Teelaadut tarjottimella

Teelaadut tarjottimella

Päivitetty 22.11.2017

Höyryävän kuumana tai virkistävän viileänä nautittu tee vie makujen matkalle maailman äärin. Laadukkaan teen tunnistaa puhtaasta mausta, joka syntyy aidoista raaka-aineista ja pitkän historian muokkaamasta valmistustekniikasta. Sisusta teehyllysi väreillä ja piristä arkeasi täyteläisillä teelaaduilla.

Musta tee

Musta tee on teelaaduista yleisin. Musta tee saa vahvan värinsä ja tunnusomaisen arominsa pitkän hapetusprosessin tuloksena. Hapettuminen poistaa teelehtien luontaisen kitkeryyden ja tuo esiin teen pehmeän ja samettisen maun. Vahvan makunsa ansiosta musta tee sopii hyvin mausteisten teejuomien pohjaksi tai sellaisenaan maidon kanssa nautittavaksi.

Earl Grey

Earl Grey on maustettu musta tee, joka saa luonteenomaisen makunsa bergamotista tai bergamottiöljystä. Tarinan mukaan englantilainen jaarli, Charles Grey, ihastui lahjaksi saamaansa teehen niin vahvasti, että maku vakiintui osaksi englantilaista teeperinnettä ja kulkee nykyään jaarlin nimellä.

Rooibos

Rooibos on lähtöisin Etelä-Afrikasta, jossa sitä on jo vuosisatojen ajan käytetty terveysjuomana. Runsaasti antioksidantteja sisältävä yrttijuoma ei virallisesti ole tee, sillä juoma valmistetaan hernekasveihin lukeutuvan pensaan lehdistä. Rooibos on täysin kofeiiniton ja sopii myös maidon kanssa nautittavaksi. Pirkka Reilun kaupan irtorooibos yrttijuoma on maustettu sitruksilla ja teestä on helppo valmistaa esimerkiksi raikas jäätee kuumille päiville.

Vihreä tee

Pirkka Reilun kaupan vihreä tee on makeilla hedelmillä, raikkaalla ruusukvittenillä sekä kukkien terälehdillä maustettu täyteläinen makuelämys. Vihreän teen raikkaan pehmeä maku syntyy lehtien paahtamisen ja höyryttämisen ansiosta. Lehdet käsitellään heti poimimisen jälkeen, jotta teelehdet säästyvät hapettumiselta. Vihreää teetä kotona valmistaessa on kiinnitettävä huomiota haudutukseen, sillä liian kuuma vesi tai pitkä haudutusaika tekee raikkaasta teestä kitkerän. Optimaalinen haudutuslämpötila vihreälle teelle on 75-80°.

Musta Chai tee

Chai tee on mausteinen musta tee, jonka maut vievät värikylläiseen Intiaan. Kanelilla, aniksella, mustapippurilla sekä inkiväärillä maustettu tee juodaan perinteisesti maidon kanssa. Jotta maut nousisivat kunnolla esille, hauduta teetä hartaasti.

Teen valmistus

Ennen teen valmistamista tutustu huolellisesti teen valmistusohjeisiin. Jotta teelehtiin sitoutuneet maut pääsisivät oikeuksiinsa, käytä aina raikasta vettä ja puhtaita valmistusvälineitä onnistuneen teehetken takaamiseksi.