä paljain käsin on syytä vältellä silmien ja muiden herkkien kohtien hieromista, ja pestä kädet huolellisesti chilin käsittelyn jälkeen!

Vaikka tulisuuden luullaan usein piilevän chilin siemenissä, ovat tulisimmat osat todellisuudessa sisäosan vaaleita siemenkiinnikkeitä. Jos haluat siis ruokaasi vähemmän potkua, poista myös ne käsin tai varovasti pienellä veitsellä.

Voiko kuivunutta chiliä käyttää?

Chilien kuivaaminen on hyvä tapa säilöä chilejä. Kuivattu chili säilyy useita vuosia kunhan kuivaamisen suorittaa huolella. Joskus chili kuivuu huoneenlämmössä ihan itsestään, mutta chilit voi kuivata myös ihan tarkoituksella laittamalla puolitetut chilit ritilälle ja 50°C uuniin. Luukun väliin kannattaa laittaa vaikka puulasta, jotta ilma kiertäisi riittävän hyvin.

Chilien kasvatus on hauska harrastus. Nappaa chilin kotikasvatukseen vinkit tästä!

Mihin chiliä voi käyttää?

Chili con carne on herkullinen klassikkoruoka, joka saattaa ensikertalaiselle kuulostaa vaikealta, mutta oikeasti kyseessä on hyvinkin helppo ja edullinen arkiruoka, jonka voit syödä riisin kanssa tai vaikka tacojen täytteenä.

Chilin pieni potku sopii täydellisesti myös jälkiruokiin ja se onkin suklaan kanssa yllättävän toimiva makupari - kokeile vaikka chilisuklaakakkua.

Chili con kana (680x300) Kuvassa: Chili con kana

Poimi chilit verkkokaupasta

Pirkka chili mix luomu 40g - kuva

Pirkka chili mix luomu 40g

Katso lisää ›

Pirkka mieto punainen chili 50g 1lk - kuva

Pirkka mieto punainen chili 50g 1lk

Katso lisää ›

Pirkka chilijauhe 20g - kuva

Pirkka chilijauhe 20g

Katso lisää ›

Pirkka chilirouhe 17g - kuva

Pirkka chilirouhe 17g

Katso lisää ›