6 x kylmäsäilytys

6 x kylmäsäilytys

Herkästi pilaantuvia elintarvikkeita on pidettävä kylmässä. Ruoka pilaantuu varmimmin +6 ja +60 asteen välisessä lämpötilassa.

Kylmätuotteiden säilyttäminen

  1. Kylmissä olosuhteissa terveydelle vaarallisten mikrobien toiminta ja lisääntyminen vaikeutuvat ja elintarvikkeiden kemiallinen pilaantuminen hidastuu. Esimerkiksi rasvaiset tuotteet härskiintyvät kylmässä hitaammin.

  2. Kylmätuotteille suositellut säilytyslämpötilat vaihtelevat +2 ja +6 asteen välillä. Jääkaapin kylmimpään osaan kannattaa sijoittaa tuoreet liha- ja kaikki kalatuotteet. Ne kaipaavat alle +3 asteen lämpötilaa. Maitotuotteet, levitteet, kasvikset ja idut kestävät +3 – +6 asteen lämpötilan.

  3. Jääkaapissa liha- ja kalatuotteet säilyvät vain 1–2 vuorokautta, valmiit ruuat puolisen viikkoa, leikkeleet ja maito viikon verran. Vakuumi- ja suojapakkaukset pidentävät hieman säilytysaikoja. Varmista tuotteen säilyvyys merkinnöistä.

  4. Pakastamalla elintarvikkeiden säilyvyyttä voidaan pidentää, mutta ruoat pahenevat pakkasessakin.  Kalafileet ja leivät on syytä käyttää kolmen kuukauden kuluessa ja jauheliha, sianliha sekä valmiit ruuat neljän kuukauden aikana. Vihannekset ja marjat säilyvät 8 kk, kanapalat ja naudanliha 9 kk.

  5. Kesähelteillä kylmälaukku kannattaa ottaa mukaan kauppareissulle, sillä hetkellinen lämpeneminen voi pilata elintarvikkeet tai lyhentää säilyvyysaikaa. Myös kotona valmistetut ruoat on viilennettävä nopeasti. Mikrobien kannalta  otollisin lämpötila-alue on +6 – +60 astetta.

  6. Marjojen, sienten, kasvisten ja hillojen säilyvyyttä voi parantaa myös kuivaamalla, sokeroimalla ja suolaamalla. Kuivaus vähentää vesipitoisuutta ja suola sekä sokeri sitovat vettä.