Pizzan tekemisessä kaikki lähtee taikinasta

Pizzan tekemisessä kaikki lähtee taikinasta

Julkaistu 27.5.2022

Mikko Peltonen tietää pizzoista kaiken mahdollisen − kuten sen, ettei hyvä taikina synny hutiloiden.

”Paistoin elämäni ensimmäisen pizzan vanhempieni pizzeriassa, jota he pyörittivät 1980- ja 90-luvuilla Nurmeksessa. Harrastus vei lopullisesti mennessään kymmenisen vuotta sitten, kun sain käyttööni ison puu-uunin. Sen myötä pääsin kokeilemaan erilaisia pizzatyylejä, jotka edellyttävät korkeaa paistolämpötilaa.

Kotiuunin lämpö ei tahdo riittää, jos reunukseen haluaa saada leopardikuvion tai onton ja rapsakan koostumuksen. Viime vuosina pizzaharrastajien määrä on kasvanut reippaasti, kun kotikäyttöiset pizzauunit ovat yleistyneet.

Olen toinen Pizzanpaistajat Facebook-ryhmän perustajista, ja jäsenmäärämme on pian 30 000. Pizzan tekemisessä kaikki lähtee taikinasta, ja sen eteen kannattaa nähdä vaivaa. Hyvä taikina ei synny ilman veivaamista ja pitkää kohottamista. Käsittele kohonnutta taikinaa varovasti, jolloin pizzapohjan muotoilu on mahdollisimman helppoa.

Muotoiluun kannattaa käyttää reilusti jauhoja, jolloin pizza on helppo saada pizzalapion päälle. Hyvässä lapiossa on reiät, joiden kautta ylimääräinen jauho varisee pois. Täytteiden kanssa kannattaa olla maltillinen: 250 grammaa painavan pohjan päälle niitä voi lastata enintään 250 grammaa. Jos täytteitä on liikaa, pohja voi kostua.

Kannustan myös testaamaan uusia ja mielenkiintoisia makupareja. Coppa-kinkku ja omenahillo ovat aivan älyttömän hyvä kombo. Myös makeat jälkiruokapizzat ovat kokeilemisen arvoisia. Pääsin mukaan kehittämään Pizzanpaistajien ydinporukan kanssa uutta Pirkka Parhaat x Pizzanpaistajat -tuoteperhettä.

Mukana on kaikki tarvittava hyvän pizzan valmistamiseen kuten jauhot, erilaisia täytteitä ja valmis taikinapallo, josta voi muotoilla pohjan. Suosikkini on pizzakalasäilyke, jonka mausteliemessä on ripaus sitruunankuorta. Kala sopii valkoiseen pizzaan crème fraîchen tai tuorejuuston kera.”

Pirkka Parhaat x Pizzanpaistajat -tuotteita on 15 erilaista. Saatavana vain K-ruokakaupoista.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 6-7/2022