Näin mittaamme ruokaostosten hiilijalanjäljen
K-Ostosten hiilijalanjälkimittari tarjoaa ilmastotason avulla havainnollisen kokonaiskuvan ruokaostosten ilmastovaikutuksista.
K-Ostosten hiilijalanjälkimittari tarjoaa ilmastotason avulla havainnollisen kokonaiskuvan ruokaostosten ilmastovaikutuksista: mitä ilmastoystävällisempiä valintoja ruokakaupassa teet, sitä korkeampi ilmastotasosi on. Kokonaiskuvan lisäksi hiilijalanjälkimittarissa voi pureutua syvällisemmin 40 K-ruokakauppojen suosituimman tuoteryhmän hiilijalanjälkeen. Alla olevassa taulukossa kerromme näiden 40 tuoteryhmän hiilijalanjäljen eli niiden ilmastovaikutukset vaihteluväleinä, jotka kuvaavat tuoteryhmien sisältämien tuotteiden ilmastovaikutusten suuruusluokkia. Näistä ilmastovaikutusten arvioinneista vastaa Luonnonvarakeskus (Luke). K-Ostosten hiilijalanjälkimittari on rakennettu näiden arvioiden pohjalta.
Tuoteryhmäkohtaiset arviot auttavat hahmottamaan ostoskorisi ilmastovaikutusten suuruusluokkaa yleisellä tasolla ja eri tuoteryhmien osuutta kokonaisuudesta.
Ilmastovaikutuksia kuvaava yksikkö on hiilidioksidiekvivalentti
Tuoteryhmien ilmastovaikutusten vaihteluvälit kuvataan tuotteiden elinkaaristen ilmastovaikutusten arvioinnissa yleisesti käytetyllä yksiköllä, joka on hiilidioksidiekvivalentti. Hiilidioksidiekvivalentti (CO2-ekv) on kasvihuonekaasupäästöjen yhteismitta, jonka avulla voidaan laskea yhteen eri kasvihuonekaasujen päästöjen vaikutus kasvihuoneilmiön voimistumiseen.
Mitkä vaiheet tuotteiden elinkaaresta huomioidaan arvioissa?
Hiilijalanjälkimittari tarjoaa ilmastotason avulla havainnollisen kokonaiskuvan ruokaostosten ilmastovaikutuksista: mitä ilmastoystävällisempiä valintoja ruokakaupassa tekee, sitä korkeampi ilmastotaso on. Arviot kattavat myynnin kannalta suurimmat ja ostetuimmat tuoteryhmät, eli esimerkiksi maitotuotteille, leiville, kasviksille ja lihatuotteille on annettu arvio.
Ilmastovaikutusarvioinneissa huomioidaan tuotteen matka alkutuotannosta kaupan ovelle saakka, eli kaikki merkittävimmät vaiheet maatalouden tuotantopanosten (esim. siemenet, kasvinsuojeluaineet) tuotannosta maatalouden alkutuotantoon (peltoviljely, eläintuotanto), teolliseen valmistukseen ja kaupan jakelulogistiikkaan saakka ovat arvioissa mukana. Vähittäiskaupan prosesseja tai asiakkaan toimintaa, kuten kauppamatkoja tai ruoanvalmistusta, ei ole sisällytetty arvioihin. Arviot eivät sisällä myöskään tuontituotteiden kuljetuksia tuontimaista Suomeen, koska yksittäisten tuotteiden tasolla ulkomaan rahtikuljetusten osuus ilmastovaikutuksista on tyypillisesti hyvin pieni.
Arvioita ilmastovaikutuksista ei lasketa erikseen esimerkiksi kotimaisille tai tuontituotteille tai luomu- ja lähituotteille. Poikkeuksena tästä ovat naudanliha, broileri ja kananmuna, koska K-kaupat myyvät lähes pelkästään suomalaista tuoretta naudanlihaa, broileria ja kananmunia. Niille on siis käytetty vain suomalaisten tuotteiden ilmastovaikutusarvioita, joita on kuitenkin verrattu kansainvälisiin tutkimuksiin ja todettu niiden kanssa samansuuntaisiksi.
