Hiilijalanjälki kevenee yhteistyöllä, yhteen hiileen puhaltamalla

Hiilijalanjälki kevenee yhteistyöllä, yhteen hiileen puhaltamalla

Julkaistu 16.5.2018

Kuluttamisesta ympäristöömme jäävä hiilijalanjälki syntyy teollisuuden, kaupan ja asiakkaan yhteisvaikutuksesta. Kun ymmärrämme miten jälki syntyy, voimme myös keventää painallusta.

Mistä hiilijalanjälki koostuu?

Vaikutukset ympäristöömme syntyvät matkalla raaka-aineesta ruokapöytään – ja vielä sen jälkeenkin.

Kokonaisuudessaan suomalaisen hiilijalanjälki muodostuu kulutuksen ja elämäntavan, asumisen, liikkumisen, ruokailun ja jätteiden perusteella.

Ruoka voi aiheuttaa jopa kolmanneksen kotitalouksien kasvihuonepäästöistä.

Se, millaiseksi ruoan hiilijalanjälki muodostuu, riippuu monesta tekijästä: ruoan tuotannosta, kuljettamisesta, säilyttämisestä ja valmistamisesta – siis ruoan koko elinkaaren aikana syntyvistä kasvihuonekaasupäästöistä.

K-ruokakaupat ilmastotalkoissa

Osallistumme K-ruokakaupoissa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja luonnon säästämiseen pienentämällä energiankulutustamme, vähentämällä jätteen syntymistä sekä lisäämällä kierrätystä ja hyötykäyttöä.

Haluamme ennen kaikkea myös tarjota sinulle tuotteita ja palveluja, joiden avulla teet helposti ympäristön kannalta hyviä ja kestäviä valintoja.

Omat valinnat vaikuttavat

Suosimalla luomua ja paikallista sesonkiruokaa teet herkullisen ekoteon.

Vähiten kuormittavaa ruokaa ovat sellaiset tuotteet, jotka ovat vaatineet jo elinkaarensa alussa vain niukasti energiaa. Näitä ovat muun muassa luonnonantimet marjoista sieniin, juurekset ja vaikkapa itse ongitut kalat.

Myös monet pienet, jokapäiväiset ja välillä mitättömiltäkin tuntuvat, valinnat vaikuttavat. Jätteiden lajittelulla, kierrättämisellä ja ruoan energiatehokkaalla säilyttämisellä sekä valmistamisella on todellista merkitystä.

Muistathan, että helppo tapa äänestää jaloillaan ympäristön puolesta, on kävellä kauppaan. Myös kroppasi ja virkistynyt mielesi kiittävät!