Drinkkibaari kotona: esittelyssä mikserit

Drinkkibaari kotona: esittelyssä mikserit

Kotikeittiössäkin voi sekoittaa mainioita drinkkejä ilman ammattilaisvälineitä - kunhan käytössä on laadukkaat mikserit ja pari vinkkiä baarimestarilta!

Fever Treen Brand Ambassador on kansainvälisestikin palkittu ja mm. helsinkiläisravintoloiden Groteskin ja Pastorin baarimestarina toiminut Mikko Karjunen. Hän laati useita trendikkäitä drinkkivaihtoehtoja Pirkka Parhaat- ja Fever Tree -valikoimien miksereistä - myös alkoholittomia drinkkejä eli mocktaileja! Mikolta saimme myös vinkkejä juomien koristeluun.

Fever Tree Mikko KArjunen kuvitus

Miten syntyy hyvä cocktail?

Selkeät makuparit ja värien kontrastit ovat perusasioita fiinimpienkin cocktailien rakentamisessa. Cocktaileja kehitettäessä kannattaa keskittyä selkeiden makujen ja niiden kombojen löytämiseen, juoman esteettisyyteen sekä valmistamisen yksinkertaisuuteen. Makumaailmat rakentuvat usein kolmesta eri maun lähteestä: pohjalla oleva alkoholi tai holiton vaihtoehto, juoman mikseri ja kokonaisuuden viimeistelevä koriste.

Lasin valinta on tärkeä osa drinkkien valmistusta. Lasin mallia tärkeämpi makuun vaikuttava tekijä on lasin koko: se ratkaisee missä suhteessa juoman ainesosia lisätään.

Fever-Treen suosittelemat määrät ovat 1 osa valittua tislettä ja 3 osaa mikseriä. Kun perusasiat ovat hallussa, on helpompi soveltaa: "loppujen lopuksi ohjeet ovatkin vain yleisiä linjauksia", sanoo Mikko. Tärkeintä on, että juoman nauttija on tyytyväinen makuun ja pitää näkemästään.

Mikseriroikko

Cocktailit ja mocktailit: mikserinä Fever-Tree Indian Tonic Water

Aromaattiset kasviöljyt, lähdevesi ja Kongon kuumepuun ’fever treen’ kiniini ovat perusta hienostuneelle, palkintoja voittaneelle tonic-vedelle.

Sopii täydellisesti yhteen korkealaatuisen ginin, vodkan ja vahvojen viinien kuten vermutin, sherryn ja portviinin pariksi.

Fever Tree Indian Tonic Water kuvitus

Gin & Tonic

1 annos

4 cl giniä
12 cl Fever-Tree Indian Tonic Water
1 sitruunaviipale
1 timjaminoksa

  1. Mittaa gini lasiin. Voit käyttää esimerkiksi grogi- tai viinilasia (vetoisuus noin 35 cl).
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Pidennä Tonic-vedellä.
  3. Sekoita juoma lusikalla ja koristele sitruunaviipaleella ja timjamilla.

Vodka & Tonic

1 annos

4 cl vodkaa
12 cl Fever-Tree Indian Tonic Water
1 lime- tai verigreippiviipale

  1. Mittaa vodkalasiin. Voit käyttää esimerkiksi grogi- tai viinilasia (vetoisuus noin 35 cl).
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Pidennä tonicilla.
  3. Sekoita juoma lusikalla. Koristele lime- tai verigreippiviipaleella.

Aperotivo & Tonic

1 annos

Yksinkertaisempi versio klassisesta italialaisesta aperitivo spritzistä, joka tunnetaan esimerkiksi nimellä Aperol Spritz. Fever-Tree Indian Tonic korvaa yhdistelmän kuohuviini + sooda. Sama efekti syntyy, kun tonicveden kiniinipitoisuus tuo kuohuviinin tapaista katkeruutta ja hillitty sokeripitoisuus nostaa aperitivon makua sekä tuo kokonaisuuteen runkoa. Koristeena appelsiini kunnioittaa klassista spritziä ja tuo raikkautta. Basilika sopii kokonaisuuteen gastronomisena makuparina ja lisää välimerellistä eksoottisuutta.

4 cl grogikatkeroa
12 cl Fever-Tree Indian Tonic Wateria
1 appelsiiniviipale
1 basilikanlehti

  1. Mittaa katkero lasiin. Voit käyttää esimerkiksi isoa viinilasia (vetoisuus noin 35 cl).
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Pidennä tonicilla.
  3. Sekoita juoma lusikalla. Koristele appelsiinilla ja basilikalla.

Kombucha & Tonic

1 annos

6 cl kombuchaa
10 cl Fever-Tree Indian Tonic Water
basilikanlehti tai rosmariininoksa

  1. Mittaa kombucha lasiin. Voit käyttää esimerkiksi grogi- tai viinilasia (vetoisuus noin 35 cl).
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Pidennä tonicilla.
  3. Sekoita juoma lusikalla ja koristele haluamallasi yrtillä.

