”En ikinä nosta ruokaa kattilassa pöytään”

”En ikinä nosta ruokaa kattilassa pöytään”

Julkaistu 9.5.2018

Alex Nurmi kokkaa ja stailaa ruokaa – televisiossa ja kotona.

Jakkaralla seisova Jade, 4, kurottaa tagliatelle-palloa kattilaan ja Oliver, 2, työntää kirsikkatomaattia suuhunsa. Alex Nurmi häärii sipulin ja lihan kanssa lasten vieressä. Tällaista Nurmien keittiössä on – lapset ovat aina halunneet osallistua ruoanlaittoon, tyhjentää tiskikonetta, kattaa pöytää, sekoittaa ja maustaa ruokaa.

"Vaimoni Kirsi on kauhuissaan, kun lasten kanssa olemme veitsien ja kuuman hellan äärellä", Alex nauraa.

Mutta Alexilla on homma hallussa, niin kotona kuin töissä. Kokki ja food styling -ammattilainen kokkaa ruudussa Mitä tänään syötäisiin? -ohjelmassa ja pyörittää omaa yritystä, joka järjestää ruokakuvauksia.

Kotona ruoanlaitto on viikolla vaimon vastuulla, Alex hoitaa ruokaostokset. Viikonloppuisin Alexkin ehtii tehdä ruokaa perheelle. Reseptikirjoja hän ei lue, mutta katsoo säännöllisesti ruokalehdistä kuvat ja hakee sieltä fiiliksiä omiin kokeiluihin. Alex ja Kirsi tykkäävät syödä salaatteja ja kalaa, kuten kuhaa, lohta ja nieriää, mutta lapsille maistuvat parhaiten broileri- ja jauhelihapastaruoat. Juustoa he rakastavat.

"Kun avaan jääkapin, lapset hinkuvat juustoa, kuten parmesaania ja manchegoa."

Arkisin Nurmet eivät aina ehdi syödä yhdessä, mutta viikonloppuisin on hyvä saada koko perhe pöydän ääreen. Alex uskoo, että lapsia kasvatetaan ruokapöydässä omalla esimerkillä, sanotaan kiitos eikä hotkita. Jos päivän ruoka ei maistu, katsotaan muutaman tunnin kulututtua uudestaan. Lasten myötä ruoanlaitosta on tullut paljon nopeampaa, mutta Alex ei koskaan nosta kattilaa suoraan pöytään.

"Kokoan annokset lieden ääressä. Ruoan estetiikka on meidän juttu."

AlexNurmiKuka

Alex Nurmi, Mitä tänään syötäisiin? -ohjelman kokki ja tuottaja

Lempi raaka-aineeni
Syksyisin tatti. Siitä syntyy hyvä ja nopea pasta. Paljon tatteja, vähän valkoviiniä, kermaa, yrttejä ja parmesaania. Siinä se.

Herkuttelen
Olen perso makealle ja haen usein lähileipomosta possumunkin. Rakastan myös jäätelöä, ja suosikkini on tällä hetkellä créme brûlèe -jätski.