Näin teet erikoiskahvit kotona

Näin teet erikoiskahvit kotona

Päivitetty 10.9.2021

Kyllästyttääkö perinteinen suodatinkahvi? Haluaisitko nauttia herkullisista erikoiskahveista myös kotona? Et välttämättä tarvitse kalliita espressokeittimiä, sillä mutteripannun tai pressopannun avulla pääsee jo pitkälle. Maistuisiko latte, cappuccino, macchiato, americano tai espresso? Ota K-ruoan kahvivinkit talteen, ja herätä sisäinen baristasi!

Espresso

Espresso tarkoittaa italiaksi ”nopeasti”. Se on pieni ja voimakas kahvijuoma, jota nautitaan noin 3 cl kerrallaan. Espresson maku on suodatinkahvia huomattavasti intensiivisempi ja kahvin sisältämä rasva ja muut yhdisteet muodostavat juoman päälle ohuen kerroksen eli creman.

Caffé Latte

Caffé Latte eli tutummin latte on espressopohjainen maitokahvi, joka sisältää ¼ espressoa ja ¾ kuumaa maitoa sekä maitovaahtoa. Latten valmistukseen tarvitset korkean lasin tai ison kupin, ½ dl vahvaa kahvia tai espressoa ja 2 dl maitoa. Maitovaahdon ei pitäisi olla kovin paksua, sillä ainoastaan juoman pinnalle jätetään ohut vaahtokerros. Kaada kevyesti vaahdotettu maito lasiin espressoshotin päälle.

Cappuccino

Cappuccino on kooltaan lattea pienempi maitokahvi, ja se sisältää ⅓ espressoa, ⅓ höyrytettyä maitoa sekä ⅓ maitovaahtoa. Cappuccinon valmistukseen tarvitset kahvikupin, ½ dl vahvaa kahvia tai espressoa ja 1 dl maitoa. Maito vaahdotetaan hieman kuohkeammaksi, jotta juoman pinnalle saadaan runsas kerros vaahtoa.

Latte Macchiato

Latte Macchiato eli ”tahrittu maito” muistuttaa lattea, mutta vahva kahvi tai espresso kaadetaan maitovaahdon päälle. Espresso jättää maitovaahtoon tahran, jonka mukaan kahvi onkin nimetty. Se sisältää ¼ espressoa ja ⅔ maitoa. Tarvitset korkean lasin, ½ dl vahvaa kahvia tai espressoa ja 2,5 dl maitoa.

Macchiato

Macchiato eli ”tahrittu kahvi” on espressoshotti, johon on lisätty vain pieni tilkka vaahdotettua maitoa. Tarvitset pienen kahvikupin lisäksi ½ dl vahvaa kahvia tai espressoa ja noin ½ dl maitovaahtoa.

Americano

Eivätkö maitokahvit ole juttusi? Laimenna espressoa kuumalla vedellä, ja saat aikaan americanon! Americano sisältää ⅓ espressoa ja ⅔ vettä. Lisää kahvikupilliseen ½ dl vahvaa kahvia tai espressoa ja noin 1 dl kuumaa vettä.

Kauralatte kuvitus Kuvassa: Kauralatte

Mutteripannulla onnistut!

Perinteisesti espresso valmistetaan espressolaitteella, jossa vettä puristetaan korkealla paineella hienoksi jauhetun kahvin läpi. Aitoa espressoshottia ei pysty valmistamaan ilman espressokonetta, mutta erittäin lähelle pääsee mutteripannulla: sen avulla voi keittää espressonomaista vahvaa mokkakahvia, joka toimii hyvänä pohjana erilaisille maitokahveille. Keitä espresso mutteripannulla näin:

  1. Täytä pannun alaosa kylmällä vedellä siten, että veden pinta jää juuri venttiiliin alareunan alle (pannun koosta riippuen noin 1–2 dl vettä).
  2. Aseta kahvisuppilo mutteripannun alaosaan. Täytä suppilo espressojauhetulla kahvilla, mutta vältä kahvin painamista kasaan. Kierrä mutteripannun yläosa tiukasti kiinni alaosaan.
  3. Laita mutteripannu liedelle ja kuumenna korkealla lämmöllä. Odota muutama minuutti, kunnes kahvi alkaa pulputa yläosan putkesta. Kun kahvintulo loppuu, siirrä mutteripannu pois liedeltä.

