6 x kylmäsäilytys

6 x kylmäsäilytys

Päivitetty 18.2.2022

Herkästi pilaantuvia elintarvikkeita on pidettävä kylmässä. Ruoka pilaantuu varmimmin +6 ja +60 asteen välisessä lämpötilassa.

Kylmätuotteiden säilyttäminen

  1. Kylmissä olosuhteissa terveydelle vaarallisten mikrobien toiminta ja lisääntyminen vaikeutuvat ja elintarvikkeiden kemiallinen pilaantuminen hidastuu. Esimerkiksi rasvaiset tuotteet härskiintyvät kylmässä hitaammin.

  2. Kylmätuotteille suositellut säilytyslämpötilat vaihtelevat +2 ja +6 asteen välillä. Jääkaapin kylmimpään osaan kannattaa sijoittaa tuoreet kala- ja lihatuotteet. Ne kaipaavat alle +3 asteen lämpötilaa. Maitotuotteet, levitteet, kasvikset ja idut kestävät +3 – +6 asteen lämpötilan.

  3. Jääkaapissa liha- ja kalatuotteet säilyvät vain 1–2 vuorokautta, valmiit ruuat puolisen viikkoa, leikkeleet ja maito noin viikon verran. Vakuumi- ja suojapakkaukset pidentävät hieman säilytysaikoja. Varmista tuotteen säilyvyys merkinnöistä: herkästi pilaantuviin tuotteisiin on aina merkattu viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -merkintä.

  4. Pakastamalla elintarvikkeiden säilyvyyttä voidaan pidentää, mutta ruoat pahenevat pakkasessakin.  Leipä ja jauheliha on syytä käyttää kolmen kuukauden kuluessa ja broileri, sianliha sekä valmiit ruuat neljän kuukauden aikana. Vihannekset ja marjat säilyvät jopa 12 kk ja naudanliha noin 9 kk.

  5. Kesähelteillä kylmälaukku kannattaa ottaa mukaan kauppareissulle, sillä hetkellinen kylmäketjun katkeaminen voi pilata elintarvikkeet tai lyhentää niiden säilyvyysaikaa. Myös kotona valmistetut ruoat on viilennettävä mahdollisimman nopeasti: laita valmis ruoka ensin viilentymään kylmään vesihauteeseen ja sen jälkeen jääkaappiin. Mikrobien kannalta  otollisin lämpötila-alue on +6 – +60 astetta.

  6. Marjojen, sienten, kasvisten ja hillojen säilyvyyttä voi parantaa myös kuivaamalla, sokeroimalla ja suolaamalla. Kuivaus vähentää vesipitoisuutta ja suola sekä sokeri sitovat vettä.