Pirkka perunat – hyvitetty hiilijalanjälki

Pirkka perunat – hyvitetty hiilijalanjälki

Päivitetty 6.2.2020

Pirkka perunat ovat ensimmäiset Pirkka-tuotteet, joiden hiilijalanjälki on hyvitetty. Hiilijalanjälki hyvitetään istuttamalla metsää.

Pirkka perunat ovat ensimmäiset Pirkka-tuotteet, joiden hiilijalanjälki on hyvitetty. Hiilijalanjälkilaskennan on tehnyt Luonnonvarakeskus (Luke) ja se kattaa koko perunan tuotantoketjun pellolta Keskon keskusvarastolle asti: viljelyn, varastoinnin, kauppakunnostuksen (lajittelu, pesu ja pakkaaminen), pakkaukset sekä kuljetuksen keskusvarastolle. Laskelmat ja hiilijalanjäljen hyvittäminen koskevat punaiseen, keltaiseen ja vihreään pussiin pakattuja Pirkka perunoita, joita on saatavilla sekä 1 kg:n että 2 kg:n pakkauksissa. Laskelman tuloksena Pirkka perunoiden hiilijalanjälki on CO2e/100 g. Laskelmamenetelmä noudatti ISO 14040 ja 14044 -standardeja (ISO 2006).

Hiilijalanjälki hyvitetään istuttamalla metsää

Pirkka perunoiden hiilijalanjälki hyvitetään 4H-säätiön Taimiteko-ohjelmalla. Siinä istutetaan yhteistyössä metsänhoitoyhdistysten ja 4H-nuorten kanssa uutta metsää käytöstä poistuville maatalousmaille ja turvesoille, joilla tuotanto on loppunut. Luke on laskenut uuden metsän istutuksen hiilinieluvaikutuksen, ja vuositasolla Pirkka perunoiden hiilijalanjäljen hyvittäminen tarkoittaa käytännössä noin 2 hehtaarin uuden metsän istuttamista.