Eri tuoteryhmien ilmastovaikutusarviot taulukossa
K-Ostosten hiilijalanjälkimittarissa hyödynnettävät eri tuoteryhmien ilmastovaikutusarviot on esitetty taulukossa vaihteluväleinä.
Tuoteryhmän ilmastovaikutus | (kg CO2-ekv / kg tuotetta) |
---|---|
Oluet, (siiderit, lonkerot) | 0,5 – 0,8 |
Mehut ja kausittaiset juomat | 0,6 – 1,3 |
Virvoitus- ja energiajuomat | 0,1 – 1,0 |
Kahvi | 2,7 – 13 |
Tee | 2,6 – 21 |
Kaakao | 0,3 – 2,8 |
Maito ja maitovalmisteet | 0,9 – 5,3 |
Juustot | 4,2 – 16 |
Jogurtit | 1,1 – 1,7 |
Ravintorasvat ja öljyt | 1,1 – 11 |
Kananmunat | 2,7 |
Maitoa ja maitotaloustuotteita korvaavat kasvipohjaiset tuotteet | 0,3 – 1,5 |
Salaatit ja kaalit | 0,2 – 2,7 |
Tomaatit ja kurkut | 0,1 – 3 |
Muut vihannekset | 0,1 – 3 |
Hedelmät | 0,1 – 1,7 |
Marjat | 0,7 – 2,7 |
Juurekset | 0,1 – 0,3 |
Herneet, pavut ja linssit | 0,3 – 2,1 |
Sienet | 0,1 – 4,2 |
Lihajalosteet | 0,3 – 26 |
Valmisruoka ja einekset | 1,2 – 4,7 |
Broileri (ml marinoitu), (kana ja kalkkuna) | 3,3 – 5,2 |
Naudanliha | 26 – 42 |
Porsaanliha (ml marinoitu) | 3,4 – 6,9 |
Tuore kala | 0,3 – 5,0 |
Muut kalajalosteet, äyriäiset, nilviäiset | 1,9 – 15 |
Maitoa ja munaa sisältävät proteiinituotteet | 2,6 – 6,1 |
Vegaaniset kasviproteiinit | 0,8 – 2,5 |
Lampaan liha | 16 – 37 |
Leipä, keksit ja leivonnaiset | 0,5 – 4,5 |
Sipsit ja naposteltavat | 1,7 – 2,5 |
Pähkinät ja siemenet | 0,6 – 5,2 |
Suklaa ja muut makeiset | 1,7 – 4,2 |
Jäätelöt | 1,9 – 3,3 |
Murot (ja myslit) | 2,2 – 3,1 |
Pasta (ja vehnänuudeli) | 0,8 – 1,0 |
Riisi (ja riisinuudelit) | 2,9 – 3,8 |
Jauhot ja suurimot | 0,7 – 1,8 |
Leikkokukat | 0,4 – 8,5 |
Tuoteryhmärivillä on joitain suluissa olevia tuoteryhmiä. Kyseinen ryhmä saa rivillä olevan arvion, mutta siitä ei löydy tarkkaa tutkimustietoa. Näin siis suluissa olevien tuoteryhmien osalta on tehty olettama, että ilmastovaikutus on hyvin lähellä arvioidun tuoteryhmän ilmastovaikutusta.
Lue koko raportti tästä
Mikä on K-Ostokset?
K-Ostokset on datapohjainen palvelu Plussa-asiakkaille, joka näyttää asiakkaalle hänen ruokaostoksensa viimeisen vuoden ajalta. Mitä enemmän käytät Plussa-korttia asioidessasi K-ruokakaupoissa, sitä tarkemmat tiedot omista ostoksistasi saat käyttöösi.
Palvelussa näkee ruokaostosten hiilijalanjälkimittarin lisäksi ruokaostostensa kotimaisuustason ja siellä voi asettaa itselleen tavoitteen nostaa ostoskorinsa kotimaisuutta tai ilmastoystävällisyyttä. Kun tavoite on asetettu, asiakas saa tekoälyyn pohjautuvia kotimaisia tuotesuosituksia tai vinkkejä ilmastoystävällisiin valintoihin, joiden avulla tavoite on helpompi saavuttaa.
K-Ostokset löytyy K-Ruoka-sovelluksesta tai osoitteesta K-Ruoka.fi/ostokset.