Suosikit toimivat ammattikokin arjessa

Suosikit toimivat ammattikokin arjessa

Julkaistu 9.5.2018

Myös ammattikokin kotikeittiössä mietitään, mitä tänään syötäisiin, tunnustaa Harri Syrjänen.

Huh helpotusta. Myös ruoanlaiton ammattilaisille tulee kotikeittiössä päiviä, jolloin ihmetellään, mitä tänään syötäisiin.

”Väitän, että kaikilla perheillä on sama ongelma. Ei kauppaan kävellessä aina ole kirkasta visiota päivän ruoasta. Ja samalla tavalla meillä pyörivät arjessa samat ruoat kuin muillakin”, sanoo Mitä tänään syötäisiin? -ohjelman kokki ja kahden lapsen isä Harri Syrjänen.

Kun Harri haluaa päästä helpolla, hän laittaa tuttuja suosikkiruokia, jotka katoavat lasten lautasilta takuuvarmasti. Lasten lemppareita ovat spagetti ja jauhelihakastike, sisäfileepihvit ja ranskalaiset sekä kalapuikot ja perunamuusi. Jos on aikaa, Harri tekee kalapuikot itse, mutta useimmiten ei. Silloin hän valitsee hyvälaatuisen valmistuotteen.

”Kalapuikot on paistettava oikein: niiden on oltava rapeita, mutta liikaa ei saa paistaa, ettei kuori putoa tai valkoinen sisus pursua ulos. Juuri ennen kuin otan puikot pannulta, puristan päälle hiukan sitruunaa.”

Lapset, 4 ja 6, saavat osallistua ruoanlaittoon.

”Kumpikin on ollut jo vauvana sellainen, että konttaa paikalle, kun keittiössä rupeaa kolisemaan.”

Lasten lempipuuhaa keittiössä on pilkkominen. Kumpikin osaa olla pienen keittiöveitsensä kanssa varovainen. Jos joskus sattuu haava sormeen, se opettaa entistä huolellisemmaksi.

Kokin keittiössä näkyvät sesongit ympäri vuoden. Loppukesän ja syksyn suosikkiraaka ­aineita ovat vadelmat ja mustaherukat sekä kantarellit ja tatit, joita suvun innokkaat sienestäjät Harrille kiikuttavat.

”En koskaan säilö sieniä, vaan käytän ne heti. Niistä syntyy loistava risotto, pasta tai keitto. Tai sitten syön sienet sellaisenaan paistettuna.”

Harri paistaa sienensä kunnolla kuumalla pannulla rapeaksi ja napakaksi. Mausteeksi riittää suola ja valkopippuri.

Harri

KUKA

Harri Syrjänen

**Lempi raaka-aineeni **
Vastapyydetty valkoinen kala, joko kuha tai ahven.

**Arjen bravuurini **
Kalapuikot.

**Herkuttelen **
Suklaajälkiruoilla. Suosikkini on oikein vahva suklaan maku yhdistettynä vadelmaan.