Usein kysytyt kysymykset: kylmät ja kuumat juomat

Usein kysytyt kysymykset: kylmät ja kuumat juomat

Julkaistu 20.4.2018

Miten Pirkka vichy ja Pirkka kivennäisvesi eroavat toisistaan?

Pirkka vichyn erottaa Pirkka kivennäisvedestä korkeampi hiilihappo- ja kivennäisainepitoisuus. Kummatkin juomat sisältävät magnesiumia ja kaliumia, mutta vichyssä kaliumia on enemmän kuin kivennäisvedessä. Lisäksi vichyyn on lisätty natriumia ja kalsiumia, joita taas kivennäisvedessä ei ole.

Käsitelläänkö Pirkka lähdevesi jotenkin ennen pullotusta?

Pirkka lähdevesi on 100 % lähdevettä. Lähdevedellä tarkoitetaan luonnontilaisena ihmisen käytettäväksi pakattua vettä. Vettä ei käsitellä ennen pakkaamista, eikä siihen ei lisätä mitään aineita.

Pirkka appelsiinitäysmehun täysmehupitoisuus on pakkauksen mukaan 100 %. Kuitenkin siinä on myös maininta "valmistettu täysmehutiivisteestä". Mitä merkinnät tarkoittavat?

Tiivisteestä valmistetut täysmehut on valmistettu mehutiivisteestä palauttamalla tiivisteeseen sama määrä vettä kuin sitä on tiivistettäessä poistettu. Samalla täysmehuun voidaan palauttaa tiivistämisprosessissa talteen otettuja hedelmäsoluja, hedelmälihaa tai aromeja. Näin valmistetulla mehulla on oltava vähintään vastaavat ominaisuudet kuin keskivertotäysmehulla ja mehupitoisuus on siten 100 %.

Miten Pirkka kofeiiniton pikakahvi valmistetaan?

Pirkka kofeiinittoman pikakahvin valmistuksessa kofeiini poistetaan höyrytetyistä kahvipavuista uuttamalla. Tämän jälkeen kahvipavut paahdetaan, jauhetaan ja niistä suodatetaan kahvijuoma. Lopuksi kahvijuoma pakastekuivataan, eli kahvijuoma pakastetaan tyhjiössä, jolloin sen vesi höyrystyy ja kahvijauhe kuivuu. Pakastekuivaus säilyttää hyvin kahvin aromit.

Sisältävätkö Pirkka vihreät teet kofeiinia?

Vihreä tee sisältää kofeiinia. Pääsääntöisesti vihreän teen kofeiinipitoisuus on kuitenkin alhaisempi kuin esimerkiksi kahvin tai mustan teen. Rooibos ja monet yrttijuomat ovat luontaisesti kofeiinittomia.

Ostin Pirkka Reilun kaupan rooibosta. Mitä tämä rooibos on ja sisältääkö juoma kofeiinia?

Rooibos on yrttitee, joka ei sisällä oikeaa teetä lainkaan vaan on tehty afrikkalaisen rooibospensaan eli punapensaan osista. Rooibosta nautitaan usein sen sisältämien antioksidanttien vuoksi. Kofeiinia rooibos-yrttijuoma ei siis sisällä, joten sitä voi hyvin juoda iltaisinkin.

Mitä eroa on tuorepuristetulla Pirkka-appelsiinimehulla ja hedelmälihaa sisältävällä Pirkka-appelsiinitäysmehulla?

Tuorepuristettu appelsiinimehu valmistetaan tuoreista ja vastapoimituista appelsiineista puristamalla, eikä mehuun lisätä mitään sen jälkeen. Mehu puristetaan appelsiinien alkuperämaassa, jossa mehu myös lämpökäsitellään ennen kuin se kuljetetaan Suomeen purkitettavaksi. Hedelmälihaa sisältävä appelsiinitäysmehu valmistetaan täysmehutiivisteestä. Suomessa tiivisteeseen lisätään vettä sama määrä, kuin siitä on tiivistettä valmistettaessa poistettu. Samalla mehun hedelmälihapitoisuus palautetaan alkuperäiseen määrään lisäämällä tuotteeseen vaadittu määrä appelsiinin hedelmälihaa.

Mitä Pirkka Costa Ricassa oleva pakkausmerkintä UTZ Certified tarkoittaa?

Utz Certified on maailmanlaajuinen, puolueettomasti valvottu sertifiointiohjelma. Maailmalla on useita sertifiointiohjelmia, jotka tarjoavat kahvialalle työkaluja ja menetelmiä, joilla kestävää kehitystä ja vastuullista voidaan edistää. Näistä johtavia ovat Utz Certified ja Reilu kauppa. Utz Certified ohjelmalla sertifioidaan sekä pienviljelijöitä että suuria tiloja useissa maanosissa ja maissa. Se perustuu vaativaan toimintaohjeistukseen, joka tähtää ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin, ja auttaa viljelijöitä kehittymään kahvinviljelyn ammattilaisiksi. Sertifiointi kertoo, että kahvi on tuotettu vastuullisesti ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista huolehtien. Lisätietoa Utz Certified ohjelmasta saa osoitteesta www.utzcertified.org.

Mitä tarkoittaa merkintä "sisältää fenyylialaniinin lähteen" esimerkiksi Pirkka cola light -virvoitusjuomassa?

Synteettinen ja energiaton makeutusaine aspartaami (E 951) koostuu kahdesta aminohaposta: asparagiinihaposta ja fenyylialaniinista. Aspartaamia sisältävissä tuotteissa on oltava merkintä "sisältää fenyylialaniinin lähteen". Kyseinen merkintä on tarkoitettu fenyyliketonuriaa sairastaville henkilöille, sillä heidän tulee rajoittaa fenyylialaniinia ruokavaliossaan.

Monissa Pirkka-mehujen tölkeissä on mukana muovikorkki. Voiko korkin laittaa tölkin kanssa nestekartonkikierrätykseen?

Kyllä voi. Korkkia ei tarvitse erikseen irrottaa tölkistä. Korkin materaali on muovi, PE-HD (Polyeteeni high-density), jonka voi halutessaan kierrättää myös energiajakeen joukossa.

Miksi Pirkka espresso pakkauksessa on muoviosa?

Kahvi luovuttaa paahdon jälkeen hiilidioksidia. Ilmatiivistä pakkauksesta hiilidioksidi ei pääse ulos, vaan pakkaus alkaa vähitellen pullistua. Tämän vuoksi pakkauksessa on venttiili.