Kauppamme katolla on oma aurinkovoimala

Kauppamme katolla on oma aurinkovoimala

Aurinkovoimaloita on jo 15 K-ruokakaupan katolla. Laajan aurinkovoimalaverkostonsa takia K-ryhmästä tuli loppuvuonna 2016 Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja ja käyttäjä. Lisäpanostuksia aurinkovoiman hyödyntämiseen jatketaan yhä.

Aurinkovoima sopii erinomaisesti ruokakaupan sähkön lähteeksi. Kauppa kuluttaa esimerkiksi jäähdyttämisessä ja kylmälaitteissaan sähköä eniten silloin, kun aurinko paistaa ja voimalan tuotanto on suurimmillaan.

Yhteensä 15 aurinkovoimalassa aurinkopaneeleja on 13 489. Sähköä voimalat tuottavat vuodessa yhteensä 3 559 MWh, mikä vastaa runsaan 179 omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta. Optimitilassa toimiessaan aurinkovoimalat pääsevät yhteensä jopa 4 037 kWp huipputehoihin. Voimalat tuottavat sähköä K-ruokakauppojen omaan tarpeeseen.

Osassa aurinkovoimalan omaavissa K-ruokakaupoissa asiakkaille tarjotaan parkkialueella aurinkosähköä hyödyntävät sähköautojen latauspisteet.

K-ruokakaupat aurinkovoiman edelläkävijöitä

Ensimmäinen ja edelleen käytössä oleva aurinkovoimala K-ruokakaupan katolle rakennettiin 1997 K-Citymarket Lielahteen Tampereelle. Aurinkovoimalan elinkaari on pitkä, jopa noin 35 vuotta.

Nykytekniikalla tuotantoa saadaan aurinkovoimalasta myös pilvisellä säällä ja talvisaikaan. K-ruokakauppojen katoille asennettavien aurinkopaneelien sähköntuotto on noin 10–15 % kaupan sähkön vuosikulutuksesta. Aurinkoisena kesäpäivänä aurinkoenergialla voidaan kattaa jopa 60 % ruokakaupan sen hetkisestä kulutuksesta.

Aurinkovoimala löytyy näistä K-ruokakaupoista

Aurinkovoimala

K-Citymarket Lielahti, Tampere K-Citymarket Linnainmaa, Tampere
K-Citymarket Länsikeskus, Turku
K-Citymarket Kupittaa, Turku
K-Citymarket Kokkola
K-Citymarket Tammisto, Vantaa
K-Supermarket Hollola
K-Supermarket Karkkila
K-Supermarket Sammonlahti, Lappeenranta
K-Supermarket Minttu, Saarijärvi
K-Supermarket Niipperi, Espoo
K-Supermarket Nikinmäki, Vantaa
K-Supermarket Okeroinen, Lahti
K-Supermarket Peltola, Järvenpää
K-Supermarket Toppila, Oulu