Aromikasta kahvia pressopannulla

Myös pressopannulla keitetty kahvi sisältää enemmän espressomaisia piirteitä perinteiseen suodatinkahviin verrattuna. Pressopannulla keitetty kahvi on aromikasta, sillä sen luontaisia rasvoja ei suodateta pois. Näin keität kahvia pressopannulla:

  1. Esilämmitä pannu kuumalla vedellä. Lisää pressopannun pohjalle 6 g karkeasti jauhettua kahvia (noin yksi kahvimitallinen) per 1 dl vettä.
  2. Kiehauta vesi, ja anna jäähtyä hetken noin 95 asteeseen. Vesi jäähtyy tähän lämpötilaan noin 30 sekunnissa.
  3. Kaada noin puolet veden kokonaismäärästä pressopannuun ja sekoita. Kaada loput vedestä kahvin joukkoon ja anna tekeytyä noin 3–4 minuuttia.
  4. Aseta kansi paikalleen ja paina mäntä alas hitaasti. Lisää halutessasi vaahdotettu maito ja tarjoile!

Ihana maitovaahto kotikonstein

Maidon vaahdottaminen kuuluu olennaisesti moneen espressopohjaiseen kahvijuomaan. Baristat vaahdottavat maidon espressolaitteessa, mutta voit tehdä maitovaahtoa helposti myös kotikonstein. Kestävimmät kuplat saat aikaan rasvattomalla maidolla, mutta täyteläinen herkkukahvi valmistuu täysmaidosta. Myös kevytmaito sopii maidon vaahdottamiseen.

  1. Lämmitä maito kattilassa. Älä kiehauta. Ota kattila pois liedeltä, kun maito alkaa höyrytä. Maito on tarpeeksi kuumaa, kun pystyt juuri ja juuri koskemaan sormella kattilan alareunaan. Varo polttamasta sormia.
  2. Vaahdota maito kierre- tai sähkövatkaimen avulla. Vatkaa maitoa niin kauan, että rakenne muuttuu hieman paksummaksi ja se vaahtoaa. Voit käyttää vaahdottamiseen myös pressopannua tai erillistä maidonvaahdotinta. Kaada lämmitetty maito pressopannuun ja liikuta mäntää nopeasti edestakaisin, jolloin maito vaahtoaa. Siirrä maitovaahto pieneen kannuun.
  3. Kaada mutteripannulla tai pressopannulla valmistettu kahvi kuppiin. Kaada päälle vaahdotettu maito, ja nauti.

Tuunaamalla lisää makua

Voit tuunata erikoiskahveja myös erilaisilla kuivamausteilla tai makusiirapeilla. Lisää maitovaahdon päälle kuivamausteita makusi mukaan, vaikkapa ripaus kanelia, piparkakkumaustetta tai kardemummaa. Voit sekoittaa teelusikallisen kuivamaustetta myös kahvinpurujen joukkoon. Erilaisia makusiirappeja voi ostaa valmiina kaupasta tai valmistaa kotona itse: lisää kattilaan 1 osa sokeria, 1 osa vettä sekä kanelitanko ja keittele hiljalleen, kunnes sokeri on sulanut. Ylellisen viikonloppukahvin saat vaihtamalla maitovaahdon kermavaahtoon. Voit lisätä kuuman kahvin joukkoon myös palan suklaata ja raastaa sitä kermavaahdon pinnalle, niin herkkuhetki on taattu.