Hyväksi merkattu: Tunnetko vastuullisuussertifikaatit?

Hyväksi merkattu: Tunnetko vastuullisuussertifikaatit?

Päivitetty 18.9.2020

Tunnetko vastuullisuudesta kertovat sertifikaatit? Nappaa tästä vinkit ja kohta osaat suunnistaa merkintöjen keskellä.

Sertifikaatit saattavat kuulostaa monimutkaisilta kirjainyhdistelmiltä, mutta pelko pois, ne ovat oiva apu vastuullisilla ostoksilla. Ostamalla voit ottaa kantaa eläinten, ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin puolesta. Sertifikaattien noudattamista valvotaan tarkkaan, joten sertifioitu tuote on hyvä valinta.

ASC: vastuullisesti kasvatettua kalaa ja äyriäisiä

ASC-sertifikaatin tavoite on pienentää kalankasvatuksen ympäristöhaittoja. ASC-kalan ja -äyriäisten viljelyssä on noudatettu sääntöjä, jotka koskevat esimerkiksi rehua, ympäristönsuojelua, kalojen hoitoa ja työympäristöä. Katkarapuostoksilla vastuullisinta on valita sertifioitu tuote.

MSC: pyydetyn kalan ja äyriäisten säännöt

MSC-kalan alkuperä tunnetaan, ja se on pyydetty noudattaen kestävyyskriteereitä, joilla torjutaan liika kalastuksen ongelmia ja huolehditaan kalakannoista ja meriluonnosta. Kiinnitä huomiota suomalaisten suosikkiin tonnikalaan. Paras valinta on MSC-sertifioitu.

ASC MSC logot

Luomu eli luonnonmukaisesti viljelty

Luomu on valvottu tuotantojärjestelmä, jossa on ympäristön ja eläinten hyvinvointia koskevat ehdot. Elintarvikkeissa lisäaineiden määrä on rajoitettu. Esimerkiksi Pirkka Luomu kaurajuomassa on vain luomukauraa, vettä ja suolaa.

luomu logot

Fairtrade eli Reilu kauppa

Reilu kauppa on luotu parantamaan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja tilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupassa. Tuotteesta maksetaan viljelijälle vähintään hinta, joka kattaa ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän tuotannon. Lisäksi maksetaan Reilun kaupan lisää ja annetaan koulutusta. Pakkotyö, haitalliset kemikaalit ja lapsityövoima on kielletty. Olennaista on huomioida sekä ympäristön että viljelyyn osallistuvien ihmisten hyvinvointi.

fairtrade logo

Rainforest Alliance: tavoitteena parempi maailma

UTZ ja Rainforest Alliance ovat yhdistyneet ja syksyllä käyttöön tuli uusi logo. Kaupasta löytää silti vielä 2020 siirtymäaikana vanhoilla tunnuksilla merkittyjä tuotteita. Uuden Rainforest Alliancen tarkoituksena on luoda yksi maailmanlaajuinen standardi, joka mahdollistaa vastuullisemman maanviljelyn ja tuotantoketjujen rakentamisen. Organisaatio auttaa varmistamaan, että tuotteita hankitaan vastuullisesti ja viljelijöitä vastaamaan kestävän kehityksen tuotteiden kysyntään.

Rainforest Alliance logo