Kesän hittituotteet – Miten kesän trendiherkut maistuvat suomalaisille?
Julkaistu 7.12.2017Kesän odotetuimmat herkut ovat joka vuosi varhaisperunat ja mansikat, mutta kenelle maistuu vesimeloni, muikku, silakka tai kuha ja mitä sinkut kesällä syövätkään?
Selvitimme*, miten kesän hittituotteet löytyvät K-ruokakauppojen asiakkaiden ostoskoreista. Kaiken kaikkiaan kesän hittituotteita löytyy 25 prosentista kesäaikana ostetuista ostoskoreista. Suosikkituotteita K-kauppojen asiakkaiden kesän ostoskoreissa ovat erilaiset kivennäisvedet ja varhaisperuna. Sinkkujen ostoskoreista kesän hittituotteita löytyy vähiten.
Kesän 2016 hittituotteet suomalaisten ostoskoreissa
Hedelmät ja vihannekset
Varhaisperuna löytyy noin 29 prosentin suomalaisen kesäostoskorista. Vähiten varhaisperunaa ostavat sinkut ja nuoret parit, heidän ostoskoreissaan peruna on vain noin 14 prosentilla. Varhaisperunaa ostetaan melko tasaisesti ympäri Suomen ja sitä syödään 3,7 kiloa henkilöä kohden. Eniten perunaa syödään eläkeläistalouksissa (40 %) ja vähiten nuorten parien ja sinkkujen talouksissa (alle 15 %). Lapsiperheillä ostetuin varhaisperuna on kesällä pesty, eli helppous ratkaisee. 77 prosenttia suomalaisista ostaa kesällä paikallisesti tuotettuja perunoita.
Vesimeloni viilentää helteellä, sen ovat huomanneet suomalaisetkin. K-ruokakaupoissa vesimelonin vuosimyynnistä 70 % tulee touko–elokuun aikana. Eniten vesimelonia syödään lapsiperheissä. Vesimelonia syödään perunaakin enemmän, sitä suomalaiset popsivat kesällä lähes viisi kiloa. Suurin osa vesimelonista syödään kesällä sellaisenaan viipaloituna, mutta se sopii hyvin myös grillattavaksi. Kokeile tänä kesänä myös jäätelömelonia.
Mansikka on yksi kesän odotetuimmista herkuista. Ruokakaupassa mansikoita sujauttaa ostoskoriinsa kuitenkin vain noin 10 prosenttia asiakkaista. Eniten mansikoita ostetaan Uudellamaalla ja Pohjanmaalla, jossa ostoskoriin mansikoita sujauttaa 15 prosenttia asiakkaista.
Suosituimpia vihanneksia grilliin ovat maissi ja herkkusieni. Maissi löytyy hieman muita asiakasryhmiä useammin lapsiperheen ostoskorista. Suosituimpien grillikasvisten menekki lisääntyy huomattavasti kun säät lämpenevät ja grillit kaivetaan esille. Myös muiden grillattavien hedelmien ja vihannesten suosio kasvaa. Oletko jo kokeillut esimerkiksi grilliananasta tai grillinektariinia?
Juomat
Kivennäisvesi on kesäostosten ehdoton suosikki, sen osuus kesäostoskorista on 36 %. Asiakasryhmistä parhaiten kivennäisvedet maistuvat sinkuille. Eniten kivennäisvettä ostetaan Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa. Sitruunanmakuinen kivennäisvesi on suosituin makukivennäisvesi. Makukivennäisvesissä tarjontaa on paljon, mutta vichy ja maustamaton kivennäisvesi ovat säilyttäneet suosionsa.
Trendikäs vaihtaa tänä kesänä kivennäisveden hyvinvointijuomaan. Erilaisten hyvinvointijuomien tarjonta on lisääntynyt ja kaupan hyllyltä löytyy erilaisia vitamiinijuomia, kookosvesiä ja aloeverajuomia.
Alkukevään villitys, alkoholiton juomasekoitus eli mocktail, on nostanut tonic-vesien ja muiden mikserien myyntiä. Mocktail sopii juomaksi kesähelteellä tai kesäjuhliin. Kasvava tuote on myös alkoholiton inkivääriolut, jota voi tehdä helposti myös itse.
Pienpanimo- ja erikoisoluiden tarjonta kasvaa koko ajan, erilaisia oluita on kaupan valikoimissa satoja. Erikoisoluista suosituimpia ovat alet, Pale ale ja IPA. Molemmat juomat sopivat mainiosti ruokajuomaksi grilliruokien kanssa. Tutustu K-ruoan toimituksen suosikkeihin oluttestistä ja katso olutkartasta, juodaanko omalla koti- tai mökkipaikkakunnallasi pienpanimoiden erikoisoluita.
Erikoissiiderien myynti on kokonaisuudessaan kehittynyt hyvin jo useamman vuoden ajan. Amerikassa on jopa ollut nähtävillä siideribuumi, jossa craft-tyyppiset siiderit kehittyvät huomattavasti. Suomessakin erikoissiidereihin on tullut mielenkiintoisia uutuuksia tänä vuonna. Siiderien kuluttajat arvostavat yhä puhtaampia, laadukkaampia ja luonnollisempia makuja. Erikoissiidereitä ostavat yhtä lailla niin naiset kuin miehetkin. Pirkka-sarjaan saatiin keväällä ensimmäinen oman merkin ranskalainen siideri.
Kala ja liha
Suomalaiset luonnonkalat
Kesä on suomalaisten kalojen aikaa. Suomalaiset luonnonkalat kokonaisena ja fileinä kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta, vaikka niiden kysyntä on vielä pientä. Kalatiskin suosituin suomalainen luonnonkala on kesällä muikku, ruoanlaittajat suosivat siikaa. Hintatietoinen valitsee kalatiskiltä edullisen silakan.
Luulliset lihat
Lihan ja siipikarjan osalta luulliset tuotteet ovat tämän kesän hitti. Grilliin ostetaan kuitenkin edelleen eniten porsaan filee- ja kasslerpihvejä tai broilerin fileepihvejä. Luullisia lihoja ostetaan kaikissa asiakasryhmissä melko tasaisesti, lapsiperheissä hieman muita enemmän. Ribsien rinnalle on saatu uusia vaihtoehtoja, oletko jo testannut flatbonen ja riblet? Pirkka-sarjaan on tullut uutena grillaukseen sopiva Pirkka broilerin siipi.
Erikoismakkarat
Tänä vuonna grillataan, lihaisia ja mausteisia laadukkaita suomalaisia makkaroita. Erikoismakkaroita on ostoskoreissa eniten Ahvenanmaalla. Uutuusmakkaroissa maistuvat esimerkiksi savu, tuoreet yrtit tai karpalo ja mango. Grilliin pääse yhä useammin myös kypsennystä vaativa raakamakkara. Suosituin tuote tässä tuoteryhmässä kesälläkin on siskonmakkara.
Suosituin siskonmakkarasta tehtävä ruokalaji on siskonmakkarakeitto, jossa makkarat kypsyvät keittoliemessä ja maustavat samalla liemen. Siskonmakkarasta voi tehdä myös esimerkiksi makaronilaatikkoa, jolloin jauhelihan tilalla on siskonmakkaraa.
*Artikkelin tiedot perustuvat:
- Ajanjaksolla 5–8.2015 K-ruokakauppojen ostoskorien, joissa on ollut trendituotteita, tarkasteluun.
- Keskon päivittäistavarakaupan myyntitietoihin.