Grillataan ribsejä

Grillataan ribsejä

Suussa sulavat ribsit ovat pääosassa, kun grilliviikonloppua vietetään Amerikan tyyliin! K-koekeittiö, HK:n Lihakoulu sekä K-Supermarket Kaisaniemen lihamestari Ari Jokinen tarjoavat helpot vinkit ribsien valmistukseen grillissä sekä uunissa.

Ribsit valmistetaan pääasiassa naudan tai porsaan kylkipaloista. Naudan liha on voimakkaamman makuista ja kuivempaa, kun taas porsaan liha pehmeämpää ja rasvaisempaa.

Suussasulavat grilliribsit – näin onnistut!

Ribsit ovat hyvä esimerkkki slow foodista eli hitaasti kypsennetystä ruoasta. Kärsivällisyys on ribsien valmistuksessa valttia ja chillailu sallittua. Mehevän maukas lopputulos on vaivan arvoinen!

Vinkit ribsien grillaukseen

1. Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. Pyyhi lihan pinta talouspaperilla.

2. Mausta liha molemmin puolin mausteseoksella.

ribsivaiheet 1

3. Kääri ribsit leivinpaperin ja folion sisään.

4. Kypsennä 150-asteisessa uunissa 3-4 tuntia, kunnes liha on niin kypsää, että se irtoaa helposti luista.

ribsivaiheet 2

5. Valmista marinadi ribseille, kokeile vaikkapa savuista omenaglazea. Mittaa glazen ainekset hunajaa lukuun ottamatta kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä välillä sekoittaen 20-25 minuuttia, kunnes seos on sakeaa. Anna jäähtyä. Sekoita hunaja joukkoon ja sivele glazea ribsien pintaan.

6. Grillaa lihan pinta rapeaksi kuumassa grillissä glazella valellen. Leikkaa liha paloiksi luiden välistä ja tarjoa.

ribsivaiheet 3

Vältä sudenkuopat ribsien grillaamisessa!

Ribsien grillauksen suurin sudenkuoppa on lihan kuivahtaminen.

Vältät lihan kuivumisen, kun keität ribsejä ensin suolavedessä noin 40-60 minuuttia, eli kunnes liha alkaa irrota luista. Vettä tarvitaan vain sen verran, että ribsit juuri peittyvät. Tämän jälkeen mausta liha valitsemillasi kuivamausteilla tai grillimausteella, lihamestari Ari Jokinen kertoo.

Ribsien grillauksessa voi oikaista keittämällä ribsit jo grillijuhlia edeltävänä päivänä. Grillaa tämän jälkeen ribseihin rapean ruskea pinta grillissä. Mausta ribsejä grillauksen aikana mauste- tai grillikastikkeella.

Ribsit uunissa:

  1. Paista ribsejä ensin miedolla lämmöllä, eli noin 125-150 asteessa.

  2. Puolentoista tunnin jälkeen laita uunin grillivastukset päälle ja jatka paistamista vielä noin 5–10 minuuttia.

  3. Myös uunissa valmistaessa kannattaa pitää huolta lihan kostutuksesta. Valele ribsejä grillikastikkeella paiston ajan!

Farang karamellipossuribsit kuvitus Kuvassa: Karamellipossuribsit

PRO-vinkit ribsien valmistamiseen

  1. Ribsit ja muut luulliset lihapalat ovat maukasta grillattavaa ja trendikästä sormisyötävää. Liha on maukkainta luun lähellä. Luulliset lihat ovat slow foodia eli vaativat hieman kärsivällisyyttä. Ne kypsennetään matalassa lämpötilassa ja vaativat siksi enemmän aikaa kuin esimerkiksi grillipihvit. Luullisille lihoille toimii parhaiten pitkä esikypsennys matalassa lämmössä ja sen jälkeen nopea grillaus.

  2. Esikypsennyksen voi tehdä keittämällä tai uunissa miedossa lämmössä. Mikäli lihan keittää, kannattaa liemi hyödyntää. Keitä liemi kasaan ja käytä sitä grillauskastikkeena. Jos kypsennät luulliset lihapalat alusta alkaen grillissä, käytä mietoa lämpöä tai grillaa lihat epäsuorasti.

  3. Lihoja kannattaa valella grillauksen aikana grillauskastikkeella, jotta ne eivät kuivu.

Parhaat lisäkkeet ribseille

Perinteinen lisäke ribseille on amerikkalaistyylinen kaalisalaatti eli coleslaw. Coleslawista saa maistuvan version retiisillä, lehtikaalilla tai thaimaalaisittain maustamalla. Toinen tuttu lisäke ribseille on perunasalaatti, jota kannattaa kokeilla myös fajitamaustettuna tai piparjuurella höystettynä.

Näin grillaat ribsit: