Usein kysytyt kysymykset: raaka-aineet

Usein kysytyt kysymykset: raaka-aineet

Julkaistu 23.4.2018

Ihmettelin Pirkka kookosmaidon koostumusta, sillä päällä oli lusikoitava oli valkoinen massa ja alla lähes kirkasta nestettä. Onko tämä normaalia?

Pirkka kookosmaito valmistetaan kookospähkinän hedelmälihasta ja vedestä. Säilytyksen aikana kookosmaidon rasvainen osa voi erottua valkoisena kerroksena tuotteen pintaan. Kerrostuminen on kookosmaidolle ominaista, eikä heikennä sen laatua. Tuote sisältää rasvaa 17 g/100 g, josta suurin osa tyydyttynyttä rasvaa. Siksi rasvainen kerros kookosmaidon pinnalla voi huoneenlämmössäkin olla kiinteässä muodossa. Tölkkiä kannattaa ravistella ennen avaamista, mutta välttämättä sekään ei saa kerroksia sekoittumaan, jos rasvainen osa on kiinteää. Lämmitettäessä kookosmaito muuttuu uudelleen juoksevaksi.

Ostin Pirkka Argan jalkavoidetta. Mitä argan tarkoittaa?

Pirkka Argan ihonhoitotuotteissa on yhtenä ainesosana argan-öljy, jota saadaan Argania Spinosa -puun hedelmistä. Kyseinen puulaji kasvaa Marokossa, jossa argan-öljyllä on pitkät perinteet ihonhoidossa. Arvostettua öljyä käytetään ihonhoidon ohella myös ruoanvalmistuksessa.

Mistä Pirkka Reducol jogurttien kolesterolia alentava aine on peräisin?

Pirkka Reducol jogurttien kolesterolia alentavat ainesosat, kasvistanoli ja kasvisteroli, on valmistettu mäntypuuöljystä. Öljystä tehdään uuttamisprosessin avulla jauhetta, jota lisätään jogurtin joukkoon.

Pirkka sinihomejuustomuru sisältää termisoitua maitoa. Mitä se on?

Termisointi tarkoittaa maidon lämpökäsittelyä hieman pastörointia alemmassa lämpötilassa. Termisoinnissa maitoa kuumennetaan +57 – +68 asteessa vähintään 15 sekunnin ajan. Pastöroinnissa taas maito kuumennetaan +72 asteeseen. Termisoitua maitoa käytetään tiettyjen juustolajien valmistuksessa, jotta niille tyypilliset ominaisuudet saavutetaan. Maidon lievempi lämpökäsittely muun muassa auttaa säilyttämään juuston valmistuksen kannalta tärkeitä maidon luontaisia maitohappobakteereita.

Pirkka laktoosittomat maitojuomat eivät sisällä laktoosia eli maitosokeria. Miksi pakkauksessa kuitenkin kerrotaan tuotteen sisältävän sokereita 2,9g/100g?

Tavallinen maito sisältää laktoosia noin 4,9 g/100g. Pirkka laktoosittomat maitojuomat valmistetaan siten, että osa maidon laktoosista poistetaan suodattamalla. Loppu laktoosi pilkotaan entsyymin avulla yksinkertaisiksi sokereiksi: glukoosiksi ja galaktoosiksi. Tuotteessa olevat sokerit ovat siis glukoosia ja galaktoosia.

Miten Pirkka Luomu hunaja eroaa tavallisesta hunajasta?

Pirkka Luomu hunajan alkuperänä on Etelä-Amerikka. Pirkka Luomu hunaja on EU:n luomusääntöjen mukaan tuotettua. Luomuhunajan tuotannon tavanomaisesta erottaa mm. mehiläispesien sijainti ja käsittelytavat. Koska hunajaa tuottavat mehiläiset lentävät vapaasti, luomuhunajan tuotannossa mehiläispesät on sijoitettava sellaisille alueille, joissa pääosa mehiläisten keräämästä medestä saadaan luonnonmukaisesti viljellyistä tai luonnonvaraisista kasveista. Lisäksi mehiläispesien ja mehiläisten pidossa käytettävät tarvikkeet ovat pääosin luonnollisista materiaaleista valmistettuja.

Sisältävätkö Pirkka vihreät teet kofeiinia?

Vihreä tee sisältää kofeiinia. Pääsääntöisesti vihreän teen kofeiinipitoisuus on kuitenkin alhaisempi kuin esimerkiksi kahvin tai mustan teen. Rooibos ja monet yrttijuomat ovat luontaisesti kofeiinittomia.

Miksi Pirkka halloumi-juuston sisällä oli jokin roska?

Pirkka halloumi-juuston valmistuksessa käytetään minttua antamaan makua. Juuston sisällä havaitsemanne tumma kappale on siis yrttiä. Minttu mainitaan myös pakkauksen ainesosaluettelossa.

Miksi Pirkka vaniljakermajäätelössä ei ole käytetty kermaa? Miten jäätelöä voi tällöin sanoa kermajäätelöksi?

Myös maidosta valmistetusta jäätelöstä voi käyttää nimeä kermajäätelö. Oleellinen tekijä on pelkän maitorasvan käyttö tuotteessa ja sen määrä. Kermajäätelöksi saa nimittää jäätelöä, jossa on maitorasvaa vähintään 8 ja maitoproteiinia vähintään 2,5 prosenttia ja kuiva-aineen kokonaismäärä vähintään 30 painoprosenttia. Pirkka vaniljakermajäätelössä maidon rasva tulee tuotteessa käytetystä voista.

Onko Pirkka-hapankaaleja pastöroitu?

Pirkka-hapankaaleja, tavallista tai luomua, ei ole pastöroitu. Hapankaalin säilyminen perustuu maitohappokäymiseen sekä kylmäsäilytykseen.