BBQ-ribsit (1440x550)

Grillataan ribsejä

Päivitetty 15.4.2024

Suussa sulavat ribsit ovat pääosassa, kun grilliviikonloppua vietetään Amerikan tyyliin! K-koekeittiö, HK:n Lihakoulu sekä K-Supermarket Kaisaniemen lihamestari Ari Jokinen tarjoavat helpot vinkit ribsien valmistukseen grillissä sekä uunissa.

Suussasulavat grilliribsit – näin onnistut!

Ribsit ovat hyvä esimerkkki slow foodista eli hitaasti kypsennetystä ruoasta. Kärsivällisyys on ribsien valmistuksessa valttia ja chillailu sallittua. Mehevän maukas lopputulos on vaivan arvoinen!

Ribsit valmistetaan pääasiassa naudan tai porsaan kylkipaloista. Naudan liha on voimakkaamman makuista ja kuivempaa, kun taas porsaan liha pehmeämpää ja rasvaisempaa.

Vinkit ribsien grillaukseen

1. Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. Pyyhi lihan pinta talouspaperilla.

2. Mausta liha molemmin puolin mausteseoksella.

ribsivaiheet 1

3. Kääri ribsit leivinpaperin ja folion sisään.

4. Kypsennä 150-asteisessa uunissa 3-4 tuntia, kunnes liha on niin kypsää, että se irtoaa helposti luista.

ribsivaiheet 2

5. Valmista marinadi ribseille, kokeile vaikkapa savuista omenaglazea. Mittaa glazen ainekset hunajaa lukuun ottamatta kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä välillä sekoittaen 20-25 minuuttia, kunnes seos on sakeaa. Anna jäähtyä. Sekoita hunaja joukkoon ja sivele glazea ribsien pintaan.

6. Grillaa lihan pinta rapeaksi kuumassa grillissä glazella valellen. Leikkaa liha paloiksi luiden välistä ja tarjoa.

ribsivaiheet 3

Vältä sudenkuopat ribsien grillaamisessa!

Ribsien grillauksen suurin sudenkuoppa on lihan kuivahtaminen.

Vältät lihan kuivumisen, kun keität ribsejä ensin suolavedessä noin 40-60 minuuttia, eli kunnes liha alkaa irrota luista. Vettä tarvitaan vain sen verran, että ribsit juuri peittyvät. Tämän jälkeen mausta liha valitsemillasi kuivamausteilla tai grillimausteella, lihamestari Ari Jokinen kertoo.

Ribsien grillauksessa voi oikaista keittämällä ribsit jo grillijuhlia edeltävänä päivänä. Grillaa tämän jälkeen ribseihin rapean ruskea pinta grillissä. Mausta ribsejä grillauksen aikana mauste- tai grillikastikkeella.

Ribsit uunissa:

  1. Paista ribsejä ensin miedolla lämmöllä, eli noin 125-150 asteessa.

  2. Puolentoista tunnin jälkeen laita uunin grillivastukset päälle ja jatka paistamista vielä noin 5–10 minuuttia.

  3. Myös uunissa valmistaessa kannattaa pitää huolta lihan kostutuksesta. Valele ribsejä grillikastikkeella paiston ajan!

Suussasulavat ribsit grilliin

Valmista grillillä täydelliset BBQ-ribsit

Opi valmistamaan täydelliset grillatut BBQ-ribsit alusta loppuun. Kesällä kuin grilli käy kuumana ja aurinko paistaa, ribsit ovat täydellinen tarjoiluvaihtoehto. Katso videolta vinkit, miten onnistut täydellisesti BBQ-ribsien teossa.

Uudet ideat ja tutut luottoreseptit grillaukseen