Kotimaisia kukkia K-ruokakaupoista

Kotimaisia kukkia K-ruokakaupoista

K-ruokakaupoissa sesonkien suosikkikukat ovat lähes kokonaan kotimaisia.

Kukkien kotimaisuus on kuluttajille hyvin tärkeä valintakriteeri. K-ruokakaupoissa kukkavalikoimien kotimaisuuden eteen tehdään paljon työtä yhdessä suomalaisen kukkateollisuuden kanssa.

"Meille on tärkeää varmistaa, että kuluttaja löytää K-ruokakaupoista hyvän valikoiman sesongin suosikkikukkia nimenomaan kotimaisina. Sesonkien lisäksi pyrimme saamaan myös kampanjoihimme kattavasti kotimaisia kukkia", kertoo kukista vastaava ostopäällikkö Liisa Myllylä Ruokakeskosta.

Sesonkien suosikkikukat pitkälti kotimaisia

K-ruokakaupoissa sesonkien suosikkikukat ovat lähes kokonaan kotimaisia. Joulu on ylivoimaisesti suurin kukkasesonki ja joulun myydyimmät kukat K-ruokakaupoissa ovat: amaryllis – kotimaisuusaste 100 %, joulutähti – kotimaisuusaste 99 %, hyasintti – kotimaisuusaste 100 % ja tulppaani – kotimaisuusaste100 %.

Pääsiäinen on kukkamyynnin sesongeista toiseksi suurin. K-ruokakauppojen asiakkaiden suosikkikukat pääsiäisenä ovat: ruukkunarsissi – kotimaisuusaste 100 %, tulppaani – kotimaisuusaste 100 %, helmililja – kotimaisuusaste 100 % ja ruukkukrysanteemi – kotimaisuusaste 100 %.

Ulkomaiset leikkokukat ovat Reilun kaupan tuotteita

Kotimaisten leikkokukkien kuten ruusujen tarjonnan osalta ongelmaksi muodostuu saatavuus.

"Emme saa myyntiin sellaisia määriä kotimaisia leikkokukkia, mikä riittäisi kattamaan kysynnän. Sen vuoksi tuomme äitienpäivän kukkavalikoimamme 80-prosenttisesti ulkomailta. Lähes kaikki ulkomailta tuomamme leikkokukat ovat Reilun kaupan tuotteita", Liisa Myllylä kertoo.

Suomessa leikkoruusun viljely on vähentynyt vuosi vuodelta alkaen vuodesta 1995, jolloin Suomi liittyi Euroopan unioniin ja tuontitullit poistuivat. Leikkoruusua viljeltiin Suomessa vielä jonkin verran viime vuoteen saakka, mutta tuotanto on ollut niin pientä, ettei se ole riittänyt kattamaan kysyntää.

"Suomalainen ruusutuotanto on ollut kukkakauppojen tarpeisiin sopivaa. Tällaista 40 senttimetrin nippuruusua, kuten Pirkka Reilun kaupan ruusukimppua, ei ole koskaan viljelty Suomessa isommassa mittakaavassa", Liisa Myllylä pohtii.

Haastetta suomalaiseen ruusuntuotantoon on aina tuonut Suomen sää. Ruusu vaatii talvella lähes ympärivuorokautista valotusta ja pakkasilla lämmityskustannukset nousevat korkeiksi, koska ruusu vaatii jatkuvasti tasaista korkeaa lämpötilaa.

Äitienpäivänä ostetaan leikkokukkia äideille

Leikkokukkien kysyntä on kiivaimmillaan toukokuun toisena sunnuntaina vietettävänä äitienpäivänä, joka on K-ruokakauppojen kukkasesongeista kolmanneksi suurin heti joulun ja pääsiäisen jälkeen. Äitienpäivän myydyimpiä tuotteita ovat ruusukimput sekä ruukkuruusut.

"Äitienpäivän tienoilla K-ruokakauppojen ylivoimaisesti suosituin tuote on Pirkka Reilun kaupan ruusukimppu. Sen lisäksi myymme paljon Pirkka Reilun kaupan terttuneilikkaa, tertturuusua sekä sidottuja kimppuja", kertoo Liisa Myllylä.

Äitienpäivän jälkeen käynnistyvä kesäkukkasesonki pystytään K-ruokakaupoissa jälleen kattamaan suomalaisilla kukilla noin 80-prosenttisesti.

Kukat helposti verkkokaupasta

Sinua saattaisi kiinnostaa