Pakastaminen: näin onnistut

Pakastaminen: näin onnistut

Päivitetty 18.2.2022

Kaunko erilaiset elintarvikkeet säilyvät pakastimessa? Mitä kaikkea voi pakastaa? Millainen on paras pakastusrasia? Me vastaamme!

Pakastaminen on helppo tapa lisätä monien elintarvikkeiden säilyvyyttä. Pakastamisen tarkoituksena on jäädyttää elintarvikkeissa oleva vesi, jolloin tuotteiden maku, aromi sekä ravintoarvot säilyvät hyvin. Pakastaessa nopeus on valttia: mitä nopeammin tuotteet jäätyvät, sitä pienempiä jääkiteitä muodostuu ja näin olleen tuotteiden solukko säilyy mahdollisimman ehjänä.

Tämän vuoksi useissa pakastimissa on erillinen pakastustoiminto, joka takaa riittävän alhaisen pakastuslämpötilan (mielellään alle -23 astetta). Ennen elintarvikkeiden pakastamista olisikin hyvä kytkeä pakastustoiminto päälle riittävän ajoissa.

Pakastaessa on tärkeää pitää mielessä muutama seikka. Elintarvikkeet tulee jäähdyttää hyvin, vaikkapa jääkaapissa ennen pakastusta. Tuotteita ei myöskään saa pakastaa liian suuria määriä kerralla eivätkä sulat tuotteet saa olla kosketuksissa jo jäätyneiden tuotteiden kanssa. Jäädytettyjen elintarvikkeiden varastointilämpötila tulisi pitää tasaisena, sillä lämpötilaheittelyt aiheuttavat jääkiteiden koon vaihtelua. Pakastimen varastointilämpötila tulisi olla vähintään -18 astetta.

Sulatetut elintarvikkeet tulisi käyttää mahdollisimman pian, sillä mikrobien toiminta alkaa tuotteen sulaessa uudelleen. Jo kertaalleen sulatettuja tuotteita ei pitäisi pakastaa uudestaan ilman kypsennystä.

Millainen pakkaus on paras pakasteille?

Elintarvikkeiden oikeaoppisella pakkauksella voit vaikuttaa tuotteiden säilyvyyteen ja laatuun.

Hyvä pakkaus pakasteelle on:

  • Mahdollisimman litteä, sillä ohuet pakkaukset jäätyvät nopeasti ja tasaisesti.

  • Vesi-, ilma- ja aromitiivis, jotta elintarvikkeet eivät kuivu, säilyttävät arominsa ja jotta happi ei aiheuta rasvaisten tuotteiden härskiintymistä.

  • Nestemäisille tuotteille tulee muistaa jättää laajenemisvara, joka on noin 10 % pakkauksen tilavuudesta.

Kuinka kauan elintarvikkeet säilyvät pakastimessa?

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä rasvaisempi tai käsitellympi elintarvike on, sitä vähemmän aikaa sitä kannattaa pakastimessa säilyttää. Tärkeää on kuitenkin pakastaa tuotteet mahdollisimman tuoreena. Pakastetut tuotteet on myös hyvä sulattaa lempeästi jääkaapissa ennen käyttämistä.

Raaka-aineSäilyvyys
Leipä3 kk
Marjat10 – 12 kk
Kasvikset10 – 12 kk
Juuresraasteet3 – 4 kk
Yrtitn. 6 kk
Maito, kerma2 kk
Juusto2 kk
Voi2 kk
Naudanliha8 – 10 kk
Sianliha3 – 6 kk
Siipikarja3 – 6 kk
Jauheliha1 – 3 kk
Kala1 – 3 kk
Leivonnaiset1 – 12 kk
Valmiit ruoat3 – 4 kk