Joutsenmerkki auttaa valitsemaan ympäristön kannalta hyviä tuotteita

Joutsenmerkki auttaa valitsemaan ympäristön kannalta hyviä tuotteita

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki, joka kertoo, että tuote täyttää tiukat ympäristövaatimukset. 

Joutsenmerkki on monelle tuttu esimerkiksi talous- ja wc-papereista, pesuaineista ja vaipoista. Joutsenmerkin voi löytää myös esimerkiksi hotelleista ja ravintoloista. Joutsenmerkki on Suomen viidenneksi arvostetuin brändi. 

Joutsenmerkin myöntää tuotteelle Motiva Services Oy - Ympäristömerkintä. Merkkiä hakevan tuotteen koko elinkaari tarkastetaan:

  • raaka-aineiden ja valmistuksen tulee täyttää ympäristövaatimukset,
  • hiilidioksidipäästöjen tulee olla pienet elinkaaren aikana tai
  • uusiutuvien raaka-aineiden osuuden tuotteesta on oltava vähintään 50%

Lisäksi tuotteen pitää täyttää 44 vaatimusta, jotka koskevat myös laatua, terveytta ja kestävyyttä. Joutsenmerkki on voimassa 3-5 vuotta kerrallaan. Jotta merkin saa pitää, on valmistajan täytettävä myös uudet vaatimukset. 

Joutsenmerkki siis helpottaa vastuullisten valintojen tekemistä kiireisessä arjessa. Ostaessaan Joutsenmerkityn tuotteen tai palvelun, kuluttaja voi olla varma, että se täyttää tiukat ympäristövaatimukset. 

Yli 80 Pirkka-tuotteella on Joutsenmerkki

Joutsenmerkittyjä tuotteita on Suomessa noin 2000, joista alle sata on hygieniatuotteita. Yli 80 Pirkka-tuotteelle on myönnetty Joutsenmerkki. Asiakas voi valita kaupassa esimerkiksi Joutsenmerkittyä Pirkan wc- ja talouspaperia, tiskiainetta, leivinpaperia, servettejä, kynttilöitä jne.

Joutsenmerkin ympäristövaatimukset perustuvat elinkaariajatteluun eli ne huomioivat tuotteiden raaka-aineet, valmistuksen, käytön sekä loppusijoituksen. Esimerkiksi Joutsenmerkittyjen Pirkka-nenäliinojen ja wc-paperien tuotannossa on tiukat rajat energiankulutukselle ja kaikki käytetyt raaka-aineet on tarkastettu; käytössä on vain ympäristön kannalta parhaita raaka-aineita. Myös ympäristölle vaarallisten kemikaalien käyttöä on tuotannossa rajoitettu.

Joutsenmerkityt Pirkka-pyykinpesuaineet ovat energiatehokkaita ja pesevät puhtaaksi matalassa lämpötilassa. Ne ovat myös riittoisia.

Joutsenmerkityt Pirkka-kynttilät täyttävät nokipäästöille ja kemikaaleille asetetut tiukat vaatimukset. Joutsenmerkittyjä Pirkka-kynttilöitä ovat Pirkka kruunukynttilät sekä Pirkka antiikkikynttilät. Kynttilöiden raaka-aineista yli 90 % on uusiutuvia aineita. Ja jos koko Suomi käyttäisi Joutsenmerkittyjä Pirkka-kynttilöitä, hiilidioksidipäästöt vähenisivät 9,7 miljoonaa kiloa vuodessa.

Lue lisää