Uskotko sinä lastenruokamyytteihin?

Uskotko sinä lastenruokamyytteihin?

Päivitetty 28.5.2020

Kotimainen lastenruokabrändi Piltti listaa yleisimpiä harhaluuloja, joita valmiiseen lastenruokaan voi liittyä, ja kertoo niihin liittyvät vastaukset.

Jos olet kuullut väitettävän, että valmiissa lastenruoissa ei ole ravintoaineita jäljellä, niissä käytetään huonolaatuisia raaka-aineita tai niissä on säilöntäaineita, olet törmännyt lastenruokamyyttiin. Kotimainen lastenruokabrändi Piltti listaa yleisimpiä harhaluuloja, joita valmiiseen lastenruokaan voi liittyä, ja kertoo niihin liittyvät vastaukset.

1. Myytti: Lastenruoan valmistukseen kelpaavat mitkä tahansa raaka-aineet.

Monet uskovat, että kaupasta ostettavat lastenruoat ovat jotenkin huonolaatuisia ja niihin käytetään heikkolaatuisia raaka-aineita. Tämä on yleinen lastenruokamyytti.

Lastenruoan raaka-aineille on asetettu kaikista korkeimmat laatuvaatimukset – arviolta vain noin 5 prosenttia kaikista raaka-aineista on lastenruokalaatuisia. Lastenruokia koskevat myös tiukemmat puhtausvaatimukset. Esimerkiksi vierasaineita ja torjunta-ainejäämiä ei saa olla lainkaan kuten tavanomaisissa elintarvikkeissa. Siksi kaikki raaka-aineet valitaan tarkasti, sillä kaikki kaupassa pidettävät kasvikset eivät välttämättä täytä kaikkia tiukkoja lastenruokalaadun vaatimuksia. Mikä tahansa perusporkkana ei pääse lastenruokapurkkiin asti!

-Piltti-lastenruoissa käytetään huolellisesti valittuja ja kymmeniä testejä läpäisseitä, kaikkein puhtaimpia raaka-aineita. Jokainen Piltti-tuote käy läpi lähes sata laatutestiä, ennen kuin se päätyy kaupan hyllylle. Raaka-aineet hankitaan mahdollisuuksien mukaan suomalaisilta viljelijöiltä. Peruna, porkkana ja herneet tulevat kotimaisilta tiloilta ja marjasoseet sisältävät kotimaista puolukkaa ja metsämustikkaa. Yli 90 prosenttia Piltti-aterioiden lihasta on kotimaista. Piltti-lastenruokapurkkeja on kehitetty ja valmistettu Turun lastenruokatehtaalla jo vuodesta 1952 suomalaisten ammattilaisten tietotaidolla ja osaamisella, kertoo Piltti-lastenruokien markkinoinnista vastaava Pia Sippel.

*Tuotevinkki: Esimerkiksi Piltti Pohjoisen Maut Mustikkainen 5kk sisältää runsaasti kotimaista metsämustikkaa. Piltti Pohjoisen Maut -sarjan aterioissa käytettävä naudan-, sian- ja poronliha on aina kotimaista. *

K-ruoka-web artikkeli Piltti artikelikuva 2 680x550

2. Myytti: Lastenruoista häviävät valmistusprosessissa kaikki vitamiinit ja hivenaineet.

Yleinen harhaluulo on, että kaupasta ostettavat lastenruoat ovat ravitsemustasoltaan kotiruokaa heikompia, koska niissä ei ole lainkaan vitamiineja ja kivennäisaineita.

Tämä hyvin yleinen myytti ei pidä paikkaansa. Purkkilastenruokien valmistus on kuin kotiruoanlaittoa isommassa koossa. Esimerkiksi Piltin tehtaalla Turussa porkkanat tarkastetaan yksityiskohtaisesti ennen keittoa. Lopulliset soseet valmistuvat suuresta määrästä porkkanoita, joita soseutetaan isoissa kattiloissa ja sen jälkeen höyrykuumennetaan hellävaraisesti säilymistä varten. Höyrykuumennus säilyttää kaikki ravintoaineet.

-Ainoastaan C-vitamiini on vitamiineista haastavin. Marjojen ja hedelmien c-vitamiini ei luontaisesti säily pitkään. Siksi marjojen ja hedelmien C-vitamiini vähenee ajan kuluessa sekä keitettäessä. Näin käy myös silloin, kun keität tai säilöt marjasosetta kotona. Jotta Piltin hedelmä- ja marjasoseissa olisi alkuperäinen c-vitamiinitaso, se palautetaan keittämisen jälkeen lisäämällä niihin c-vitamiinia. Valvomme tuotteiden c-vitamiinitasoja tarkasti, ennen kuin ne pääsevät kaupan hyllyille, Sippel kertoo.

3. Myytti: Valmissoseet säilyvät vuosia, koska niissä on säilöntäaineita.

Moni saattaa virheellisesti luulla, että lastenruokapurkeissa käytetään säilöntäaineita ja siksi ne säilyvät pitkään. Lastenruokapurkkien säilyvyys ei kuitenkaan johdu säilöntäaineista – niiden käytön kieltää jo Suomen lakikin. Sen sijaan säilyvyys perustuu tyhjiöön.

-Purkki täytetään tehtaalla, kun ruoka on kuumaa. Sen jälkeen se laitetaan vielä kuumaan höyrystimeen. Kun ruoka jäähtyy, purkkiin muodostuu tyhjiö. Ruokaa pilaavat mikrobit eivät voi päästä purkkiin eivätkä elää hapettomassa tyhjiötilassa. Kun avaat Piltti-purkin kannen, siitä kuuluva napsahdus kertoo, että tyhjiö on auennut. Tiiviin Piltti-purkin tunnistat kannen loivasta kuopasta. Käytä ainoastaan purkkeja, joista kuulet napsahtavan äänen, Sippel muistuttaa.

Tuotevinkki: Piltti Pohjoisen Maut -tuotesarjasta löytyy kokonaan sokeroimattomia marja- ja hedelmäsoseita. Esimerkiksi Piltti Pohjoisen Maut Prinsessa 5kk on hurmaava välipala, joka on suunniteltu pohjoisen pikkuisten makuun.

K-ruoka-web artikkeli Piltti artikelikuva 680x550

4. Myytti: Hyvä vanhempi tekee kaikki lastenruoat alusta asti itse.

Vanhemmuus on ihana asia. Tuoreet vanhemmat saattavat kuitenkin kokea painetta siitä, että kaikki pitää tehdä täydellisesti. Tänä keväänä moni viettää paljon aikaa kotona perheen kesken ja siksi saattaa tuntea tarvetta suorittaa enemmän kuin tavallisesti: valmistaa soseet itse, touhuta taaperon kanssa, siivota kotia ja vaikkapa kunnostaa pihaa. Tehtävälista saattaa olla loputon.

Sippel kuitenkin korostaa, että erityisesti nyt poikkeusaikoina on hyvä miettiä, mihin oma aika ja voimavarat riittävät.

-Hyvä vanhemmuus tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Lastenruokien ravitsemus ja koostumus on tarkkaan suunniteltu kunkin ikäryhmän tarpeisiin ja ne ovat varmasti lapselle turvallinen ja terveellinen vaihtoehto. Valmiiden lastenruokien takia ei kenenkään ole siis syytä tuntea itseään huonoksi vanhemmaksi. Voit hyvällä omallatunnolla käyttää valmista lastenruokaa silloin kun se sinulle sopii.

Lue lisää myyteistä ja lastenruoasta: www.piltti.fi

Katso THL:n ruokasuositukset lapsiperheille