Omat kassit mukana

Omat kassit mukana

Päivitetty 27.2.2019

Onko sinulla oma kassi mukana kaupassa, vai nappaatko muovipussin? Omat kassit mukana on Kaupan liiton ja ympäristöministeriön kampanja muovikassien vähentämiseksi.

Yhdessä puhtaamman maailman puolesta

Kaupan liiton ja Ympäristöministeriön sekä kaupan alan toimijoiden Omat kassit mukana -kampanjan tavoitteena on vähentää muovikassien ja muovipussien kulutusta ja ohjata kuluttajia tarttumaan muihin kassivaihtoehtoihin, kuten K-kaupoissa Pirkan pitkäikäisiin kestokasseihin.

pirkka kestokassit kuvitus

Kassin materiaalista riippumatta on tärkeää käyttää kassia mahdollisimman monta kertaa sekä lopuksi kierrättää tai hävittää se asianmukaisesti.

Kampanjan taustalla on Green deal -sopimus muovikassien kulutuksen vähentämiseksi. Sopimuksen tavoitteena on, että EU:n pakkausjätedirektiivin muovikassien kulutusta koskevat vähentämistavoitteet saavutetaan Suomessa (vuodessa max. 40 muovikassia/hlö) vuoteen 2025 mennessä.

Kuinka usein sinä ostat muovikassin?

Helmikuussa 2018 K-ruokakaupoissa asioineista asiakkaista noin 60 % on ostanut ainakin kerran muovikassin. Vuonna 2017 K-ruokakaupoissa paperikassien myynti kasvoi reilu 20 prosenttia ja kesto- sekä muiden ostoskassivaihtoehtojen myynti 10 prosenttia. Ohuiden pikkupussien kulutus laski 20 prosenttia. Vuoden 2017 jälkeen pikkupusseja ei ole tarjottu asiakkaille K-ruokakauppojen kassalinjastoilla kuin vain erikseen pyydettäessä.

Mitä muuta K-ryhmä tekee muovin vähentämiseksi?

Keskon vuonna 2016 hyväksytyssä muovilinjauksessa määritellään tavoitteet muovin kierrätykselle ja uusiokäytölle. Luomme jatkuvasti uusia toimintamalleja, jotka estävät muovin päätymisen vesistöihin ja muualle luontoon.