Raikkaissa vuodevaatteissa uni maittaa

Raikkaissa vuodevaatteissa uni maittaa

Päivitetty 7.11.2019

Milloin viimeksi olet pujahtanut vastapestyjen, tuoksuvien lakanoiden väliin? Muistatko, miltä mankeloidut lakanat tuntuvat?

Puhtaissa lakanoissa uni tuntuu aina maistuvan paremmin. Lakanoiden vaihto kannattaakin tehdä makuuhuoneen perussiivouksen yhteydessä, niin puhtaudesta saa kaiken irti. Mutta miten usein lakanat pitäisi vaihtaa ja peitot uusia, jotta ne pysyisivät raikkaina?

Vaihda lakanat tarpeeksi usein

Lakanoiden vaihtoväli on yksilöllistä ja riippuu nukkujan hikoilusta, yleisestä hygieniasta, sängyssä vierailevista lemmikeistä ja vuodevaatteiden materiaalista. Lakanat olisi kuitenkin hyvä vaihtaa 2-3 viikon välein. Allergisten tulisi vaihtaa lakanat vielä tiheämmin.

Tyynyliinan voi vaihtaa useamminkin, sillä hiuksista voi irrota hiustenhoitotuotteita tyynyliinaan ja se voi likaantua nopeammin kuin lakanat.

Pese lakanat pesuohjeen mukaan mahdollisimman korkeassa lämpötilassa ja muista pestä uudet lakanat aina ennen käyttöä. Käytä allergiaystävällistä pesuainetta, niin iholle tulevat tekstiilit eivät ärsytä herkkää ihoa. Anna lakanoiden kuivua ilmavasti narulla tai kuivausrummussa.

Silitä tai mankeloi lakanat hieman nihkeinä. Näin lakanoiden pinnasta tulee sileä, eikä se pöllyä niin helposti ja lakanat saa sileinä viikattua kaappiin siistimmin.

Muista myös pestä peitto ja tyyny

Peitto ja tyyny kannattaa valita aina nukkujan mukaan, hikoilevalle ohuempi ja vilukissalle paksumpi peitto. Myös tyyny valitaan yksilöllisesti. Vaihda peitto ja tyyny uusiin tarpeen mukaan 2-4 vuoden välein.

Pese tyynyt 3-4 kertaa ja peitot muutaman kerran vuodessa, mutta tarkista tyynyn ja peiton pesuohjeet aina ennen pesua. Täytä kone vain puolilleen ja käytä pesuainetta kolmasosa suositellusta määrästä. Kuivaa peitot ja tyynyt kuivausrummussa tai narulla ilmavasti välillä pöyhien.

Älä petaa sänkyä heti herättyäsi, vaan anna lakanoihin, tyynyyn ja patjaan yöllä kertyneen kosteuden haihtua muiden aamutoimien ajan. Tuuletus silloin tällöin tekee peitoille ja tyynyille hyvää.

Muista imuroida patja ja pestä petauspatjan päällinen säännöllisesti, niin sänky pysyy kauemmin raikkaana.