Näin valitset sopivan peiton ja tyynyn

Näin valitset sopivan peiton ja tyynyn

Päivitetty 7.11.2019

Nukutko selälläsi, kyljelläsi vai vatsallasi? Kieritkö ja hikoiletko vai makaatko sarkofagina? Peitto ja tyyny kannattaa valita nukkujan omien tottumusten mukaan.

Tyynyn valitseminen

Nukkumisasento määrää, minkälainen tyyny sopii kullekin nukkujalle parhaiten. Tyynyn valinnassa tulee huomioida myös nukkujan vartalotyyppi ja patjan pehmeys. 

Parhaat unet saat varmistamalla, että tyynyn korkeus sopii sinulle, eli kun nukkuessasi pään ja niskan lihakset ovat täysin rentoina ja niska ja kaularanka ovat luonnollisen suorassa asennossa. 

  • Korkea tyyny sopii kyljellään nukkujalle, leveäharteiselle ja kiinteällä patjalla nukkuvalle.
  • **Keskikorkea tyyny **soveltuu selällään nukkujalle, kapeaharteiselle ja pehmeällä patjalla nukkuvalle. 
  • Matala tyyny sopii vatsallaan ja selällään nukkujalle. Kun niska ei taivu liikaa, siihen kohdistuva paine ja lihasjännitys vähenevät.
  • Muotoiltu tyyny sopii nukkujalle, joka tarvitsee erityistä tukea päälleen ja niskalleen, esimerkiksi niskaongelmien takia. Muotoiltuja tyynyjä on saatavilla eri korkuisina ja muotoisina.

Myös lapset tarvitsevat oman tyynyn. Noin vuoden ikäinen voi alkaa käyttää vauvantyynyä, joka kannattaa vaihtaa lastentyynyyn noin 2–3-vuotiaana. Kouluikäiselle sopii jo normaalin kokoinen matala tyyny.

Peiton valitseminen

Peiton valintaan vaikuttavat muun muassa nukkujan lämpötilamieltymykset, vuodenaika, käyttötarkoitus, mahdolliset allergiat sekä tuotteelta vaadittava materiaali, koko, väri tai kuosi. Eri nukkujilla on yksilölliset lämmöntarpeet ja myös asuntojen lämpötilat vaihtelevat. Hyvä peite on sopivan lämmin koko yön. Yön aikana kehon lämpötila voi vaihdella asteen verran unen eri vaiheita noudatellen. Hyvä peitto toimiikin huoneilman ja kehon lämpötilan välissä eristeenä ja lämmönsäätelijänä.

  • Kevytpeite sopii kesäpeitoksi ja ympäri vuoden, mikäli makuuhuone on todella lämmin.
  • **Keskilämmin peite **sopii nukkujalle, joka nukkuu itselleen sopivimmassa lämpötilassa.
  • Lämmin ja paksu peite sopii helposti palelevalle nukkujalle. Paksuihin peittoihin vaihtoehtoja löytyy muhkeasta untuvasta lämpimään kuitutäytteiseen peittoon. Mitä suurempi grammapaino, sitä enemmän täytettä peitossa on.

Peiton tulisi olla 20-30 cm pidempi kuin nukkujan.