Maidottomat kermat testissä

Maidottomat kermat testissä

Päivitetty 25.9.2023

Miten maidoton ja vegaaninen kerma vaahtoutuu ja soveltuu pursottamiseen? Testasimme 3 tuotetta: kaurapohjaisen Planti Creamy Dessertin sekä Alpro Soyan vispautuvan soijakerman ja Pirkka kookosmaidon.

Testaajina olivat ahkera kakkuleipuri ja vähemmän leivontaa harrastava aloittelija. Lisäksi testiryhmään kuului kuusivuotias koemaistaja. Testaajat olivat aiemmin käyttäneet leivonnassa perinteisiä kuohukermoja ja tutustuivat maidottomiin kermoihin nyt ensimmäistä kertaa.

Planti Creamy Dessert kaura

Rakenne: Paksua ja kiinteää, melkein kuin voita. Rakenne sai miettimään, miten näin tuhdista rakenteesta saa kuohkean lopputuloksen? Vaahdottaminen ja pursottaminen onnistui kuitenkin hyvin. Vaahtoutuu parissa minuutissa.

Maku: Täyteläinen, kaikki tykkäävät, kaura makeuttaa kivasti, ei välttämättä vaadi lisättyä sokeria.

Alpro Soya vispautuva soijakerma

Rakenne: Juokseva. Vaahtoutuu 2 minuutissa, kuten pakkauksessa luvataan.

Maku: Muistuttaa eniten perinteistä kuohukermaa. Toimii ilman makeutusta. 

Pirkka kookosmaito

Rakenne: Lämpimänä kookosmaito on vesimäistä, jolloin se ei vaahtoudu. Purkki kannattaa siis viilentää ennen vispaamista. Kookosmaito kovettuu, kun panet se jääkaappiin yön ajaksi tai pakastimeen tunniksi. Kauho sitten kiinteä massa kulhoon. Massa vaahtoutui parissa minuutissa kuohkeaksi kermavaahdoksi. Muihin testituotteisiin verrattuna vaahto oli rakenteeltaan hienompi, mutta se pysyi hyvin kasassa myös pursottamisen jälkeen.

Maku: Kookos on makea jo itsessään, eikä vaadi lisättyä sokeria ja sopii kookoksen ystävälle.

Pari faktaa: Pirkka kookosmaito valmistetaan kookospähkinän hedelmälihasta ja vedestä. Säilytyksen aikana kookosmaidon rasvainen osa voi huoneenlämmössäkin erottua valkoisena kerroksena tuotteen pintaan. Kerrostuminen on kookosmaidolle ominaista, eikä heikennä sen laatua. Tölkkiä kannattaa ravistella ennen avaamista, mutta välttämättä sekään ei saa kerroksia sekoittumaan, jos rasvainen osa on kiinteää. Lämmitettäessä kookosmaito muuttuu uudelleen juoksevaksi.

Lopputulos yllätti

Kaikki maidottomat kermat toimivat yllättävän hyvin ja olivat myös lapsen mieleen. Vaikka rakenteissa oli eroja, kaikkia oli helppo pursottaa ja kermavaahdot säilyivät kiinteinä myös pursotuksen jälkeen.

Huom! Videolla esiintyvä Go Green -tuote on poistunut valikoimista.