Vinkki! Voit valita kombuchasta klassisen maustamattoman tai maustetun version.

Cocktailit ja mocktailit: mikserinä Fever-Tree Ginger Beer

Nigeriasta, Intian Kochista ja Norsunluurannikolta saatavia inkiväärilaatuja sekoittamalla, Fever-Tree on luonut voimakkaan tasapainoisen inkiväärioluen, jota kriitikot ylistävät.

Makupaletti on luonteikkaan harmoninen ja syvän viipyilevä. Täydellinen perusta klassikkococktaileille kuten Dark & Stormy, Moscow Mule. Toimii täydellisesti myös sellaisenaan.

Fever Tree ginger ale kuvitus

Vodka & Ginger Beer

1 annos

Tämä on pitkäaikainen klassikko ja syystä. Fever-Tree Ginger Beer on paras markkinoilta saatava inkivääriolut sen raikkauden ja miellyttävän kirpeyden vuoksi. Siinä maistuu tuoreen inkiväärin pieni polte, joka jää monesta muusta brändistä uupumaan. Vodka tuo miellyttävän rungon. Koristeina lime ja minttu pitävät kokonaisuuden raikkaana ja sopivat makumaailmaan lisäämällä hillitysti vivahteisuutta. Lopputuloksen mielikuvana voi pitää inkivääristä Mojitoa, jossa on rommin sijasta tässä käytetty vodkaa.

4 cl vodkaa
12 cl Fever-Tree Ginger Beer
1 limettiviipale
1 mintunoksa

  1. Mittaa vodka lasiin. Voit käyttää esimerkiksi grogilasia (vetoisuus noin 35 cl).
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Lisää Ginger Beer
  3. Sekoita juoma lusikalla. Koristele limellä ja mintulla

Vinkki! Lisäämällä 2 cl tuorepuristettua limemehua juomasta saadaan klassikkococktail ”Moscow Mule” Tällöin minttu jätetään koristelusta pois ja lisätään vain limesiivu.

Rommi & Ginger Beer

1 annos

4 cl maustettua- tai kypsytettyä rommia
12 cl Fever-Tree Ginger Beer
1 limeviipale tai kanelitanko

  1. Mittaa rommi lasiin. Voit käyttää esimerkiksi grogi- tai viinilasia (vetoisuus noin 35 cl).
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Lisää Ginger Beer.
  3. Sekoita juoma esim. lusikkaa käyttäen. Koristele juoma limeviipaleella tai kanelitangolla. oman valinnan mukaan limesiivulla tai kanelitangolla.

Vinkki! Lisäämällä 2 cl tuorepuristettua limemehua ja noin 4 tippaa Angostura Aromatic Bitteriä, juomasta saadaan klassikkococktail Dark and Stormy. Tällöin juoma koristellaan limeviipaleella.

Viski & Ginger Beer

1 annos

4 cl bourboun- tai blended scotch viskiä
12 cl Fever-Tree Ginger Beer
1 rosmariinin oksa tai inkivääriviipale

  1. Mittaa viski lasiin. Voit käyttää esimerkiksi grogi- tai viinilasia (vetoisuus noin 35 cl).
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Lisää Fever-Tree Ginger Beer.
  3. Sekoita juoma lusikalla. Koristele juoma rosmariinilla tai inkiväärillä.

Vinkki! Lisäämällä 2 cl tuorepuristettua limemehua juomasta saadaan klassikkococktail ”Kentucky Mule”. Tällöin alkoholina käytetään bourbon –viskiä ja juoma koristellaan minttutupsulla.

Mustikka & Ginger Beer

1 annos

6 cl mustikkamehua tai -keittoa
10 cl Fever-Tree Ginger Beer
1 sitruunan kuoren soiro tai limeviipale

  1. Mittaa mehu tai keitto lasiin. Voit käyttää esimerkiksi grogi- tai viinilasia (vetoisuus noin 35 cl).
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Lisää Ginger Beer.
  3. Sekoita juoma lusikalla. Koristele sitruunankuorella tai limeviipaleella.

Cocktailit ja mocktailit: mikserinä Pirkka Parhaat Ginger Ale

Pirkka Parhaat Ginger Ale on raikas inkiväärin makuinen virvoitusjuoma. Se sopii juotavaksi sellaisenaan sekä pohjaksi erilaisiin drinkkeihin.

pirkka parhaa gingerale kuvitus

Viski & Ginger Ale

1 annos

Viski Highballia on nautittu jo kieltolaista lähtien. Koska Ginger Ale on maultaan hieman miedompi, pyritään sen kanssa suosimaan myös kepeämpää viskiä. Irlantilaiset ja jopa japanilaiset viskit soveltuvat tähän tarkoitukseen erinomaisesti niiden hennomman runkonsa vuoksi. Koristeena vihreä omenalohko (esim. Granny Smith) sopii ginger alen makupariksi ja tuo juomaan hieman kirpeyttä ja rapsakkuutta.

