Hyvästi mentolisavukkeet!

Hyvästi mentolisavukkeet!

Päivitetty 25.9.2023

Tavoitteena Savuton Suomi 2030

Mentolisavukkeiden myyntikielto perustuu vuonna 2014 säädettyyn Euroopan unionin tupakkatuotedirektiiviin.

Kaikki tuntevat tupakoinnin haitat, mutta silti 15 % suomalaisista miehistä ja 13 % naisista tupakoi päivittäin*. Miksi? Syitä on monia, joista yleisimpiä lienevät riippuvuus sekä totutut tavat. Kiristynyt lainsäädäntö on kääntänyt tupakoinnin laskuun: vielä 1990-luvulla noin 30 % miehistä ja 20 % naisista poltti päivittäin.** Tämä ei kuitenkaan vielä riitä. Vuonna 2016 voimaantullut uusi tupakkalaki pyrkii saamaan 95 % suomalaisista savuttomaksi vuoteen 2030 mennessä.

Mentolisavukkeet tavanomaista tupakkaa vaarallisempia?

Moni sytyttää nimenomaan mentolisavukkeen: erityisen suosittuja ne ovat nuorten keskuudessa, ensimmäisinä askeleina kohti tupakkariippuvuutta. Mentolisavukkeet voivat olla tavanomaista tupakkaa vaarallisempia, sillä niihin lisätty yhdiste tekee savun hengittämisestä helpompaa. Vaivatonta tai ei, syöpäriski kasvaa hengitetyn savun määrän mukaan.

Mentolisavukkeiden suosiosta kertoo esimerkiksi se, että vuonna 2014 joka neljäs Suomessa myyty savuke oli mentolisavuke. Muualla EU:ssa mentolisavukkeiden osuus myynnistä on vain 10 %.***

Apua tupakoinnin lopettamiseen päivittäistavarakaupasta

Vihreiden askien poistuessa myynnistä moni mentolisavukkeiden polttaja voi alkaa harkita tupakoinnin lopettamista. Tupakoinnin lopettamiseen onkin saatavilla apua ruokakaupasta. Nikotiinikorvaushoitotuotteet auttavat lopettajaa matkalla kohti savuttomuutta. Saatavilla on eri tuotemuotoja lopettajan tueksi. Tuotemuodoista suosituin on lääkepurukumi, jota myydään useassa eri vahvuudessa ja maussa.

Nicotinell-tuotteet tarjoavat apua tupakoitsijalle, joka haluaa joko vähentää tai lopettaa tupakoinnin. Nicotinell-lääkepurukumi hillitsee tupakanhimoa ja antaa tekemistä vieden ajatuksia pois tupakasta. Nicotinell-imeskelytabletit puolestaan tarjoavat huomaamattoman avun tupakanhimon hillitsemiseen missä ja milloin vain. Tärkeintä on valita itselle sopivin tuote, vahvuus ja maku.

Apua valintaan saa muun muassa Nicotinell.fi -sivulta sekä nikotiinikorvaushoitotuotteiden yhteydessä olevista opasteista myymälästä.

Icemint 2mg 680x450

** https://savutonsuomi.fi/kohti-savutonta-suomea/aikajana/

*** Euromonitor: “Market opportunities in nicotine replacement therapy”

Nicotinell-nikotiinivalmisteet avuksi tupakoinnin lopettamisen yhteydessä esiintyviin vieroitusoireisiin. Sisältää nikotiinia. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Ei alle 18-vuotiaille eikä tupakoimattomille. Ei lasten ulottuville eikä näkyville. Älä tupakoi samanaikaisesti, kun käytät Nicotinellia. Jos olet yliherkkä jollekin valmisteiden sisältämistä aineista, älä käytä Nicotinellia. Haittavaikutuksena voi esiintyä huimausta, päänsärkyä, ruuansulatuskanavanvaivoja, laastaria käytettäessä myös ihoärsytystä. Jos sinulla on sydän- tai verenkiertoelimistön sairaus, jokin muu sairaus tai olet raskaana tai imetät, keskustele hoidosta lääkärin kanssa. Valmisteyhteenvetojen lyhennelmä 30.10.2019. Perustuu 09/2015 – 09/2019 päivättyihin valmisteyhteenvetoihin. Lisätiedot: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Finland Oy, puh: 0800 77 40 80, s-posti: scanda.consumer-relations@gsk.com. Tavaramerkit ovat GSK-konsernin omistamia tai sille lisensoituja. ©2020 GSK tai lisenssinhaltija. 04/2020, PM-FI-NICOT-20-00018