K-ryhmä sitoutuu vähentämään muovikassien kulutusta

K-ryhmä sitoutuu vähentämään muovikassien kulutusta

Päivitetty 9.8.2019

K-ryhmä on mukana vähentämässä muoviroskan päätymistä vesistöihin ja muualle luontoon. Kestävän kehityksen yhteiskuntasopimuksen toimenpidesitoumuksessaan K-ryhmä sitoutuu muovikassien kulutuksen vähentämiseen tähtääviin toimenpiteisiin.

Haluamme lisätä tietoisuutta muovijätteen ympäristövaikutuksista, vähentää muovikassien kulutusta, lisätä vaihtoehtoisten ratkaisujen, kuten kestokassien, paperikassien ja puuvillakassien käyttöä, sekä lisätä muovin kierrätystä.

Vuonna 2018 päivitetyssä muovilinjauksessamme on aiempaa tiukempia tavoitteita muovin kierrättämiseksi, vähentämiseksi ja välttämiseksi. Kesko on sitoutunut EU:n tavoitteeseen, että vuoteen 2025 mennessä muovikasseja kulutetaan vuosittain korkeintaan 40 kassia/asukas.

Näin K-ryhmä sitoutuu vähentämään muovikassien kulutusta:

  1. Muovikassit ovat maksullisia kaikissa K-ryhmän kaupoissa. Muovi-, paperi- ja biohajoavat kassit ovat samanhintaisia kaikissa K-ruokakaupoissa.

  2. Tarjoamme vaihtoehtoja muovikasseille: kestokasseja, puuvillakasseja, juuttikasseja, paperikasseja ja kiertotalouskasseja.

  3. Ohuille hedelmä- ja vihannespusseille tarjotaan vaihtoehtoina kestopusseja, biohajoavia pusseja ja paperipusseja.

  4. Ohuita pikkupusseja ei ole K-ruokakauppojen kassalinjastoilla esillä. Pyydettäessä ohuen pikkupussin saa esimerkiksi vettä valuvaa kukkakimppua tai lihasnestettä valuvaa lihatuotetta varten.

Tavoitteena kasvattaa vaihtoehtoisten ostoskassien osuutta

Muovikassit muuttuivat vähittäismyynnissä maksullisiksi vuoden 2017 alussa kaikissa K-ryhmän ruokakaupoissa, rautakaupoissa, maatalous- ja konekaupoissa sekä huonekalukaupoissa. Ohuita pikkupusseja ei enää ole kassalinjastoilla esillä.

K-ryhmä tarjoaa valikoimissaan vaihtoehtoja muovikasseille: kestokasseja, puuvillakasseja ja juuttikasseja sekä paperikasseja ja kierrätysmuovikasseja. Keväällä 2017 valikoimiin lisättiin Amerplast Oy:n valmistamat kiertotalouskassit, joiden valmistukseen käytetään kotitalouksien RINKI-ekopisteisiin palauttamaa muovijätettä.

Useat K-kaupat ovat ottaneet käyttöön pantilliset ostoskassit, jotka asiakas voi käytettyään palauttaa kauppaan. Pantilliset ostoskassit toimittaa ja huoltaa Lindström Oy. Kassit on valmistettu hyvin kulutusta kestävästä kankaasta ja ne pestään ja tarkistetaan aina sen jälkeen, kun ne palautuvat kauppaan. Näin varmistetaan, että kassit pysyvät käytössä mahdollisimman pitkään.

Keskon muovilinjaus

Muovilinjauksensa mukaisesti Kesko edistää muovin kierrätystä ja uusiokäyttöä. Kesko luo toimintamalleja, jotka estävät muovin päätymisen vesistöihin ja muualle luontoon.