Miten paistaa parempaa pizzaa kotona?

Miten paistaa parempaa pizzaa kotona?

Päivitetty 14.12.2021

Kotona voit paistaa todella hyvää, melkein ravintolatasoista pizzaa. Onnistut näillä pizzataituri Jukka Salmisen vinkeillä.

Pizzauunit ovat nouseva trendi, mutta ilman pizzauuniakin voit paistaa todella hyvää, melkein ravintolatason pizzaa myös kotona. Roomalainen palapizza al taglio onnistuu oikein hyvin myös tavallisessa kotiuunissa.

Muista, että kaiken perusta on hyvä pizzapohja!

Pizzaa kotiuunissa

Kotiuunissa pizza usein kannattaa esipaistaa ja sitten täyttää helposti kypsyvillä raaka-aineilla. Roomalainen pizza al taglio venytetään uuninpellille ja esipaistetaan uunin alaosassa pelkän tomaattikastikkeen kanssa noin 10 minuuttia. Esipaiston jälkeen ota pizza uunista, täytä mieleisilläsi täytteillä ja paista uunin yläosassa grillivastuksen alla vielä pari minuuttia kunnes juusto on sulanut ja alkaa ruskistua.

Pizzan uuniin saaminen on usein hankalin kohta pizzan teossa. Pannulla tai uunipellillä paistetut pizzat on helppo käsitellä ennen uuniin laittamista, eikä tavallisen pyöreän pizzankaan uuniin saaminen ole hankalaa muutamalla kikalla.

Muotoile pizzapohja

Pohjan muotoilussa kannattaa käyttää apuna reilusti karkeita vehnäjauhoja, ettei pohja tartu kiinni. Pizzalapio on aika ehdoton pizzaiolin (pizzanpaistaja italiaksi) työkalu, jolla saat sujautettua pizzan uuniin ja pois helposti. Jos käytössäsi ei ole pizzalapiota, voit täyttää pizzan ohuen puisen leikkuulaudan tai toisen uuninpellin päällä ja asettaa pizzan sen avulla pizzakivelle tai kuumalle uunipellille. Voit myös viimeistellä pizzan pohjan paistinpannulla liedellä paistaen, kunnes pohja saa väriä. Muista kuitenkin muotoilla pizzasta paistinpannuun sopivan kokoinen.

muotoile pizza2021art

Vielä parempaa pizzakivellä

Kotiuunissa paistaessa myös pizzakivi on hyvä investointi. Pizzakivi kuumentaa pizzaa myös alapuolelta ja siten rapeuttaa pohjan. Ennen paistamista pizzakiveä kannattaa lämmittää uunin yläosassa mahdollisimman lähellä grillivastuksia.

Taikinan tekemiseen kannattaa varata aikaa ja tehdä se huolellisesti ohjeiden mukaan. Hyvä taikina lopulta aina palkitsee pizzantekijän!