Ohjeita viinitastingiin

Ohjeita viinitastingiin

Päivitetty 9.7.2018

Viinitasting on ylellinen tapa viettää aikaa ystävien kanssa. Yllätä ystäväpiirisi järjestämällä Viinipostin vinkeillä täydellinen viinitasting, jossa jokainen pääsee kokemaan makuelämyksiä ja oppimaan uutta.

Moni viininmaistelija tuntee itsensä voittajaksi jo tunnistaessaan ensimmäistä kertaa maisteltavan viinin rypäleen. Melko varmaksi itsensä tuntee, kun pystyy vielä arvioimaan, onko viini valmistettu esimerkiksi tammitynnyrissä kypsyttämällä tai osaa jäljittää viinin valmistusmaan.

Viinejä maistelemalla oppii tunnistamaan viineille tyypillisiä makuja ja piirteitä, ja alkaa oivaltaa minkä tyyppisistä viineistä itse pitää eniten.

Viinien maistaminen ja kokeminen on hyvin yksilöllistä. Jonkunlaiset perustiedot ovat kuitenkin tarpeen, jotta pääsee aistit valppaana sisään erilaisia makuja ja tuoksuja tulvillaan olevaan viinien maailmaan.

Muista nämä viinejä maisteltaessa:

Lämpötila: Missä lämpötilassa viini tulee tarjoilla! Tarvitseeko viini dekantointia?

Rypäle/rypäleet: Mistä rypäleestä viini on valmistettu?

Valmistusmaa: Missä maassa viini on valmistettu?

Viinialue/ala-alue: Miltä alueelta/tuottajalta viini tulee?

Ikä/vuosikerta: Minä vuonna viini on valmistettu eli mikä on satovuosi?

Laatu: Onko viinin laatu – yksinkertainen – hyvä – erinomainen/erittäin hyvä vai täysin kelvoton

Tarjoiluehdotus: Miten viini tulisi nauttia? Mille ruoalle se sopisi?

Varastointipotentiaali: Onko viini juotavissa nyt? hyötyisikö se lyhyestä, tai jopa vuosien varastoinnista vai onko viini jo ylikehittynyt?

Kiinnostuitko viininmaistamisesta?

Lue lisää tärppejä viininmaistamiseen Viinipostista!

Kutsu ystävät koolle ja viettäkää hauska ilta viinitastingin merkeissä! Seuraamalla Viinipostia saat vinkkejä maistuvien kotitastingien järjestämiseen. Täältä löydät tulostettavan tasting-alustan, joka tekee maistelusta vieläkin hauskempaa! Viiniposti vaihtelee myös kuukausittain kotitastingien teemaa, jolloin pääset tutustumaan viineihin maailman joka kolkasta!