Pirkka Punakaalin kasvatus on Rinnan perheen yhteinen työ

Pirkka Punakaalin kasvatus on Rinnan perheen yhteinen työ

Päivitetty 4.9.2019

Pirkka punakaalit kasvavat Pertti Rinnan koko perheen yhteisen uurastuksen tuloksena Pohjanmaan Isossakyrössä.

Pertti Rinnan tila on koko perheen yhteinen työ

Pertti Rinta aloitti kaalin kasvatuksen 70-luvun alussa pienellä ,muutaman hehtaarin maatilkulla Pohjanmaan Isossakyrössä. Sittemmin vuosittain viljeltävä pinta-ala on kasvanut yli 55 hehtaariin. Kaalin kasvatuksesta on tullut pikkuhiljaa koko perheen yhteinen työ. Lasten synnyttyä Pertin vaimo Tuulikki lopetti työnsä opettajana viljelläkseen kaalia miehensä rinnalla. Vuosien saatossa myös pariskunnan pojat Jussi ja Ville sekä tytär Maija ovat tulleet mukaan perheyritykseen. ”Tämä on täysin perheyritys. Mukavasti aamusta iltaan kaikkien kanssa”, summaa Maija perheen arkea.

Kaalin kasvattaminen vaatii suunnitelmallisuutta

Kaali on niin kutsuttu kiertokasvi, eli samalla alueella sitä voi viljellä vain viiden vuoden välein. Ilman viljelykiertoa kaali jäisi alttiiksi taudeille ja tuholaisille. Pertti Rinnan tila toimiikin useiden maata vaihtavien kumppanien kanssa: ”Oma pinta-ala ei mitenkään riitä. Pitäisi olla ainakin tuplasti peltoa, että alaa pystyisi vaihtelemaan vuosittain” kertoo Jussi Rinta.

Ilmaston puolesta kaalit sopivat Suomen oloihin Jussin mukaan oikein hyvin: ”Perinteinen Suomen kesä on oikein hyvä kaalinkasvatusta ajatellen. Jos on oikein viileää, niin valmistuminen siirtyy vain myöhemmäksi.”

Sadonkorjuu on palaute tehdystä työssä

Jussin mukaan parasta ja haastavinta työssä on sen armottomuus: ”Kaiken, mitä kasvukaudella tekee tai jättää tekemättä, näkee lopputuloksessa. Tiedät, mitä olet tehnyt oikein tai väärin. Se on se oman käden jälki.”

Tulevaisuudelta Rinnan perhe toivookin lisää kokemuksen tuomaa varmuutta työhönsä: ”Että sitä kasvaisi ja kehittyisi paremmaksi koko ajan; miten tuotanto voisi olla aina vain laadukkaampaa. Onneksi joka vuosi oppii jotain uutta.”, pohtii Maija.

Maijan kaalisalaatti

  • Silputtua punakaalia
  • Silputtua keräkaalia
  • Raastettua porkkanaa
  • Limemehua

Sekoita kaikki ainekset ja herkuttele!