4 cl irlantilaista viskiä
12 cl Pirkka Parhaat ginger ale -juomaa
1 omenalohko tai appelsiiniviipale

  1. Mittaa viski lasiin. Voit käyttää esimerkiksi grogilasia (vetoisuus noin 35 cl).
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Pidennä ginger alella.
  3. Sekoita juoma lusikalla. Koristele omenalla tai appelsiinilla.

Rommi & Ginger Ale

1 annos

4 cl vaaleaa rommia
12 cl Pirkka Parhaat Ginger Alea
1 limeviipale

  1. Mittaa rommi lasiin. Voit käyttää esimerkiksi grogi- tai viinilasia (vetoisuus noin 35 cl).
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Lisää Ginger Ale.
  3. Sekoita juoma lusikalla. Koristele juoma limeviipaleella.

Vinkki! Ginger Alen kanssa on hyvä sekoittaa miedomman makuisia rommeja, kuten vaaleita kuubalaisia rommeja.

Gin & Ginger Ale

1 annos

4 cl giniä
12 cl Pirkka Parhaat Ginger Alea
1 lime- tai appelsiiniviipale

  1. Mittaa rommi lasiin. Voit käyttää esimerkiksi grogi- tai viinilasia (vetoisuus noin 35 cl).
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Lisää Ginger Ale.
  3. Sekoita juoma lusikalla. Koristele lime- tai appelsiiniviipaleella.

Vinkki! Lisäämällä juomaan 2 cl tuorepuristettua limemehua saadaan klassikkococktail ”Gin Buck”. Tällöin juoma koristellaan limesiivulla.

Seljankukka & Ginger Ale

1 annos

2 cl seljankukkamehutiivistettä (esim. Brunneby)
14 cl Pirkka Parhaat Ginger Alea
1 sitruunan kuoren soiro tai omenalohko

  1. Mittaa mehutiiviste lasiin. Voit käyttää esimerkiksi grogi- tai viinilasia (vetoisuus noin 35 cl).
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Lisää Ginger Ale.
  3. Sekoita juoma lusikalla. Koristele sitruunan kuorella tai omenalohkolla.

Cocktailit ja mocktailit: mikserinä Pirkka Parhaat Russian

Pirkka Parhaat Russian on raikas virvoitusjuoma, joka sopii käytettäväksi erityisesti juomasekoituksiin. Sopii myös nautittavaksi kylmänä sellaisenaan.

pirkka parhaat russian kuvitus

Vodka & Russian

1 annos

4 cl vodkaa
12 cl Pirkka Parhaat Russian virvoitusjuomaa
1 sitruunaviipale

  1. Mittaa vodka lasiin. Voit käyttää esimerkiksi grogi- tai viinilasia (vetoisuus noin 35 cl).
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Pidennä Russianilla.
  3. Sekoita juoma lusikalla. Koristele juoma sitruunaviipaleella.

Gin & Russian

1 annos

4 cl giniä
12 cl Pirkka Parhaat Russian virvoitusjuomaa
1 limeviipale

  1. Mittaa gin lasiin. Voit käyttää esimerkiksi grogi- tai viinilasia (vetoisuus noin 35 cl).
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Pidennä Russianilla.
  3. Sekoita juoma lusikalla. Koristele limellä.

Aperotivo & Russian

1 annos

4 cl grogikatkeroa
12 cl Pirkka Parhaat Russian virvoitusjuomaa
1 verigreippiviipale

  1. Mittaa katkero lasiin. Voit käyttää esimerkiksi grogi- tai viinilasia (vetoisuus noin 35 cl).
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Pidennä Russianilla.
  3. Sekoita juoma lusikalla. Koristele verigreipillä.

Vinkki! Grogikatkerolla viitataan punertaviin, usein appelsiinilla maustettuisin katkeroihin. Tunnettuja brändejä ovat esim. Campari, Aperol, Carillo.

Verigreippi & Russian

1 annos

Hyvin raikas alkoholiton ja hieman kokeellisempi sekä täyteläisempi versio yksinkertaistetusta spritzistä. Verigreippimehun karvaus tasapainoittaa Russianin makeutta. Kokonaisuus on tasapainoisen hedelmäinen ja kukkea. Verigreippisiivu estää kokonaisuutta pyörähtämästä liian makean puolelle. Maistuu varmasti sekä lapsille että aikuisille.

6 cl verigreippimehua
10 cl Pirkka Parhaat Russian virvoitusjuomaa
1 verigreippiviipale

  1. Mittaa mehu lasiin. Voit käyttää esimerkiksi grogi- tai viinilasia (vetoisuus noin 35 cl), tai vaikkapa hillopurkkia.
  2. Täytä lasi jääpaloilla. Pidennä Russianilla.
  3. Sekoita juoma lusikalla ja koristele verigreipillä.