Joutsenmerkki tekee ympäristölle paremmat valinnat helpoiksi

Joutsenmerkki tekee ympäristölle paremmat valinnat helpoiksi

Päivitetty 10.10.2023

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki, joka myönnetään tuotteille ja palveluille, jotka täyttävät kunnianhimoiset ympäristövaatimukset. Joutsenmerkki auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta, edistää kiertotaloutta ja tukee luonnon monimuotoisuuden säilymistä – laatua ja turvallisuutta unohtamatta.

Joutsenmerkki on monelle tuttu esimerkiksi talouspapereista, pesuaineista ja vaipoista. Joutsenmerkin voi löytää myös esimerkiksi vaatteista, huonekaluista ja hotelleista. Moni tuote ja palvelu haluaisi Joutsenmerkin, mutta kaikilta se ei onnistu. Pitämällä riman korkealla, Joutsenmerkki helpottaa ympäristölle hyviä valintoja. Vaikea saada – sinulle helppo valita.

Yli 120 Pirkka- ja K-Menu-tuotteella on Joutsenmerkki

Joutsenmerkki on Suomen tunnetuin ympäristömerkki ja erittäin arvostettu brändi. Suomen markkinoilla on yli 10 000 Joutsenmerkittyä tuotetta ja palvelua. Yli 120 Pirkka- ja K-Menu-tuotteelle on myönnetty Joutsenmerkki. K-ruokakaupoista löytyy esimerkiksi Joutsenmerkittyä wc- ja talouspaperia, vaippoja, pesu ja puhdistusaineita, leivinpaperia ja serviettejä.

Joutsenmerkin ympäristövaatimukset perustuvat elinkaariajatteluun eli ne huomioivat tuotteiden raaka-aineet, valmistuksen, käytön sekä loppusijoituksen. Esimerkiksi Joutsenmerkittyjen nenäliinojen ja wc-paperien tuotannossa on tiukat rajat energiankulutukselle ja kaikki käytetyt raaka-aineet on tarkastettu; käytössä on vain ympäristön kannalta parhaita raaka-aineita. Myös ympäristölle vaarallisten kemikaalien käyttöä on tuotannossa rajoitettu.

Joutsenmerkityt Pirkka-pyykinpesuaineet ovat energiatehokkaita ja pesevät puhtaaksi matalassa lämpötilassa. Ne ovat myös riittoisia.

Tuotteet täyttävät kunnianhimoiset kriteerit

Joutsenmerkin kunnianhimoisissa kriteereissä huomioidaan tuotteen koko elinkaaren olennaiset vaiheet raaka-aineista ja tuotannosta aina kierrätykseen asti. Joutsenmerkki tunnistaa elinkaaren tärkeimmät ympäristö- ja terveysongelmat. Kunnianhimoisilla kriteereillä on neljä keskeistä painopistettä: ilmasto, luonnon monimuotoisuus, kiertotalous ja kemikaalit.

Joutsenmerkin kriteerien painopisteitä

IlmastoBiodiversiteetti
Päästöjä vähennetään esimerkiksi panostamalla energiatehokkuuteen ja suosimalla kestävästi tuotettua uusiutuvaa energiaa.Luonnon monimuotoisuutta suojellaan mm. raaka-aineiden alkuperään ja jäljitettävyyteen liittyvillä vaatimuksilla.
KiertotalousKemikaalit
Luonnonvaroja säästyy, kun suositaan kierrätysmateriaaleja ja suunnitellaan tuotteet helposti kierrätettäviksi.Tiukat rajoitukset haitallisille kemikaaleille tekevät Joutsenmerkitystä tuotteesta turvallisen valinnan.

Joutsenmerkin kriteerejä tiukennetaan noin viiden vuoden välein, muun muassa uuden ympäristötiedon, tekniikan kehityksen sekä markkinatilanteen mukaisesti. Kun kriteerejä tiukennetaan, yritykset joutuvat hakemaan merkkiä uudestaan.

Joutsenmerkki siis helpottaa vastuullisten valintojen tekemistä kiireisessä arjessa. Ostaessaan Joutsenmerkityn tuotteen tai palvelun, kuluttaja voi olla varma, että se on luotettava ja riippumaton kolmannen osapuolen varmentama sertifiointi sekä täyttää tiukat ympäristövaatimukset.