Miten säilyttää viinit oikein?

Miten säilyttää viinit oikein?

Viinikaappi ja viinikellari ovat otollisia viinin säilytystä varten, mutta miten viinejä tulisi säilyttää, jos tällaisia ei kotoa löydy? Katso Viinipostin vinkit, kuinka viinin säilytys kotioloissa tulisi hoitaa.

Monet säilyttävät avaamatonta viinipulloa keittiössä hellan vieressä tai olohuoneessa avoimella hyllyllä, mutta kannattaisiko viiniä säilyttää sittenkin jossain muualla? Viiniposti keräsi vinkkejä, kuinka viinin säilytys kotona tulisi hoitaa.

Avaamattoman viinin säilytys

Kun viini on tarkoitus juoda kuukauden sisällä ostohetkestä, ei säilytyspaikalla ole juurikaan väliä. Suoraa auringonvaloa kannattaa kuitenkin välttää lyhyessäkin säilytyksessä. Valoisassa paikassa säilytettyjen viinien maku, tuoksu ja väri saattavat heikentyä jopa parissa viikossa.

Avaamattomana viini viihtyy parhaiten viileässä ja pimeässä kaapissa tai huoneessa, johon lämpötilavaihtelut eivät pääse vaikuttamaan. Jos viileää kaappia tai vaatehuonetta ei kotoa löydy, kannattaa viinille valita paikka, jossa lämpötila pysyy mahdollisimman samana päivästä riippumatta. Keittiössä hellan, pesukoneen ja jääkaapin viereiset kaapit kannattaa varata muulle kuin viinin säilytykselle. Nämä kodinkoneet saattavat lämmittää viereistä kaappia ja altistaa viinin lämpötilavaihtelulle.

Kun kyse on kalliimmista viineistä, tulee kiinnittää huomiota viinin säilytyslämpötilaan. Huoneenlämmössä säilytetty viini kypsyy ja kehittyy nopeammin kuin viileässä säilytetty. Ilma saisi olla jopa aavistuksen kostea, sillä liian kuivassa säilytetyt viinit kypsyvät nopeammin. Mikäli kosteutta on liian paljon voi se taas aiheuttaa hometta korkin pinnassa. Säilytä siis kalliimmat, luonnonkorkilliset viinit vaakatasossa, pimeässä ja viileässä paikassa. Vaakatasossa luonnonkorkki pysyy kosteana eikä halkeile ja päästä ilmaa pilaamaan viiniä.

Muista nämä:

  • Tasainen lämpötila - mieluummin viileä kuin lämmin lämpötila
  • Ei valoisassa paikassa
  • Luonnonkorkkiviinit säilytetään vaakatasossa
  • Kierrekorkkiviinejä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen säilytykseen

Kun viiniä jää yli..

Joskus viiniä jää yli ja sen säilyttäminen avattuna arveluttaa. Oma suu ja nenä ovat parhaita arvioimaan viinin kunnon. Ohjenuora on, että jos viini maistuu ja tuoksuu mielestäsi hyvältä, niin sitä voi vielä juoda. Viinistä ei muodostu myrkkyä, mutta maku voi olla paha tai täysin erilainen kuin kyseisen viinin on suunniteltu olevan.

Avattu viini kannattaa säilyttää jääkaapissa hyvin suljettuna, jotta viini ei pääse hapettumaan. Kylmässä hapettuminen hidastuu ja viini säilyy kauemmin hyvänä. Jos viiniä on pullossa vähän, niin viinin ja korkin väliin mahtuu enemmän happea ja tällöin viinin maku muuttuu nopeammin. Tällaisissa tapauksissa viini kannattaa siirtää pienempään pulloon, jos haluaa pidentää säilyvyysaikaa. Viinit, joissa on enemmän alkoholia ja sokeria säilyvät parhaiten. Esimerkiksi makea valkoviini säilyy paremmin kuin kuiva. Alla annettujen päivien jälkeen viiniä voi kuitenkin käyttää vielä ruoanlaitossa.

Avattuna viini säilyy:

  • Kuohuviini 1-2 päivää (ei säily pitkään, sillä kuplat karkaavat)
  • Valkoviini/rosé 2-3 päivää
  • Punaviini 3-5 päivää
  • Laatikkoviini 2-3 viikkoa (jotkut valmistajat lupaavat pidemmänkin säilyvyyden)