Alusvaatteiden valintaopas

Alusvaatteiden valintaopas

Päivitetty 27.1.2023

Oikean kokoiset alusvaatteet ovat onnistuneen pukeutumisen perusta. Näillä vinkeillä onnistut alusvaateostoksilla.

Täydellisesti istuvat rintaliivit

Tiesitkö, että useimmat meistä käyttävät vanhasta tottumuksesta väärän kokoisia liivejä? Povi nimittäin muuttuu iän myötä. Muista siis nämä ohjeet sovittaessasi rintaliivejä:

1. Rinnanympärys

Aloita liiviostokset mittaamalla rinnanympäryksesi napakasti poven alta. Liian löysissä liiveissä koko poven paino jää hartioille ja liivit seilaavat ikävästi paidan alla.

2. Kuppikoko

Oikea kuppikoko löytyy sovittamalla: kuppeihin ei saa jäädä tyhjää tilaa, eivätkä rinnat saa pursuta niistä yli.

3. Kaarituet ja hakaset

Kumarru sovittaessa eteenpäin niin, että rinnat suuntautuvat alaspäin. Aseta sitten rinnat mukavasti paikoilleen kuppien sisään. Kiinnitä hakaset löysimpään asentoon, aseta olkaimet ja nouse ylös. Kaaritukien pitäisi asettua rintakehää vasten, eikä liivi saa kiivetä selässä ylös.

4. Olkaimet

Lopuksi kiinnitä huomio olkaimiin. Ne ovat oikean mittaiset, kun saat nostettua niitä muutaman sentin ylöspäin. Olkaimet löystyvät käytössä, joten valitse liivit, joissa on säätövaraa myös olkaimissa.

5. Mukavuus

Rintaliivit ovat oikean kokoiset, kun povesi pysyy ryhdikkäänä ja mistään ei purista, pursuile tai pussita. Hyvät alusvaatteet ovat kuin toinen iho – niin mukavat, ettei niitä edes huomaa.

Alusvaateartikkeli mywear juttukuva3 680

Huomioi myös nämä:

  • Liivien käyttötarkoitus: arki-, juhla- ja harrastuskäytössä on usein erilaiset mallit ja materiaalit.
  • Muuttuva rinnanympärys: muista, että rinnat ja rinnanympärys muuttuvat ja oikea koko tulisi mitata ainakin parin vuoden välein. Löystyneet tai vääränkokoiset liivit eivät tue enää povea tarpeeksi. Muista luopua liiveistä siinä vaiheessa, kun sisimmässäkin hakasessa ympärysmitta tuntuu väljältä.
  • Erikokoiset rinnat: jos rinnat ovat eri kokoiset, kannattaa hankkia liivit, joissa on poistettavat toppaukset ja jättää suuremman rinnan kupista toppaus pois.
  • Rintaliivien kiinnitys: uusien liivien käyttö aloitetaan aina uloimmista hakasista, jolloin myöhemmin niitä voidaan tiukentaa siirtymällä sisempiin hakasiin. Uusien liivien tuntuma ympärysmitalta tulee olla napakka, mutta eivät saa puristaa. Ohjenuorana on, että liivin alareunan alle tulee mahtua kaksi sormea.
  • Rinnakkaiskoot: muista kokeilla tarvittaessa myös rinnakkaiskokoja: esimerkiksi 75C rinnakkaiskoko on 70D, jolloin liivien rinnanympärys on suunnilleen sama, mutta rintakehän ympärys pienempi.

Nämä rintaliivit tarvitset

  • Jokainen nainen tarvitsee ainakin kolmet liivit. Silloin et jää pulaan, vaikka yhdet ovat pesussa ja toiset lepovuorossa kaapissa. Kun et käytä samoja liivejä kaiken aikaa, ne pysyvät hyvänä pidempään.

  • Lisäksi tarvitset erityisesti urheiluun suunnitellut liivit. Liivin tarkoitus on vähentää rintojen liikettä treenin aikana, joten mitä rankempi laji, sitä tukevampi ja napakampi liivin tulee olla. Kevyemmät sporttiliivit sopivat myös työliiveiksi, jos työhösi kuuluu paljon kävelyä tai nostelua.

  • Mustat liivit ovat monikäyttöiset tummien vaatteiden alla. Hanki lisäksi lähellä ihon sävyä olevat liivit. Vaaleiden vaatteiden alla suosi esimerkiksi persikan tai nuden sävyjä. Puhtaan valkoiset liivit kuultavat helposti vaatteen läpi.

  • Minimizer-liiveissä on tavallisia liivejä matalammat kupit. Ne tukevat hyvin etenkin suurempia rintoja ja saavat ne näyttämään pienemmiltä.

  • Saumattomuus tekee liiveistä huomaamattomat ja kaarituettomuus lisää niiden mukavuutta. Jos haluat vahvistaa luonnollista vaikutelmaa, valitse liivit, joiden väri on lähellä ihosi omaa sävyä, kuten puuterinen vaaleanpunainen. Saumattomat topit sopivat hyvin kotoiluun, muuhun kevyeen olemiseen tai vaikkapa perusliiviksi pienipovisille.

Alusvaateartikkeli mywear juttukuva2 680

Näin huollat liivejäsi

Rintaliivit valmistetaan lukuisista pienistä osista, joten niiden pesussa kannattaa olla tarkkana. Huolehdi lempiliiveistäsi huuhtomalla ne käsin joka ilta. Jos peset liivit koneessa, käytä pesupussia. Karannut kaarituki saattaa aiheuttaa koneelle kalliin vahingon. Muista, että kone kuluttaa liivien herkkiä materiaaleja nopeasti.

Alushousut ja sukkahousut täydentävät kokonaisuuden

Alushousumallistosta löydät kauniit parit rintaliiveille. Valitse pitsejä tai käytännöllisiä perusmalleja. Jokainen löytää suosikkinsa hipster-, tai-, string- ja maximalleista. Katso alta videolta Pierre Robertin vinkit alushousujen valintaan ja Norlynin vinkit sukkahousujen valintaan.

Mywear-alusvaatteissa toistuvat muun malliston mukaisesti klassiset päävärit. Niitä maustetaan joka kauden trendiväreillä.

Katso vinkit alus- ja sukkahousujen valintaan