Keitetään kahvit

Keitetään kahvit

Julkaistu 6.4.2018

Suomalaiset ovat kahvikansaa. Me nautimme perinteisesti kahvimme suodatinlaitteella valmistettuna ja vaaleapaahtoisena, mutta olemme alkaneet innostua myös tummapaahtoisista kahveista, espressoista ja erikoiskahveista. Tutustu eri kahveihin ja löydä oma suosikkisi!

Americano
Kuumalla vedellä jatkettu espresso. Tarinan mukaan kahvi on saanut nimensä toisen maailmansodan aikaan Italiassa, kun amerikkalaiset sotilaat jatkoivat espressonsa kuumalla vedellä. Näin se muistutti heidän tuntemaansa kahvia.

Bulletproof coffee
Tunnetaan myös nimillä voikahvi ja 5 am kahvi. Bulletproof coffee on amerikkalaisen Dave Aspreyn brändäämä ja rekisteröimä nimi kahville, joka valmistetaan sekoittamalla luomusuodatinkahviin suolatonta grass-fed luomuvoita ja MCT-öljyä. Kahvi valmistetaan tehosekoittimessa, jossa se saa kermaisen koostumuksen ja pienen vaahdon pinnalle. Voikahvi nautitaan yleensä aamulla, jolloin se pitää nälkää ja väsymystä lounaaseen asti.

Café au lait
Puolet kahvia (tavallisesti tummapaahtoista suodatinkahvia) ja puolet kuumaa maitoa, pinnalla hieman maitovaahtoa. Ranskassa café au lait on aamiaiskahvi, joka juodaan siihen tarkoitetusta kulhomaisesta korvattomasta kupista. Kokeile myös suklaista versiota café au lait´sta!

Caffé latte
Viimeistään ruotsalaiset lattepapat tekivät tästä kahvista trendikkään. Latte sisältää 1/4 espressoa ja loput kuumaa maitoa, pinnalla maitovaahtoa. Latte tarjoillaan useimmiten korkeasta lasista. Nykyään on suosittua korvata tavallinen maito kasvimaidoilla, kuten soija- tai kauramaidolla.

Cappuccino
Cappuccinossa on 1/3 espressoa ja 2/3 vaahdotettua maitoa. Juoman pinnalla on maitovaahtoa. Italiassa cappuccino on aamiaisjuoma, jota ei tule tilata kello 11:n jälkeen.

Cold Brew
Kylmäuutettu kahvi on kasvattanut suosiotaan. Karkeaksi jauhettu kahvi uutetaan kylmään veteen noin 12 tunnin ajan. Tällä menetelmällä juomaan ei uutu kaikkein kitkerimpiä ainesosia ja matalahappoisena se on vatsaystävällisempää. Voit valmistaa cold brew -kahvin helposti itsekin!

Espresso
Espresso on tummapaahtoista kahvia, jota nautitaan yleensä 2–4 cl kerrallaan. Valmistukseen tarvitaan laite, joka muodostaa korkean paineen ja puristaa veden hienoksi jauhetun kahvin läpi. Oikeaoppisesti valmistetun espresson päälle syntyy pieni vaahtokerros eli crema. Italiankielen sana espresso tarkoittaa ”nopeasti” ja espressokahvi onkin kehitetty nopeaksi vaihtoehdoksi odottaville asiakkaille. Se nautitaan yleensä seisaaltaan baaritiskillä. Espresso juodaan nopeasti eikä sen pidä antaa jäähtyä. Doppio tarkoittaa tuplaespressoa.

Espresso macchiato
Espresso, jonka pinnalla on hieman maitovaahtoa.

Flat White
Flat white on Australiassa ja Uudessa-Seelannissa suosittu espressopohjainen kahvijuoma, johon tulee vähemmän maitoa kuin latteen, mutta maito on höyrytetty mikrovaahdoksi tavallisen maitovaahdon sijaan. Mikrovaahto on silkkisen sileää, rakenteeltaan juoksevaa ja ilmakuplat ovat pienen pieniä.

Frappuccino
Sokerilla tai siirapilla makeutettu jääkahvi, jossa yksi osa on espressoa ja kaksi osaa maitovaahtoa. Kotiversio ”frappesta” onnistuu myös pikakahvista!

Latte macchiato
Latte macchiato on kuin caffé latte, mutta espresso kaadetaan maitovaahdon päälle eikä toisinpäin. Nimi, tahrattu maito, tulee kahvin maitovaahdon pintaan jättämästä jäljestä. Alun perin latte macchiato on ollut lasten kahvi.

Turkkilainen kahvi
Turkissa kahvilla on pitkä historia ja kertoman mukaan Konstantinopolissa, nykyisessä Istanbulissa, avattiin ensimmäinen kahvila jo vuonna 1554. Turkkilainen kahvi valmistetaan siihen tarkoitetussa kannussa, cezvessä, ja se on vahvaa ja juojan mieltymysten mukaan joko makeaa, puolimakeaa tai sokeritonta. Maitoa ei käytetä koskaan ja juoma tarjoillaan puruineen, joita ei kuitenkaan ole tarkoitus nauttia.

Yhtä monta kahvia kuin keittäjää