ESSI on ensimmäinen suomalainen kiertokassi

ESSI on ensimmäinen suomalainen kiertokassi

ESSI kiertokassi on tehty osittain kotitalouksien pakkausjätemuovista. Se on ensimmäinen suomalainen kiertokassi ja edistää kiertotalouteen pohjautuvan yhteiskunnan synnyttämistä.

Kiertotalous on malli, jossa materiaalit kiertävät yhteiskunnan toiminnoissa ja niitä voidaan aina käyttää uudelleen. ESSI kiertokassi valmistetaan kuluttajilta kerätystä pakkausjätemuovista, ja siten vähentää huomattavasti neitseellisten raaka-aineiden käyttöä. Kassin ovat kehittäneet Amerplast ja Ekokem. Kierrättämällä muovia voidaan vähentää merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjä teollisuudessa. ESSI kiertokassi valmistetaan yli 90 % kierrätysmateriaalista. Pirkka ESSI kasseja löydät K-ruokakaupoista.

Lue lisää kiertokassin valmistuksesta

Muovia voi kierrättää uudelleen ja uudelleen

Suomalaiset käyttävät henkilöä kohden keskimäärin 55 muovikassia vuodessa. Vaikka määrä on muihin eurooppalaisiin nähden pieni, on muovikassien turhaa kuluttamista vähennettävä ja suosittava raaka-aineiden kiertoa hyödyntävää kiertotalouskassia.
ESSI kiertotalouskassi voidaan käyttää kodeissa uudelleen monin eri tavoin. Muovikasseja ei kannata polttaa energiaksi, sillä niiden kierrättäminen on kannattavampaa. Muovia voi kierrättää uudelleen ja uudelleen ja muovinkeräykseen päätynyt kiertokassi jatkaa elämäänsä jalostuksen jälkeen uudelleen kiertokassina. Toisaalta kiertokassi soveltuu hyvin myös roskapussiksi, mikä vähentää osaltaan erillisten muovipussien tarvetta. Kun ESSI kiertokassit palautetaan Rinki Oy:n ekopisteisiin, ne hyödynnetään uusien kiertokassien raaka-aineena.

Lue lisää kiertokassin synnystä

Tiesitkö?

  1. Suomessa kuluttajapakkauksissa on kiinni 70 000 tonnia muovia. Ne voidaan kierrättää Rinki Oy:n noin 500 ekopisteessä. Suomen Uusiomuovi ja Rinki Oy järjestävät kotitalouksien pakkausjätteiden keräyksen.
  2. ESSI kiertokassin raaka-aineista vähintään 45 % käytetystä kierrätysmuovista on kotitalouksien pakkausmuovijätettä. Tällä raaka-aineella on pienempi hiilijalanjälki kuin neitseellisellä raaka-aineella. Vähintään 45 %käytetystä kierrätysmuovista tulee teollisuudelta.
  3. Ostoskassien päästöt vastaavat noin 0,06 % yhden kotitalouden vuoden päästöistä. Esimerkiksi vuonna 2007 Suomessa syntyi kasvihuonepäästöjä noin 32 100 kg/kotitalous.

Lue lisää: www.kiertokassi.fi