Huijaussivustot entistä uskottavamman näköisiä
Verkkohuijausten määrä on lisääntynyt ja huijauskeinot kehittyneet. Sivustoa ei välttämättä erota aidosta ulkoasunsa puolesta, koska kuvat ja tekstit voivat olla peräisin alkuperäiseltä sivulta. Lisäksi huijaussivustolla voi olla linkkejä aidoille sivuille. Useat huijaussivustot pyrkivät keräämään tietoja, osa vastaavasti levittää haittaohjelmia. Huijaussivustojen ilmestymistä on lähes mahdotonta estää, koska uusien sivujen perustaminen onnistuu käden käänteessä. Huijaussivujen varalle löytyy muutamia vinkkejä.
.Fi-pääte kertoo suomalaisesta verkkotunnuksesta
Keskon suomenkieliset sivut käyttävät pääosin kotimaista .fi –verkkotunnusta. Myös kotimaiselle tunnukselle voidaan rekisteröidä huijaussivusto, mutta se on hankalampaa. Kotimaisen .fi –tunnuksen käyttöä valvoo Viestintävirasto, joten huijaussivuston saa poistettua havaitsemisen jälkeen.
Klikkaanko?
Ennen sivustolle menemistä kannattaa arvioida, tulisiko linkkiä lainkaan klikata. Osoite voi paljastaa huijarin. Jokainen verkko-osoite rekisteröidään. Verkosta löytyy useita palveluja, joista voidaan tarkistaa, kenelle osoite on rekisteröity. Esimerkiksi syöttämällä www.whois.com –palveluun osoitteen www.kesko.fi, näet aidon sivuston rekisteritiedot. Huijaussivuston tiedot viittaavat usein ulkomaille.
Lukon kuva kertoo varmenteesta
Keskon suomenkieliset sivut on suojattu Entrust-varmenteella. Useimmissa selaimissa varmennetta pääsee tarkastelemaan klikkaamalla lukon kuvaa. Kannattaa huomioida, että huijarit käyttävät myös varmenteita. Myös varmenteen tiedot pystyy usein tarkastamaan selaimessa.
Huom. K-ryhmän sivustojen varmenteissa voi olla eroja ja varmenne-tunnus voi näyttää erilaiselta eri selaimissa. Tällöinkin verkkotunnuksen voi tarkistaa edellä kuvatulla tavalla, www.whois.com -palvelun kautta.
Viestintäviraston "Näin meitä huijataan"-oppaassa on lisää vinkkejä suojautumiseen.